Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Χριστοδουλίδης Τατάρ

Έντονη πολιτική απόχρωση είχε η κοινή επίσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ερσίν Τατάρ στο ανθρωπολογικό εργαστήρι της ΔΕΑ στο αεροδρόμιο Λευκωσίας. O κατοχικός ηγέτης επανέλαβε τον προκλητικό του εαυτό ακόμη και στις κοινές δηλώσεις του με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη.  Την πραγματοποίηση κοινής συνάντησης με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών το Φθινόπωρο πρότεινε στον Ερσίν Τατάρ ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ευκαιρία για να επιδείξει την αδιαλλαξία του, βρήκε ο Ερσίν Τατάρ ακόμη και κατά την κοινή επίσκεψη με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη στο ανθρωπολογικό εργαστήρι της Διερευνητικής Επιτροπής για τους αγνοούμενους.

Ο κατοχικός ηγέτης δεν άντεξε στον πειρασμό, και στις κοινές δηλώσεις του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, επέμεινε στις ακραίες του θέσεις για την ανάγκη αναγνώρισης κυριαρχικής ισότητας στην αποσχιστική οντότητα.

«Αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος και τότε μπορούμε να προχωρήσουμε. Διαφορετικά δε μπορούμε να προχωρήσουμε. Αυτή είναι η πολιτική μου».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν θέλησε να σηκώσει το γάντι και υπέδειξε ότι βρίσκονται στο εργαστήρι τις ΔΕΑ.

«Είμαστε εδώ καθαρά για ένα ανθρωπιστικό θέμα. Χρειάζεται να σεβαστούμε τους συγγενείς των αγνοουμένων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Έτσι δεν θα υπεισέλθω σε μια συζήτηση σχετικά με την επανέναρξη των συνομιλιών. Θα πράξω ό,τι είναι δυνατό και ό,τι είναι απαραίτητο και ελπίζω σύντομα, τέλος του Σεπτέμβρη εάν είναι δυνατό, να έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε».

Επιστρέφοντας στο Προεδρικό Μέγαρο, ανέφερε ότι δεν ανέμενε να ακούσει κάτι διαφορετικό από τον κ. Τατάρ, δηλώσεις οι οποίες ωστόσο πρόσθεσε δεν τον αποθαρρύνουν.

«Γνωρίζω τις δυσκολίες, τις προκλήσεις που υπάρχουν ενώπιον μας, όμως, δεν σημαίνει σε καμία απολύτως περίπτωση ότι θα σταματήσουμε τις προσπάθειες μας, αντίθετα τις εντατικοποιούμε. Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού».

Πρότεινε συνάντηση στη Νέα Υόρκη ο ΠτΔ

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, αποκάλυψε, ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης πρότεινε στον Ερσίν Τατάρ να διευθετηθεί το Σεπτέμβριο κοινή τους συνάντηση με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, μετά το πέρας των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης.

«Ήταν θετική η αντίδραση του για να γίνει η συνάντηση, του είπα αν μπορούμε να αποταθούμε από κοινού θα ήταν ακόμη καλύτερα, δεν μου απάντησε στο συγκεκριμένο, αλλά είναι θετικός στη συνάντηση, και ελπίζω αν πραγματοποιηθεί η συνάντηση, που θεωρώ ότι θα είναι καθοριστικής σημασίας, να υπάρξουν αποτελέσματα».

Μάλιστα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στις δηλώσεις του που προηγήθηκαν στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, ευχήθηκε την σημερινή συνάντηση να ακολουθήσουν και άλλες.  

«Ελπίζω, «Ishallah», σύντομα να είναι δυνατό να συναντηθούμε ξανά και ας ελπίσουμε μέσα από μια νέα συνάντηση να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα».

Με τον κατοχικό ηγέτη ωστόσο, να σπεύδει με την επιστροφή του στα κατεχόμενα να διαλύσει κάθε προοπτική εν τη γενέσει της, απαντώντας ειρωνικά στην ευχή που εξέφρασε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

«Χρησιμοποίησε τη λέξη «Ishallah» για να μας δείξει εγγύτητα. Ας ελπίσουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί. Λέω και εγώ «Ishallah», αν γίνει αποδεχτή η κυριαρχική ισότητα μπορεί να αρχίσει μια διαδικασία. Διότι συνεχίστηκαν 60 χρόνια οι συνομιλίες και δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα, διότι είναι γνωστή η πρόθεση των απέναντι. Να μας μπαλώσουν στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Με αφορμή διαφόρων ερμηνειών που έτυχαν πρόσφατες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το Κυπριακό, ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι δεν προκύπτει διάσταση απόψεων μεταξύ Αγκυρας ψευδοκράτους.