Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Νίκος Αναστασιάδης

Ξεσπά η Ελεγκτική Υπηρεσία στην απόφαση του Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών, με βάση την οποία παραμένουν στο Δημόσιο με το καθεστώς αορίστου χρόνου. Κάνει λόγο ότι ο Κύπριος φορολογούμενος «φορτώνεται» οικονομικά πολιτικούς διορισμούς για άλλα 30 χρόνια, με απολαβές μάλιστα «πολύ ψηλότερες από αυτές που θα αναμενόταν για τα καθήκοντα και προσόντα τους».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελεγκτική, «όπως μάλιστα διαπιστώσαμε οι απολαβές τους ήταν πολύ ψηλότερες από αυτές που θα αναμενόταν για τα καθήκοντα και προσόντα τους. Συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο του 2021 λάμβαναν μηνιαίο μισθό 3.076, 2.771, 2.580 και 2.580, κάποιες εξ αυτών χωρίς καν πτυχίο πανεπιστημίου».

«Ουσιαστικά, τέσσερα πρόσωπα που διορίστηκαν από τον τέως ΠτΔ με καθαρά πολιτικά κριτήρια, όντας συγγενείς του ή συνεργάτες του σε πολιτικό κόμμα, κατέληξαν με αυτό τον πολιτικό διορισμό να είναι μόνιμα στελέχη της Δημόσιας Υπηρεσίας για τα επόμενα δέκα, είκοσι τριάντα χρόνια», σημειώνει η Ελεγκτική.

Συνεχίζει με το «όπως προκύπτει από την σημερινή Απόφαση, το Δικαστήριο το οποίο έκρινε ότι η επίδικη πρόνοια παραβίαζε την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, δεν ήταν καν ενήμερο από τους διάδικους ότι στον Προϋπολογισμό του 2023 ουδεμία τροπολογία κατατέθηκε ή ψηφίστηκε από πλευράς Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία απλώς υπερψήφισε ότι της κατέθεσε η Κυβέρνηση»

«Ουσιαστικά, τέσσερα πρόσωπα που διορίστηκαν από τον τέως ΠτΔ με καθαρά πολιτικά κριτήρια, όντας συγγενείς του ή συνεργάτες του σε πολιτικό κόμμα, κατέληξαν με αυτό τον πολιτικό διορισμό να είναι μόνιμα στελέχη της Δημόσιας Υπηρεσίας για τα επόμενα δέκα, είκοσι τριάντα χρόνια», τονίζει η Ελεγκτική.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για άτομα που υπηρετούσαν στο Προεδρικό με βάση συμβόλαιό που τους προσέφερε ο ίδιος ο κύριος Ανασταδιάδης, αλλά μετατράπηκαν σε εργοδοτούμενες αορίστου χρόνου. 

Κατόπιν εισήγησης της βουλεύτριας Ειρήνης Χαραλαμπίδου, η Βουλή με τροποποίηση στον κρατικό προϋπολογισμό του 2022, τους αφαίρεσε το καθεστώς του αορίστου χρόνου, θεωρώντας τη μονιμοποίησή τους στο Δημόσιο ως εξόφθαλμο ρουσφέτι.

Οι τέσσερις κατέθεσαν περί τον περασμένο Νοέμβριο αίτηση στο Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών ζητώντας την έκδοση διατάγματος με το οποίο να κηρύσσεται παράνομος και αντισυνταγματικός ο τερματισμός της απασχόλησής τους στο Δημόσιο από τη Βουλή, ενώ εξασφάλισαν διάταγμα του δικαστηρίου για παραμονή τους στη δημόσια υπηρεσία μέχρι την έκδοση της απόφασης.
 

Η πρώτη φορά στα χρονικά

Για μια πολύ σημανιτκή ημέρα έκανε λόγο στο «Μέρα Μεσημέρι» ο δικηγόρος των τεσσάρων συνεργάτιδων του τέως Προέδρου, Αχιλλέας Αιμιλιανίδης.

Και αυτό διότι πέραν του ότι είναι η πρώτη φορά που λαμβάνεται μια τέτοια απόφαση, έχει ιδιαίτερη σημασία ως προς την ερμηνεία του Συντάγματος και της ευρωπαϊκής Οδηγίας για τους εργοδοτουμένους αορίστου χρόνου.

Σε σχέση με τις τέσσερις συνεργάτιδες, ο κ. Αιμιλιανίδης ξεκαθάρισε ότι με βάση την απόφαση του Δικαστηρίου, δεν μετατρέπονται σε δημόσιους υπάλληλους, αλλά σε εργαζόμενους αορίστου χρόνου που εργοδοτούνται στο δημόσιο.