Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΓΕΡ

Πράματα και θάματα συμβαίνουν με τις αθλητικές ομοσπονδίες που επιχορηγεί ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού, και σχετικές, πολύ σοβαρές καταγγελίες, ακούστηκαν στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, σε συζήτηση για τα ευρήματα των εκθέσεων του εσωτερικού και διαχειριστικού ελέγχου που διενήργησε ο ίδιος ο ΚΟΑ.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν ζητήματα κακής διαχείρισης των χρημάτων του φορολογούμενου πολίτη, καθώς και για αριθμό ομοσπονδιών που λειτουργεί με εμφανή έλλειψη διαφάνειας, ισονομίας και αξιοκρατίας.

«Αναφερόμαστε προφανώς στον τρόπο  που διαθέτουν τα χρήματα που λαμβάνουν από το κράτος είτε  στην μισθοδοσία. Υπάρχουν  ομοσπονδίες που λειτουργούν με φαινόμενα οικογενειοκρατίας και διαπιστώνονται  συγγενείς μεταξύ διοικήσεων στο προσωπικό και τον εμπλεκομένων.», είπε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Χρύσης Παντελίδης.

Ο Πρόεδρος της ΚΟΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο οποίος αναγνωρίζει το πρόβλημα, ξεκαθάρισε πως από τον έλεγχο που πραγματοποίησε ο Οργανισμός δεν προκύπτουν ποινικά αδικήματα.

Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως ήδη παραπέμφθηκε καταγγελία για συγκεκριμένη ομοσπονδία στην Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του αθλητισμού, άλλες περιπτώσεις στην Ελεγκτική Υπηρεσία, ενώ διορίστηκε και ανεξάρτητος ελεγκτικός οίκος για να συνδράμει στον έλεγχο που επιχειρεί ο ΚΟΑ.  

«Έχουμε πάρει σε μερικές περιπτώσεις και τον οικονομικό έλεγχο και τον αθλητικό έλεγχο από ομοσπονδίες όπου έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχουν προβλήματα δεν μπορούμε να ανεχθούμε την απατεωνιά είναι δημόσιο χρήμα  το οποίο είναι ιερό  και θα πρέπει να το διαχειριστούμε  σοβαρά και νούσιμα», είπε ο κ. Μιχαηλίδης.

Στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης, οι αναφορές του αντιπροέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, Ευθύμιου Ευθυμίου, πως η Επιτροπή εξετάζει νέες καταγγελίες για την Σκοπευτική Ομοσπονδία, ενώ σε περίπου είκοσι μέρες  η Επιτροπή θα έχει το τελικό πόρισμα για παλαιότερες καταγγελίες που είχαν γίνει για την συγκεκριμένη ομοσπονδία.

«Σε κάποιες ομοσπονδίες διατηρούνται βασίλεια κατεστημένα, αποστήματα που πρέπει να διαλυθούν», τόνισε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς.

«Θέλουμε  να πιστεύουμε ότι θα προχωρήσει ο ΚΟΑ με τις δεσμεύσεις που έκανε για βελτιώσει αυτό το σύστημα ελέγχου, για το οποίο ως ΔΗΣΥ πιστεύουμε  ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό», επισήμανε η Βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου.

Ο Πρόεδρος του ΚΟΑ τόνισε, στο μεταξύ, πως ο Κώδικας χρηστής διοίκησης του οργανισμού ο οποίος δεν εφαρμόστηκε λόγω της πανδημίας, θα αρχίσει να εφαρμόζεται  πιστά και εκεί και όπου δεν τηρούνται οι πρόνοιες  του κώδικα θα αποκόπτεται η επιχορήγηση.