Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κθη

Νεφελώδες είναι το σκηνικό γύρω από την ενδεχόμενη αγοραπωλησία των τριών ξενοδοχείων στα Βαρώσια.

Σχεδόν μια εβδομάδα μετά που είδε το φως της δημοσιότητας, η επικεφαλής της επιτροπής ακίνητης περιουσίας, σύμφωνα με δήλωση την οποία επικαλείται η εφημερίδα Γενί Ντουζέν, υποστήριξε ότι καμία αίτηση δεν βρίσκεται ενώπιον της για την συγκεκριμένη πράξη.

«Δεν ξέρω αν έκαναν μια πώληση μεταξύ τους με γραμμάτιο ή συμβόλαιο, αλλά μια τέτοια συμφωνία δεν έχει νομικό αντίκτυπο. Λέγεται ότι ο επενδυτής που ενδιαφέρεται για την πώληση συναντήθηκε με τους ιδιοκτήτες, αγόρασε τα ξενοδοχεία και πήρε την έγκριση του «υπουργείου εσωτερικών» της «τδβκ». Το «υπουργείο εσωτερικών» δεν έχει την εξουσία ή τη θέση να εγκρίνει τέτοιες πωλήσεις», τόνισε ο Πρόεδρος «Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας» Νοβμπερ Φεριτ Βεχτσι.

Μάλιστα η πρόεδρος της επιτροπής, υπέδειξε ότι εφόσον η περιοχή παραμένει υπό στρατιωτικό καθεστώς δεν είναι δυνατή η πραγματοποίηση μιας τέτοιας πώλησης. 

Σύμφωνα με δηλώσεις στο ΚΥΠΕ του Τουρκοκύπριου δικηγόρου, Μουράκ Μετίν Χακκί, που ασχολείται με υποθέσεις που αφορούν ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα, εταιρεία με έδρα την κατεχόμενη Λευκωσία πρότεινε «σύμβαση/συμφωνία πώλησης» σε συνολικά έξι φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν περιουσία στο Βαρώσι.

« Δεν νομίζω ότι αυτή η συμφωνία είναι εκτελεστέα επί του παρόντος. Νομίζω ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε μοιάζει περισσότερο με μια προσπάθεια να μετρήσει αντιδράσεις», επισήμανε τ/κ δικηγόρος Μουράκ Μετίν Χακκι.

Το θέμα προκάλεσε έντονες συζητήσεις και στα κατεχόμενα, με πολλούς να διερωτώνται για την ταυτότητα του φερόμενου αγοραστή, η οποία παραμένει επτασφράγιστο μυστικό. Μάλιστα αρκετοί εκφράζουν  τους ισχυρισμούς ότι το πιθανότερο να πρόκειται για επιχειρηματίες από την Τουρκία, ενώ κάποιοι διατυπώνουν την θεωρία ότι τελικά ο αγοραστής είναι ελληνοκύπριος επιχειρηματίας. 

Τουρκοκυπριακά μέσα παραπέμπουν επίσης σε απόφαση του λεγόμενου επαρχιακού δικαστηρίου Αμμοχώστου το 2005, σύμφωνα με την οποία 1472 τίτλοι ιδιοκτησίας στα Βαρώσια, ανήκουν στο ίδρυμα Αμπντουλλάχ Πασά.

Πληθαίνουν φήμες και πληροφορίες

Οι πληροφορίες πληθαίνουν ότι προσεγγίστηκαν και άλλοι ιδιοκτήτες στην περιοχή για να πωλήσουν τις περιουσίες τους, ανέφερε στον Αντέννα ο εκπρόσωπος των εκτοπισμένων ξενοδόχων Στέλιος Μανδρίδης

«Φαίνεται ότι υπάρχει ιδιωτική συμφωνία μεταξύ των πωλητών και του αγοραστή.Φαίνεται ότι υπάρχουν και άλλοι που συζητούν μαζί τους και περίπου έχουν καταλήξει στα βασικά και διαφωνούν σε ορισμένα πράγματα, στο τύπο της προκαταβολής σε αυτούς τους δυο μήνες. Τώρα τους δυο μήνες του θέλει γιατί μπαίνει από τώρα στα ξενοδοχεία και κάνει έρευνα σε τι κατάσταση είναι τα ξενοδοχεία. Τώρα τους δυο μήνες είναι για να δει το κόστος ή για να πάρει τις εγκρίσεις;», τόνισε ο Εκπρόσωπος Εκτοπισμένων Ξενοδόχων Στέλιος Μανδριδης.

Το κράτος θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην ανάληψη πρωτοβουλιών για αποτροπή νέων αρνητικών εξελίξεων, ανέφερε ο δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης Σίμος Ιωάννου, κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή συνάντηση του αντιπροσωπείας του Δημοτικού Συμβουλίου με τον υπουργό εξωτερικών.

«Αν το κράτος μπορεί να αγοράσει αυτές τις περιουσίες κυρίως στην περίκλειστη. Ο ΥΠΕΞ ήταν ειλικρινής δεν κατείχε αυτό το θέμα και το κατέγραψε και θα το δει», σημείωσε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου.

Περισσότερο από ανησυχητικές χαρακτήρισε τις εξελίξεις, ο νομικός Αχιλλέας Δημητριάδης, με παρέμβαση στην εκπομπή του Αντέννα Μέρα Μεσημέρι.

«Η μεγάλη εικόνα είναι ένας τ/κ επιχειρηματίας θεωρεί ότι σε δυο χρόνια θα μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες τουριστικές και πάει και κάνει συμφωνία με ένα ε/κ και αγοράζει κάποια ξενοδοχεία», σημείωσε ο Νομικός Αχιλλέας Δημητριάδης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού τύπου, για τις τρεις ξενοδοχειακές μονάδες ο φερόμενος αγοραστής θα καταβάλει ως αντίτιμο ποσό πέριξ των 15 εκατομμυρίων στερλινών.