Τηλεόραση Ραδιόφωνο
υπουργικη

Οι κοινοί προβληματισμοί απαιτούν κοινή δράση διαμήνυσαν Υπουργοί και αξιωματούχοι από 8 Ευρωπαϊκές χώρες κατά τη διάρκεια της Υπουργικής Συνόδου που πραγματοποιήθηκε το πρωί στη Λευκωσία. Διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων από όλους τους συμμετέχοντας, οι οποίοι συμφώνησαν στην άσκηση πιέσεων για επαναξιολόγηση του καθεστώτος της Συρίας, αλλά και την τεχνικό-οικονομική στήριξη τρίτων χωρών για αποτροπή των μεταναστευτικών ροών.

Ισχυρό μήνυμα συμπόρευσης για αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού προβλήματος, έστειλαν Υπουργοί και αξιωματούχοι από 8 Ευρωπαϊκές χώρες κατά τη διάρκεια της Υπουργικής Συνόδου που διοργανώθηκε στη Λευκωσία.

Οι συμμετέχοντες, συμφώνησαν να επισπεύσουν τις διαδικασίες για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέπουν την επιστροφή προσώπων στην Συρία ασκώντας πίεση προς αυτή την κατεύθυνση.

Κωνσταντίνος Ιωάννου – Υπουργός Εσωτερικών

«Ήδη η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τις αρχές της Συρίας και επομένως θα πρέπει ως ΕΕ να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες, ώστε να ανοίξει τον δρόμο για ασφαλείς, εθελούσιες επιστροφές Σύρων, με τρόπο που να εξασφαλίζεται η προστασία τους και με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες».

Παράλληλα οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνισαν την ανάγκη παροχής οικονομικής και τεχνικής στήριξης προς τρίτες χώρες, ώστε να ενισχυθεί η προσπάθειά τους να διαχειριστούν καλύτερα τους πρόσφυγες που βρίσκονται στα εδάφη τους και προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες και ιδιαίτερα από την Συρία.

Κωνσταντίνος Ιωάννου – Υπουργός Εσωτερικών

«όλοι συμμετέχοντες αναγνώρισαν την ανάγκη να στηριχθεί περαιτέρω ο Λίβανος  η Πολωνία το πήρε ακόμα ένα βήμα πάρα πέρα  πήραμε την δέσμευση από τον Πολωνό Υπουργό  ότι θα θέσει αμέσως  θέμα  η Πολωνική κυβέρνηση να δώσει ακόμη επιπλέον βοήθεια και στήριξη σε διάφορα projects στον Λίβανο».

Κοινή γραμμή των 8 και για προώθηση συνεργασιών με τρίτες χώρες, με σκοπό τη συντονισμένη καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακινητών.

Δημήτρης Καιρίδης – Υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου Ελλάδας

«χρειαζόμαστε χρηματοδότηση  χρειαζόμαστε αλληλεγγύη χρειαζόμαστε κοινή πολιτική  και νομίζω έτσι θα πετύχουμε».

Πέραν από την Κύπρο και την Ελλάδα στην σύνοδο, συμμετείχαν οι Υπουργοί Εσωτερικών Τσεχίας και Αυστρίας,  ο Υφυπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας, την Ιταλία εκπροσώπησε ο  Απεσταλμένος για την Συρία στο Υπουργείο Εξωτερικών, την Δανία ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείο Μετανάστευσης και την Μάλτα η Διευθύντρια Μετανάστευσης του Υπουργείο Εσωτερικών.

Συμμετείχαν επίσης ως παρατηρητές η Ισπανία και το Γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.