Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Νίκος Χριστοδουλίδης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ήταν ο κύριος ομιλητής στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου τονίζοντας πως σε καμία περίπτωση δε συμβιβάζεται με την κατοχή και με την κατάσταση θυμού και θλίψης.

«Ο μόνος δρόμος που υπάρχει για εμάς είναι ο δρόμος της προόδου, της συνεργασίας και της ειρήνης, ο δρόμος της εντατικοποίησης κάθε προσπάθειας για σπάσιμο του αδιεξόδου και για επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν για την επίτευξη της πολυπόθητης απελευθέρωσης, της επιδιωκόμενης λύσης, της επανένωσης του τόπου μας», δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο ΠτΔ δήλωσε πως δεν είναι διαθετιμένος να καθήσει στη θέση του θεατή διότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου και της αναμονής.

«Στόχος μας  είναι να ενεργοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό σημαντικά Κράτη, τον διεθνή παράγοντα, τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους θεσμούς, γνωρίζοντας καλά και αξιοποιώντας τα δεδομένα σε διεθνές επίπεδο καθώς και όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας, έτσι ώστε να πετύχουμε την άρση του αδιεξόδου και την επανέναρξη των συνομιλιών».

Ο Πρόεδρος είπε πως απέναντι από την προκλητική στάση της Τουρκίας, βρίσκεται η αποφασιστικότητα και την επιμονή της κυβέρνησης που έχει ένα ξεκάθαρο στόχο, να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν το Καλοκαίρι του 2017.

«Η συνεχής θέα της σημαίας του ψευδοκράτους στον Πενταδάκτυλο και η τραγική εικόνα της στρατικοποιημένης πόλης της Αμμοχώστου συνιστούν από μόνα τους γεγονότα που καθημερινά μας σπρώχνουν στο να προσπαθούμε περισσότερο για τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση, που θα είναι και η μόνη δικαίωση των αγώνων και των θυσιών του λαού και των προγόνων μας».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, επανέλαβε πως θέλει μια λύση στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, συμβατή με τις αρχές και αξίες της ΕΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, λύση της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως προβλέπεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

«Θέλω σήμερα, για να απαντήσω σε αυτά που ρωτήθηκα προηγουμένως, να επαναλάβω αυτό που αποτελεί έντονη πεποίθησή μου, στέλνοντας και ένα μήνυμα στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας που είναι απόψε μαζί μας και τους ευχαριστώ για την παρουσία τους - η παρουσία σε μια αντικατοχική εκδήλωση σημαίνει ότι ασπάζονται τα μηνύματα μιας αντικατοχικής εκδήλωσης και θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά που είστε απόψε μαζί μας -  η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είμαι σίγουρος ότι επιθυμεί την επανένωση και την επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, είπε ο ΠτΔ».

Το μήνυμα του Νίκου Χριστοδουλίδη είναι για να δικαιωθούν όλοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, Ευρωπαίοι πολίτες που δεν χρειάζονται εγγυητές, δεν χρειάζονται κατοχικά στρατεύματα και δικαιώματα επεμβατικά στο μέλλον και στη ζωή τους, στην πατρίδα τους.

«Δεν δίνουμε μια μάχη για να έχουμε στην Κύπρο Νικητές και Ηττημένους αλλά για να αναγνωρισθεί η ιστορική αλήθεια και να αποκατασταθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες όλων και να μπορούμε ελεύθερα να ζούμε, να εργαζόμαστε, να ευημερούμε, να ελπίζουμε στην Κύπρο που θα είναι απαλλαγμένη από διαχωριστικές γραμμές και συρματοπλέγματα.

Σαράντα εννέα χρόνια μετά το τραγικό Καλοκαίρι του 1974, λίγα μέτρα από την πόλη του Ευαγόρα, με πλήρη συναίσθηση όχι μόνο της ευθύνης, αλλά και του ιστορικού βάρους για την ανάγκη να οδηγηθούμε με τόλμη στο σπάσιμο του αδιεξόδου και σε μια νέα προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού, επαναλαμβάνω ότι ο δρόμος για εμάς μία και μόνον κατεύθυνση έχει».

Ετοιμάζεται ενοποιημένη και επικαιροποιημένη μελέτη για την υπό κατοχή πόλη της Αμμοχώστου

«Σε συνέχεια σχετικής διαβούλευσης με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης, ετοιμάζεται ενοποιημένη και επικαιροποιημένη μελέτη για την υπό κατοχή πόλη της Αμμοχώστου, με έμφαση στην περίκλειστη περιοχή. Μελέτη, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός Σεπτεμβρίου, και θα περιλαμβάνει τις συγκεκριμένες δράσεις που απαιτούνται να γίνουν αμέσως μετά την επίλυση του Κυπριακού, από την Πολιτεία, από τον δημόσια τομέα για την ανοικοδόμηση και την επανεγκατάσταση στην περιοχή. Δράση που αποδεικνύει στην πράξη ότι πέραν των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού εργαζόμαστε ουσιαστικά και για την επόμενη μέρα της λύσης. Μια μελέτη που θα μοιραστούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είχε εμπλακεί στο παρελθόν σε τέτοιες περιπτώσεις σε άλλα Κράτη Μέλη».