Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Οδόφραγμα Απρίλης 2003.
*Φωτογραφία: ΚΥΠΕ
Η πρώτη ημέρα διευλέυσεων στις 23/04/2003

Η τότε τουρκοκυπριακή πλευρά ξεκίνησε την προετοιμασία για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων το 2000 και ο Ραούφ Ντενκτάς είχε δεύτερες σκέψεις για το όλο ζήτημα, είπε, σε δηλώσεις του κατά την επέτειο της λειτουργίας των οδοφραγμάτων, ο Σερντάρ Ντενκτάς.

Μιλώντας στην «Κίμπρις Ποστασί», ο κ. Ντενκτάς ανάφερε ότι «εργάζονταν για το άνοιγμα των συνοριακών πυλών από το 2000 και ότι η προσπάθεια έδωσε καρπούς το 2003». «Ο πατέρας μου πρόβαλε αντεπιχειρήματα σχετικά με τα προβλήματα που θα μπορούσε να δημιουργήσει αυτή η απόφαση», είπε. Ένα από αυτά τα επιχειρήματα, συνέχισε, «ήταν ότι η οικονομία μας θα μπορούσε να μετατοπιστεί προς τον νότο και το δεύτερο ήταν ότι τα μέλη της ΤΜΤ και της ΕΟΚΑ ήταν ακόμη εν ζωή».

Ο Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε ακόμα ότι «είχε ειπωθεί ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν προβλήματα. «Εγώ είπα ότι με τις σωστές οικονομικές και δημοσιονομικές αποφάσεις, η οικονομία θα μετατοπιζόταν προς τη δική μας πλευρά και όχι προς τη νότια Κύπρο. Ισχυριζόμουν επίσης ότι η κατάσταση μεταξύ των μελών της ΤΜΤ και των μελών της ΕΟΚΑ θα διατηρείτο υπό έλεγχο», πρόσθεσε. 

Αναφέροντας ότι ο τότε Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ και ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Τουρκίας επισκέφθηκαν τα κατεχόμενα πριν τη λειτουργία των οδοφραγμάτων, ο κ. Ντενκτάς πρόσθεσε ακόμη ότι «η τουρκική κυβέρνηση βρισκόταν τότε κοντά στην ΕΕ. Ως εκ τούτου, όταν τους άρεσε αυτή η ιδέα, τη συζητήσαμε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην προεδρία. Ωστόσο, υπήρχαν εκείνοι από τη δική μας πλευρά που δεν είδαν θετικά αυτή την απόφαση».

Τη συνάντηση στο «προεδρικό» ακολούθησε μια θυελλώδεις συνεδρίαση του «υπουργικού συμβουλίου». «Τρεις υπουργοί απείλησαν τον τότε πρωθυπουργό Ντερβίς Έρογλου με παραίτηση, ενώ η σχετική απόφαση λαμβανόταν κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Παρά τις απειλές αυτές, ο Έρογλου ανακοίνωσε ότι η απόφαση είχε ληφθεί και θα τεθεί σε ισχύ», θυμάται ο κ. Ντενκτάς. 

Δήλωσε ακόμα ότι μια εβδομάδα πριν ανοίξει το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας ενημερώθηκαν τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ), οι πρεσβευτές των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Επίσης ανέφερε ότι παρά τα τηλεφωνήματα και τις ανακοινώσεις, υπήρχαν κάποιοι που δεν πίστευαν ότι τα οδοφράγματα θα άνοιγαν. «Ένας φίλος δημοσιογράφος μου τηλεφώνησε στις 23 Απριλίου. Είπε ότι ο κόσμος ήταν εδώ, αλλά τα οδοφράγματα δεν είχαν ανοίξει. Κατόπιν αυτού, αναλάβαμε αμέσως δράση. Επικοινώνησα με τον πρόεδρο και του είπα: "Αν δεν ανοίξουν τα οδοφράγματα, δεν μπορούμε να κάνουμε κανέναν να πιστέψει ότι είμαστε κράτος." Είπα ότι πρέπει να εφαρμοστεί η απόφαση που δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της δημοκρατίας. Μετά από πρωτοβουλίες του προέδρου, ήρθε η εντολή και τα οδοφράγματα άνοιξαν».

Ο Σερντάρ Ντενκτάς χαρακτήρισε ως μια θετική εξέλιξη τη λειτουργία των οδοφραγμάτων στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου και τάχθηκε υπέρ της λειτουργίας νέων οδοφραγμάτων.