Η Γενί Μπακίς προβάλλει δηλώσεις του «υπουργού μεταφορών», Ερχάν Αρικλί πως δεν χρειάζεται «νομοθετική ρύθμιση» για να μπορέσουν αυτά τα τρία ξενοδοχεία να λειτουργήσουν, μετά την αγορά τους, αλλά αρκεί απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» για να αρθεί το στρατιωτικό καθεστώς του Βαρωσιού. «Αυτή τη στιγμή, αν ένας Τουρκοκύπριος έχει αγοράσει τρία ξενοδοχεία εκεί, το μόνο εμπόδιο μπροστά του είναι να αφαιρεθεί το στρατιωτικό καθεστώς των Βαρώσιων και να εξετάσει (την πράξη) η επιτροπή ακίνητης περιουσίας. Αυτό εξαρτάται από απόφαση του υπουργικού συμβουλίου».
Ο Ε/κ που θέλει, συνέχισε, μπορεί να πάει να εγκατασταθεί στο σπίτι που άφησε στα κατεχόμενα. «Δεν υπάρχουν εμπόδια μπροστά τους. Αυτό μας το παρέχει το ΕΔΑΔ με την απόφαση στην υπόθεση Δημόπουλος. Θα εφαρμόσουμε δηλαδή την απόφαση του ΕΔΑΔ», ανέφερε.
«Σε περίπτωση που το Βαρώσι απαλλαγεί από το στρατιωτικό καθεστώς, η επιτροπή ακίνητης περιουσίας είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει της περιουσία στους Ε/κ ή σε Τούρκους που αγοράσουν εκεί περιουσία. Αν κάποιος έχει πρόβλημα, πάει να παραπονεθεί στο ΕΔΑΔ», είπε.
Σύμφωνα με τον Ερχάν Αρικλί, μετά τις εκλογές στην Τουρκία ως «κυβέρνηση» κύριο θέμα τους θα είναι το Βαρώσι. Σημείωσε ωστόσο ότι στο Βαρώσι η «κυβέρνηση» δεν εννεργεί μονομερώς, αλλά με διαβούλευση και επικοινωνία με την Τουρκία «θα γίνει ένα βήμα». «Κάποιοι μας ρωτούν γιατί ρωτάμε την Τουρκία. Επειδή η ΤΔΒΚ δεν είναι ο συνομιλητής του ΕΔΑΔ, των ΗΕ, της ΕΕ και των ΗΠΑ, αλλά η Τουρκία».
Ο κ. Αρικλκί ανέφερε ότι η ε/κ πλευρά αισθάνεται άβολα με το θέμα του Βαρωσιού. «Δεν υπάρχει όφελος να φοβάσαι κάτι που δεν μπορείς να αποτρέψεις. Αυτός ο φόβος θα μεγαλώνει περισσότερο τις επόμενες ημέρες. Οι γενιές αλλάζουν. Οι Ε/κ που διαμένουν στο Βαρώσι έχουν πεθάνει οι περισσότεροι και πίσω τους έρχονται τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Εφόσον δεν μπορούν να πάνε στο Βαρώσι, θα σκεφτούν ότι πρέπει να πουλήσουν», είπε.