Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Οδόφραγμα Απρίλης 2003.
*Φωτογραφία: ΚΥΠΕ
Η πρώτη ημέρα διευλέυσεων στις 23/04/2003

Το ημερολόγιο έγραφε 23 Απριλίου 2003, Μεγάλη Τρίτη.

Ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, επιχειρώντας προφανώς να κερδίσει τις επικοινωνιακές εντυπώσεις και να απορροφήσει τους κραδασμούς από την ολοένα διογκούμενη αντίδραση των Τουρκοκυπρίων κατά του καθεστώτος του, ανακοινώνει αίφνης τη διάνοιξη του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλα, επιτρέποντας τις διελεύσεις από και προς τα κατεχόμενα για πρώτη φορά μετά από 29 χρόνια και το μαύρο καλοκαίρι του 1974.  

Ακολούθησε τέσσερις μέρες αργότερα, δηλαδή στις 27 Απριλίου Μεγάλο Σάββατο, η διάνοιξη των δυο οδοφραγμάτων στις Βρετανικές Βάσεις, σε Στροβίλια και Πέργαμος, και σχεδόν ένα μήνα αργότερα στις 19 Μαΐου άνοιξε το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου.

Μέσα σε λίγες μέρες εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνοκύπριοι, περνούν τα οδοφράγματα επισκεπτόμενοι την πατρώα σκλαβωμένη γη. Χιλιάδες και οι Τουρκοκύπριοι που ακολουθούν την αντίθετη διαδρομή.

Στις 30 Μαρτίου του 2006 ακολούθησε το άνοιγμα του οδοφράγματος του Αστρομερίτη, ενώ ιδιαίτερης συμβολικής σημασίας ήταν το άνοιγμα μετά από 45 χρόνια του σημείου διέλευσης στην οδό Λήδρας, που παρέμενε κλειστό από το Δεκέμβριο του 1963 μετά το ξέσπασμα της τουρκοανταρσίας και αποτελούσε σύμβολο της διαίρεσης του νησιού.

Στις 14 Οκτωβρίου 2010 ο τότε πρόεδρος της Κυπριακής μακαριστός Δημήτρης Χριστόφιας, ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε και ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα Αλεξάντερ Ντάουνερ, προχώρησαν στο άνοιγμα του Λιμνίτη αίροντας εν μέρει, μετά από σχεδόν πέντε δεκαετίες και την απομόνωση των κατοίκων της περιοχής Πύργου.

Τέλος στις 12 Νοεμβρίου 2018 άνοιξαν ταυτόχρονα το οδόφραγμα Δερύνειας και αυτό της Λεύκας - Απλικίου. 

Στα επτά από τα εννέα οδοφράγματα που ασκούν έλεγχο οι αρχές της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, έχουν περάσει, αυτά τα 20 χρόνια, από τις ελεύθερες περιοχές προς τα κατεχόμενα, 8.573.312 Ελληνοκύπριοι, ενώ 8.512.733 Τουρκοκύπριοι ακολούθησαν το αντίθετο δρομολόγιο.

Την περίοδο των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας του κορωνοϊού τα οδοφράγματα έκλεισαν, ενώ στη συνέχεια και για περίοδο μηνών, ίσχυσαν αυστηρά υγειονομικά μέτρα στις διελεύσεις.

Το κατοχικό καθεστώς μέχρι σήμερα εξακολουθεί να θέτει προσκόμματα στη διάνοιξη συγκεκριμένων οδοφραγμάτων, όπως αυτό του Πυροΐου που θα εξυπηρετούσε του κατοίκους της Αθηένου, καθώς και των Κοκκίνων, που θα απάμβλυνε τις συνέπειες την απομόνωσης των κατοίκων της περιοχή του Πύργου.

Με ανακοινώσεις το ΑΚΕΛ και το κόμμα Αμμόχωστος για την Κύπρο, αναφέρουν ότι διεκδικούν τη διάνοιξη και νέων οδοφραγμάτων.

Όπως αναφέρει το ΑΚΕΛ, «για το ΑΚΕΛ ο αγώνας για διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων, είναι συνυφασμένος με τον αγώνα για συνολική κατάργηση των οδοφραγμάτων στο πλαίσιο της επίλυσης του Κυπριακού. Τα οδοφράγματα δεν είναι παρά προσωρινό μέσο στον αγώνα για μια Κύπρο που οι άνθρωποι της θα ασκούν τις τρείς βασικές ελευθερίες (διακίνηση, εγκατάσταση και απόκτηση περιουσίας) ελεύθερα σε ολόκληρο το νησί χωρίς περιορισμούς».

Η Αμμόχωστος για την Κύπρο σημειώνει ότι «στην ελληνοκυπριακή πλευρά αναπτύσσονται τάσεις και επικρατούν ενίοτε απόψεις και πολιτικές, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το κλείσιμο των οδοφραγμάτων κατά την περίοδο της πανδημίας, καθώς και με το πρόσχημα του μεταναστευτικού, που επιζητούν να απαγορεύσουν ή να περιορίσουν σημαντικά την ελεύθερη διακίνηση και την επικοινωνία των δύο κοινοτήτων».

Ενώ η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ενωμένη Κύπρος, ανακοίνωσε την πραγματοποίηση εκδήλωσης το Σάββατο 27 Μαΐου, με αίτημα το άνοιγμα και νέων σημείων διέλευσης.