Τηλεόραση Ραδιόφωνο
νέο Υπουργικό

Για φοροδιαφυγή ελέγχεται μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, μετά από σχετικά ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Επίσης η υπηρεσία απέστειλε συγκεκριμένες υποθέσεις για διερεύνηση στην Αρχή κατά της Διαφθοράς. Αφορούν προσφορές για την ενεργειακή αναβάθμιση του Προεδρικού Μεγάρου και την κατασκευή του νέου κυπριακού μουσείου.  

Ο Εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας  Μάριος Πετρίδης  μιλώντας στην εκπομπή Μέρα Μεσημέρι του ΑΝΤ1 δήλωσε πως το Τμήμα Φορολογίας θα πρέπει να αυξήσει τις ταυτοποιήσεις με τα στοιχεία των κοινωνικών ασφαλίσεων και του κτηματολογίου γιατί η Ελεγκτική Υπηρεσία εντόπισε μεγάλες διαφορές στα ποσά που δηλώνονται στο ένα ή στο άλλο τμήμα από φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

Όπως ανέφερε, ακόμα και στα συστήματα του Φόρου Εισοδήματος εντοπίστηκαν περιπτώσεις που οι δηλώσεις εισοδήματος από το ίδιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο ήταν στο φόρο εισοδήματος 100.000 ευρώ αλλά στο ΦΠΑ 150.000 ευρώ. Κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να γίνει μια σοβαρή έρευνα ώστε το Τμήμα Φορολογίας να καταλήξει σε ποιο ποσό θα γίνει η χρέωση.

Πρόσθεσε ότι εντοπίστηκαν περιπτώσεις προσώπων με εισοδήματα πέραν των 19,500 ευρώ ακόμα και πέραν των 50.000 ευρώ που δεν είχαν καν φορολογικό φάκελο. 

Υπουργός ελέγχεται για φοροδιαφυγή

Σε ερώτηση εάν υπάρχει συγκεκριμένο άτομο μέλος του υπουργικού συμβουλίου που ελέγχεται είπε πως όντως ελέγχεται υπουργός, τα στοιχεία του οποίου έχουν σταλεί στον Φόρο Εισοδήματος για περαιτέρω έρευνα. «Εμείς ως Ελεγκτική Υπηρεσία ελέγξαμε όσα μπορούσαμε να ελέγξουμε» ανέφερε. Σημείωσε ότι υπάρχει αγαστή συνεργασία με το Τμήμα Φορολογίας.

Στην Αρχή κατά της Διαφθοράς Προεδρικό Μέγαρο, Κυπριακό Μουσείο και κτίριο Ελεγκτικής

Ο κ. Πετριδης ανέφερε ακόμα: «Ενημερώσαμε την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς για το θέμα του Κυπριακού Μουσείου Από την εκτιμώμενη αξία μέχρι την τιμή κατακύρωσης, ήταν 102 εκατ. ευρώ η εκτιμώμενη και 121 εκατ. και 150 εκατ. ευρώ οι δύο προσφορές που υποβλήθηκαν. Όπως σημείωσε, από 76 ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς, μόνο οι δύο υπέβαλαν προσφορές και αυτές οι δύο προσφορές ήταν πάρα πολύ ψηλές κατά την άποψη της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και θα έπρεπε να ακυρωθεί αυτός ο διαγωνισμός και να επαναπροκηρυχθεί, όπως συμπλήρωσε. Οι συστάσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αγνοήθηκαν πρόσθεσε, και ο διαγωνισμός δεν επαναπροκηρύχθηκε. Γι’ αυτό και η Ελεγκτική Υπηρεσία ενημέρωσε την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς».

Συμπλήρωσε ότι η Αρχή κατά της Διαφθοράς ενημερώθηκε και για δύο άλλες προσφορές. Η μία αφορά το κτίριο της ίδιας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας από τα Δημόσια Έργα που ήταν 23% πιο ακριβή από την εκτιμώμενη αξία και το Συμβούλιο Προσφορών ακύρωσε τον διαγωνισμό. Ωστόσο για τη δεύτερη προσφορά που αφορούσε την Προεδρία και το Προεδρικό Μέγαρο η προσφορά ήταν 25% πιο ψηλή από την εκτιμώμενη αξία αλλά δεν ακυρώθηκε ο διαγωνισμός. «Άρα δύο μέτρα και δύο σταθμά», σημείωσε.

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι οι διαγωνισμός για την ενεργειακή αναβάθμιση του Προεδρικού Μεγάρου έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση. «Το γεγονός και μόνο ότι στείλαμε κάτι στην Αρχή κατά της Διαφθοράς δεν σημαίνει ότι διατυπώνουμε κατηγορία εναντίον αυτού τον οποίο στέλνουμε για διερεύνηση», διευκρίνισε.

Απαντώντας ερώτηση του Νικήτα Κυριάκου, ανέφερε ότι ο διαγωνσιμός που στάλθηκε για διερεύνηση αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση του Προεδρικού Μεγάρου, εάν υπάρχουν ανέφερε, και άλλα έργα και άλλες συμβάσεις θα τις δούμε όπως βλέπουμε όλες τις συμβάσεις με δειγματοληπτικό τρόπο για όλο το δημόσιο. Πρόσθεσε πως ελέγχεται και η διαδικασία για τον διαγωνισμό αλλά και για την εκτέλεση της σύμβασης.

Τμήμα Φορολογίας: Υπάρχουν και οφειλές πέραν των 30 χρόνων…

Μιλώντας στην εκπομπή, η λειτουργός φορολογίας Ειρήνη Ιωάννου ανέφερε πως είναι αναμενόμενο να υπάρχει απώλεια φόρων για κάποιο τμήμα για διάφορους λόγους, ωστόσο το Τμήμα εφαρμόζει κάθε δυνατό φοροεισπρακτικό μέτρο για να ανακτήσει τα οφειλόμενα έσοδα.

Αναφερόμενη στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή και στην αναφορά ότι υπάρχουν διαφορετικά ποσά για τις οφειλές πολιτών είπε ότι το Τμήμα προβαίνει πολύ τακτικά σε εκστρατείες, ελέγχους και αντιπαραβολή των στοιχείων από τις κοινωνικές ασφαλίσεις και τα στοιχεία που υπάρχουν στο Τμήμα Φορολογίας. Σημείωσε ότι στάλθηκαν προειδοποιητικές επιστολές αλλά και έγιναν και ποινικές διώξεις σε άλλες περιπτώσεις. 

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πάρα πολλές παλιές οφειλές κάποιες πέραν των 30 ετών και χρειάζονται ειδικές διαδικασίες για να προχωρήσει το Τμήμα στη διευθέτησή τους.

Όπως είπε, τα έσοδα του Τμήματος έχουν αυξηθεί πάρα πολύ αλλά όλοι οι έλεγχοι και η αξιολόγηση και ιεράρχηση των αναγκών είναι ανάλογα με τις περιορισμένες δυνατότητες του Τμήματος.