Τηλεόραση Ραδιόφωνο
g20 2023

Μια εξαιρετικά σημαντική από οικονομικής αλλά και γεωπολιτικής σημασίας συμφωνία, ανακοινώθηκε στο περιθώριο της Συνόδου της G20 στο Νέο Δελχί. Αφορά στη δημιουργία οικονομικού διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης, με σιδηροδρομικές γραμμές και θαλάσσιες διαδρομές. Το μέγα-έργο φέρει την υπογραφή του Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάϊτεν, και αναλυτές τονίζουν ότι αποτελεί απάντηση στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην περιοχή.

«Είναι μια μεγάλη συμφωνία, μια πραγματικά μεγάλη συμφωνία», δήλωσε ο Αμερικάνος Πρόεδρος Τζο Μπάϊτεν.

Ινδία-Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μέσω θαλάσσιας διαδρομής, ενώ θα ακολουθεί η σιδηροδρομική γραμμή Εμιράτων, Σαουδικής Αραβίας, Ιορδανίας και Ισραήλ. Και από εκεί, θαλάσσιες διαδρομές προς Ιταλία και Γαλλία.

«Στα επόμενα χρόνια αυτό το έργο θα είναι το αποτελεσματικό μέσο της οικονομικής ολοκλήρωσης μεταξύ Ινδίας, Δυτικής Ασίας και Ευρώπης», ανέφερε ο Πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι.

Το έργο φέρει την υπογραφή του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν, οι συνεργάτες του οποίου εργάστηκαν πυρετωδώς τους τελευταίους μήνες με αξιωματούχους των εμπλεκόμενων κρατών, προκειμένου να γίνει εφικτή η κατάληξη σε συμφωνία. Για τους αναλυτές το έργο, αποτελεί και την δυτική απάντηση στην αυξανόμενη οικονομική παρουσία της Κίνας στην περιοχή.

«Ο οικονομικός διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης, είναι ιστορική εξέλιξη», είπε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο από την Ασία, μέσω της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης, ώστε να δημιουργηθούν μεγάλες ευκαιρίες και να ενωθούν οι λαοί», σημείωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Την συμφωνία χαιρέτισε και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, τονίζοντας ότι η χώρα του θα αποτελεί την κεντρική διασταύρωση του οικονομικού αυτού διαδρόμου.

«Πρόκειται για τεράστια αλλαγή. Ευχαριστώ τον Πρόεδρο Μπάιντεν και θέλω να σας πω ότι αυτό αλλάζει την παγκόσμια και ιστορική μας θέση».

Καθόλου τυχαία ως εκ τούτου και η πρόσκληση που Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ απηύθυναν πριν από λίγες ημέρες στον Πρωθυπουργό της Ινδίας, ώστε να συμμετάσχει στις εργασίες της επόμενης τριμερούς συνόδου.

Διεθνώς σχολιάζεται και το γεγονός ότι από το μεγαλεπήβολο έργο, έμεινε εκτός η Τουρκία, παρά το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί με κάθε τρόπο να αναβαθμίσει τον παγκόσμιο ρόλο της χώρας του.