Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΔςΑ

Δύο είναι τα πιθανά σενάρια στα οποία ελπίζει η Λευκωσία και κρύβονται πίσω από την μόνιμη πλέον επωδό περί της  διπλωματίας που θα πρέπει να αφεθεί να λειτουργήσει.

Παρά το γεγονός ότι η κα Ολγκίν έφυγε για άλλη μία φορά άπραγη, λόγω της άτεγκτης στάσης του Ερσίν Τατάρ, κυβερνητικές, με τις οποίες μίλησε ο ΑΝΤ1, εξακολουθούν να ελπίζουν είτε σε διαφοροποίηση της στάσης της Άγκυρας, χάριν της προώθησης της Ευρωτουρκικής Ατζέντας, είτε και σε σχέση με τις έντονες αντιδράσεις που πυροδότησε στα κατεχόμενα ο αρνητισμός του κατοχικού ηγέτη.

Αφορμή έδωσαν και οι διαπιστώσεις της ίδιας της απεσταλμένης του ΓΓ Μαρίας Άνχελα Ολγκίν, ότι αν μη τι άλλο ο Τούρκος υπουργό; Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, «ήταν πρόθυμος να την ακούσει με ανοικτό μυαλό» σε αντίθεση πάντα με τον Τατάρ.

Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης – Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

«Γνωρίζουμε καλά ότι το κλειδί σε αυτή την προσπάθεια, όπως άλλωστε έχει δηλωθεί και από τον κ. Τατάρ, είναι η Άγκυρα. Είναι για αυτόν ακριβώς τον λόγο που θεωρούμε πως μέσα από τα ευρωτουρκικά, μέσα από την πρωτοβουλία μας αλλά και το μήνυμα που έχει στείλει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μπορεί να υπάρξει αυτή η αμοιβαία επωφελής κατάσταση πραγμάτων».

Στο μεσοδιάστημα, μέχρι δηλαδή η διπλωματία να κάνει ή όχι τη δουλειά της, η Λευκωσία, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της δημιουργίας θετικού κλίματος με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Στο πλαίσιο αυτό όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1 ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε μία σειρά από εισηγήσεις, μεταξύ των οποίων και πραγματοποίηση κοινής συνάντησης με τον Τατάρ και για ζητήματα χαμηλής πολιτικής όπως το άνοιγμα των οδοφραγμάτων της Μιας Μηλίας και του Πυροϊου. Πρόταση που προσέκρουσε στην άρνηση του Τατάρ.      

Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης – Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

«Θεωρούμε ότι είναι μέσα από τον διάλογο που μπορούν να δοθούν απαντήσεις στους προβληματισμούς και τις ανησυχίες και των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων».

Σε σχέση με την αναφορά της κας Ολγκίν στην «Καθημερινή» ότι «ο ΠΤΔ ξέρει τι θα μπορούσε να ξεκλειδώσει την διαδικασία», κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως ουδέποτε τέθηκε από την Κολομβιανή διπλωμάτη θέμα διασύνδεσης του κυπριακού με την αξιοποίηση των ενεργειακών αποθεμάτων.

«Έχουμε τοποθετηθεί και ενός και εκτός του εθνικού Συμβουλίου», είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Βάλλει κατά της Ολγκίν

Στον αντίποδα ο κατοχικός ηγέτης συνεχίζει να βάλλει κατά της κας Ολγκίν ισχυριζόμενος ότι παραβίασε του όρους εντολής της. Κάτι που όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1 είπε και στην ίδια όταν του πρότεινε την πραγματοποίηση κοινής τριμερούς διάσκεψης. Στο πλευρό του και ο πρώην τ/κ Διαπραγματευτής , Οσμάν Ερτούγ, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κα Ολγκίν δεν κατέλαβε το κυπριακό.     

«Σύμφωνα με τα πρώτα σημάδια που πήραμε από τις συμπεριφορές που επέδειξε η κ. Ολγκίν φαίνεται πράγματι πως δεν έχει καταλάβει το κυπριακό ζήτημα», είπε ο κατοχικός ηγέτης.

Το πρωί ο Τατάρ ανέπτυξε το όραμα του για λύση δύο κρατών στον Εισηγητή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, Ιταλό Βουλευτή Piero Fassino, θέτοντα ξανά ως προϋπόθεση για επανέναρξη των συνομιλιών την αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας και την άρση  όλων των περιορισμών σε βάρος των τ/κ.

Σε ότι αφορά στη κα Ολγκίν το μόνο που έγινε γνωστό από το περιβάλλον της είναι πως στις αρχές Ιουνίου θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα για να καθορίσουν τα επόμενα βήματα. Υπενθυμίζεται ότι η ίδια δήλωσε πως θα επιστρέψει στο νησί.