Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ηγφ

Αποφασισμένος να συνεχίσει την προσπάθεια για κινητικότητα στο κυπριακό και κατά την παρουσία του στην Νέα Υόρκη παρουσιάζεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος αναχώρησε σήμερα για την αμερικανική μεγαλούπολη. Οι πιθανότητες ωστόσο δεν είναι με το μέρος του, καθώς ο Ερσίν Τατάρ εξακολουθεί να αγνοεί επιδεικτικά την πρόταση του όπως συναντηθούν από κοινού με τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες.

Με μικρό καλάθι, παρά τις αρχικές του προσδοκίες αναχώρησε, το απόγευμα μέσω Αθήνας για την Νέα Υόρκη, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της 78ης Γενικής Συνέλευσης των Η.Ε, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Και αυτό καθώς ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ εξακολουθεί να αγνοεί επιδεικτικά την πρόσκληση του προέδρου Χριστοδουλίδη για πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης υπό τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, μετά το πέρας των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. 

Ο κ. Χριστοδουλίδης, ο οποίος αναμένεται να φτάσει στην Αμερικανική μεγαλούπολη αύριο, θα συνεχίσει, όπως είπε και από εκεί τις προσπάθειες, τόσο για τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου από τον Γενικός Γραμματέα, όσο και για την σύγκλιση  τριμερούς συνάντησης.  

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι […] Είμαστε σε επαφή με τη Γραμματεία των ΗΕ, με την ΕΕ, δεν είθισται να γίνονται τέτοιες συναντήσεις στη Νέα Υόρκη με Ευρωπαίους ηγέτες αλλά έχω διευθετήσει συνάντηση και με τον κ. Μισιέλ και με την κα Φον ντερ Λάιεν για να δούμε πώς μέσα από τις επαφές τους με τον ΓΓ μπορούν να μας βοηθήσουν», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Αποσκευές για την Νέα Υόρκη ετοιμάζει και Ερσίν Τατάρ. Ενόψει της αναχώρησης του την Κυριακή, ο κατοχικός ηγέτης είχε το απόγευμα διαδοχικές συναντήσεις με τα τουρκοκυπριακά κόμματα, κατά τις οποίες επανέλαβε την αξίωση του για αλλαγή της βάσης λύσης του κυπριακού.

«Όλα αυτά είναι εκτός συζήτησης, η αλλαγή βάσης λύσης του Κυπριακού, και αυτό δεν είναι μόνο θέση της δικής μας πλευράς αλλά και της διεθνούς κοινότητας», τόνισε ο ΠτΔ.

Ιδιαίτερα σημαντικές αξιολογεί τις επαφές του προέδρου της Δημοκρατίας στην Νεα Υόρκη  ο Δημοκρατικός Συναγερμός, με την πρόεδρος Αννίτα Δημητρίου να σημειώνει πως η ευθύνη για τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών, τόσο εκτός όσο και εντός Κύπρου για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, δεν αφορά μονάχα την κυβέρνηση.  

«Οι διαβουλεύσεις στο πλαίσιο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και οι επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας, κρίνονται ως ιδιαίτερα σημαντικές στην προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνοκυπριακή πλευρά για το σπάσιμο του υφιστάμενου αδιεξόδου στο Κυπριακό και την επανέναρξη μιας ουσιαστικής διαπραγματευτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός στηρίζει κάθε προσπάθεια του Προέδρου Χριστοδουλίδη προς αυτή την κατεύθυνση».

Τις πρωτοβουλίες του προέδρου για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό και διορισμό απεσταλμένου του ΓΓ των ΗΕ, προκειμένου να διαμορφωθούν συνθήκες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων χαιρετίζει το ΔΗΚΟ.

«Πρέπει να συνεχίσουν οι πρωτοβουλίες, πρέπει να συνεχίσουμε να διεκδικούμε το δίκαιο σε ότι αφορά την ουσία για την επίλυση του κυπριακού αλλά και να συνεχίσουμε να ζητούμε στήριξη από την ΕΕ, τους ευρωπαίους εταίρους μας οι οποίοι κατά την άποψη μας, έχουν τα εργαλεία στη διάθεση τους για να πιέσουν την Τουρκία. Και αυτό ήδη έχει φανεί από  τη σχετική έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αφορά την Τουρκία».

Το πρωί δόθηκε στη δημοσιότητα το πλήρες πρόγραμμα του προέδρου της Δημοκρατίας στην Νέα Υόρκη.

Η κρίσιμη συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα  Αντόνιο Γκουτέρες κλείδωσε για το απόγευμα της Παρασκευής 22 του μηνός, ενώ  την ίδια μέρα θα παραθέσει γεύμα στους αντιπροσώπους των 5 μονίμων μελών τους Σ.Α.  Δυο μέρες νωρίτερα, την   Τετάρτη θα προσφωνήσει για πρώτη φορά την Γενική Συνέλευση των Η.Ε.

 Ξεχωρίζουν επίσης οι συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον πρόεδρο της Chevron,  αντιπροσωπία της ΕΧΧΟΝ και  τον εκτελεστικό διευθυντή της Αμερικανο-εβραϊκής Επιτροπής.