Τηλεόραση Ραδιόφωνο
email

Αναστάτωση προκλήθηκε το πρωί σε δεκάδες σχολεία Δημοτικής και Μέσης εκπαίδευσης από απειλητικό email για βόμβα. Ενεργοποίηση των σχετικών πρωτοκόλλων και εξονυχιστικές έρευνες. Ενώ στο Αρχηγείο πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στην παρουσία της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Παιδείας. Απο πρόσωπο στο εξωτερικό οι μαζικές αποστολές των emails. Zητήθηκε η συμβολή της Ιντερπολ και Γιούροπολ για τον εντοπισμό του. Απόλυτη ικανοποίηση για τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος. 

Παγκύπρια ανησυχία προκάλεσε απειλητικό μήνυμα που εστάλη ηλεκτρονικώς σε δεκάδες σχολεία της δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης.

Ο τίτλος του μηνύματος «ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΒΟΜΒΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» και το περιεχόμενό του με ξεκάθαρες απειλές έναντι όλων, αλλά και με αναφορές στον Αλλάχ, ήταν αρκετά για να προκαλέσουν τον τρόμο και τον πανικό σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, με τις διευθυνσεις των σχολειων να ενεργοποιούν άμεσα τα σχετικά πρωτόκολλά και να προχωρούν σε εκκένωση των αιθουσών διδασκαλίας.

Μαρίνα Ιωάννου Χασάπη – Γενική Διευθύντρια Υπουργείου Παιδείας

«Ήμασταν σε άμεση επικοινωνία με τον αρχηγό της αστυνομίας και την ηγεσία της αστυνομίας. Έχουν ενεργοποιηθεί τα πρωτόκολλα από το σχολείο και την Αστυνομία».

Οι μαθητές βγήκαν στις αυλές των σχολείων τους, με τους Συνδέσμους Γονέων να αποστέλλουν μηνύματα στους γονείς, ενημερώνοντάς τους για το τι συμβαίνει και ότι αναμένουν οδηγίες από την Αστυνομία και το Υπουργείο Παιδείας. Τους καλούσαν επίσης να παραμείνουν ψύχραιμοι και να μην πέρνουν τηλέφωνα ή να σπεύσουν στα σχολεία.

Λοΐζος Κωνσταντίνου – Πρόεδρος Ομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης

«Υπήρξε επικοινωνία αλλά και οι γονείς με την ανάλογη σοβαρότητα από τη στιγμή που το χειρίζεται υπεύθυνα το κράτος και οι υπηρεσίες τόσο το Υπουργείο όσο και οι εκπαιδευτικοί μας στις σχολικές μονάδες, υπάρχουν τα πρωτόκολλα, υπάρχουν διαδικασίες για όλες τις περιπτώσεις».

Στο Αρχηγείο Αστυνομίας λειτούργησε Κέντρο Χειρισμού Κρίσεως για αξιολόγηση πληροφοριών και καλύτερο συντονισμό ενεργειών.

Χρίστος Ανδρέου – Εκπρόσωπος Τύπου Αστυνομίας

«παρευρέθηκε ο Αρχηγός αλλά και άλλα μέλη της Αστυνομίας, υπεύθυνοι διάφορων υπηρεσιών καθώς επίσης και λειτουργοί του Υπουργείου Παιδείας με επικεφαλής τη ΓΔ αλλά και τους διευθυντές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, όπου συζητήθηκε, αξιολογήθηκε και έγινε ένας συντονισμός ενεργειών σε σχέση με το συγκεκριμένο ηλεκτρονικό μήνυμα το οποίο έχει σταλεί σε ένα μεγάλο αριθμό σχολείων».

Από την πρώτη στιγμή δόθηκαν οδηγίες στα σχολεία να ακολουθήσουν το σχετικά πρωτόκολλα, ενώ αστυνομικοί έσπευσαν σε δεκάδες σχολεία για έρευνες.

Χρίστος Ανδρέου – Εκπρόσωπος Τύπου Αστυνομίας

«Φαίνεται ότι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο έχει σταλεί από ένα συγκεκριμένο χρήστη. Φαίνεται ότι η ηλεκτρονική διεύθυνση είναι από χώρα του εξωτερικού. Ένας ο αποστολέας, μαζικά τα μηνύματα. Στη βάση της αξιολόγησης φαίνεται ότι αξιολογείται ως χαμηλής επικινδυνότητας, οπότε ο κόσμος δεν θα πρέπει να ανησυχεί για οτιδήποτε σε σχέση με το συγκεκριμένο».

Στην υπόθεση ενεπλάκη και η Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο το μήνυμα να εστάλη από την Κύπρο, με εικονικό ιδιωτικό δίκτυο άλλης χώρας. Ενώ στο Υπουργείο Παιδείας πραγματοποιήθηκε δεύτερη σύσκεψη υπό τη Γενική Διευθύντρια λόγω απουσίας της Υπουργού Αθηνάς Μιχαηλίδου, όπου και ενημερώθηκαν οι οργανωμένοι γονείς και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις.

Ανακοίνωση Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας

«Κατά τη σύσκεψη, εκφράστηκε η απόλυτη ικανοποίηση όλων για την ομαλή κατάληξη του δύσκολου και πολύπλοκου αυτού ζητήματος, καθώς και για τους σωστούς χειρισμούς που έγιναν από την Αστυνομία Κύπρου, το Υπουργείο Παιδείας, τα σχολεία και τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς».

Για εντοπισμό του αποστολέα των e-mails ζητήθηκε και η συνδρομή της Interpol και Europol.