Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κθη

Χωρίς τέλος τα νέα τετελεσμένα στην Αμμόχωστο που σύμφωνα με τον Δήμαρχο Αμμοχώστου, Σίμο Ιωάννου, «εάν δεν γίνουν σοβαρές προσπάθειες και να δείξουμε στον έξω κόσμο ότι είμαστε έτοιμοι για λύση συνεχώς θα αυξάνονται αυτοί που θα πωλούν την περιουσία τους». «Αυτό θα είναι το τέλος», είπε χαρακτηριστικά. Την ίδια ώρα ο Εκπρόσωπος Εκτοπισμένων Ξενοδόχων ΠΑΣΥΞΕ, Στέλιος Μανδρίδης, έκανε λόγο για «περίεργη συμφωνία».

Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι», ο κ. Ιωάννου, αναφέρθηκε και στην χθεσινή συνάντηση που είχαν στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα είπε ότι, «τονίστηκε πως το θέμα είναι πολιτικό και ηθικό όσον αφορά την πώληση περιουσιών στην περίκλειστη περιοχή, διότι με το να πωληθεί, δεν θα υπάρχει θέμα συζήτησης για το εδαφικό αλλά από την άλλη όπως δήλωσε δεν πρέπει να γίνει «κυνήγι μαγισσών»».

Ανέφερε πως, «η ιδιοκτησία του κάθε ατόμου είναι ιδιωτική και μπορεί να την χειρίζεται όπως θέλει, όμως πρέπει να βλέπουμε και το συμφέρον του γενικού συνόλου.

Ανάμεσα στις προτάσεις που υποβλήθηκαν στο Υπουργειο Εξωτερικών, ήταν και η  πρόταση για αγορά των κατεχόμενων περιουσιών από την Κυβέρνηση. Από την πλευρά του ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου είπε πως δεν κατείχε το θέμα, το κατέγραψε και θα το δει.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, ενδεχομένως να υπάρχουν ανάλογες περιπτώσεις πριν από αυτές που να μην έχουν γίνει γνωστές γιατί δεν δημοσιοποιήθηκαν στις εφημερίδες.

Αναλυτικά όσα ανέφερε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, Σίμος Ιωάννου:

 

«Περίεργη συμφωνία»

Για περίεργη συμφωνία έκανε λόγο μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι», ο Εκπρόσωπος Εκτοπισμένων Ξενοδόχων ΠΑΣΥΞΕ, Στέλιος Μανδρίδης, ο οποίος ανέφερε πως αν πραγματοποιηθεί θα υπάρξουν και άλλες συμφωνίες.

Ο ίδιος, εξέφρασε αμφιβολίες εάν θα πραγματοποιηθούν οι πράξεις υπό την έννοια ότι είναι μια πώληση η οποία στην περιοχή που αναφέρεται δεν υπάρχουν υποδομές.

Φέρεται σύμφωνα με κ. Μανδρίδη, ότι υπάρχουν και άλλοι που συζητούν μαζί τους και έχουν καταλήξει στα βασικά ωστόσο διαφωνούν σε ορισμένα πράγματα.

Προσπάθεια για αντιδράσεις 

«Δεν νομίζω ότι αυτή η συμφωνία είναι εκτελεστέα επί του παρόντος». «Νομίζω ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε μοιάζει περισσότερο με μια προσπάθεια να μετρήσει αντιδράσεις», είπε στο ΚΥΠΕ ο τ/κ δικηγόρος, Μουράκ Μετίν Χακκί, που ασχολείται με υποθέσεις που αφορούν ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Τ/κ δικηγόρος είπε ότι η υπογραφή για πώληση από τα έξι αυτά φυσικά ή νομικά πρόσωπα δείχνει μια επιθυμία πώλησης των περιουσιών τους στην περιφραγμένη περιοχή του Βαρωσιού. «Επομένως, αυτό που πρέπει να κάνουν οι τουρκοκυπριακές αρχές είναι να γνωρίζουν αυτήν την επιθυμία πώλησης, να την εκμεταλλευτούν και να βρουν μια λύση για τους εγγεγραμμένους Ε/κ ιδιοκτήτες του 1974 ή τους νόμιμους κληρονόμους τους. Με αυτόν τον τρόπο το κλειστό Βαρώσι μπορεί να τουρκοποιηθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Στο τέλος, ο αγοραστής είναι ευχαριστημένος, και ο πωλητής επίσης».

Πρέπει, συνέχισε, οι «θεσμοί» του ψευδοκράτους ν’ αρχίσουν μια διαδικασία για επιστροφή των περιουσιών στο Βαρώσι μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας». Πρέπει επίσης, συνέχισε, το «υπουργείο εσωτερικών» και η «εισαγγελία» να πουν την άποψή τους για τις περιουσίες εκτός «στρατιωτικού καθεστώτος» και ν’ αρχίσει η διαδικασία επιστροφής αυτών των περιουσιών. «Αλλά κανένα βήμα δεν έγινε για να αρθεί το στρατιωτικό καθεστώς. Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχω, γι αυτό αναμένεται το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία».