Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Χριστοδουλίδης Μισέλ

Πηγές στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι οι επικεφαλής των θεσμών άκουσαν με προσοχή και ενδιαφέρον τις θέσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη. Αλλά, δεν εναπόκειται ούτε στον Σαρλ Μισέλ, που είναι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά ούτε και στην Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν. Καθώς δεν βρίσκεται στην αρμοδιότητά τους η δρομολόγηση μιας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας. Ούτε και ο διορισμός μιας ισχυρής πολιτικής προσωπικότητας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

 Μια τέτοια λοιπόν απόφαση προϋποθέτει τη σύμφωνο γνώμη των κρατών-μελών, δηλαδή των 26 εταίρων της Κύπρου. Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι εκεί θα στραφεί ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Και πρωτίστως προς τη Γερμανία και δευτερευόντως προς τη Γαλλία, τις δύο χώρες που μπορούν λόγω πολιτικού και οικονομικού εκτοπίσματος να δημιουργήσουν ένα κλίμα κατανόησης γύρω από την κυπριακή πρόταση. Αναμένεται λοιπόν ότι ο κ. Χριστοδουλίδης θα θέσει το ζήτημα στον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς και στον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, χωρίς πάντως το εγχείρημα να θεωρείται εύκολο.

Κάθε άλλο. Ήδη, κύκλοι στις Βρυξέλλες υποδεικνύουν ότι η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο βαθμός της εμπλοκής της στο Κυπριακό, προϋποθέτουν τη σύμφωνο γνώμη και των δύο κοινοτήτων. Και ως γνωστόν, η τουρκική πλευρά έχει ήδη απορρίψει καθέτως και οριζοντίως μια τέτοια εξέλιξη.

Επιπλέον, αρκετοί εταίροι της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεωρούν το Κυπριακό ως μια καυτή πατάτα και δεν θέλουν πολιτική εμπλοκή, περιορίζοντας τον ευρωπαϊκό ρόλο σε τεχνοκρατική συμβολή από την Κομισιόν, ώστε να διασφαλιστεί ότι η όποια ενδεχόμενη συμφωνία, θα διασφαλίζει ότι το κυπριακό επανενωμένο κράτος, θα μπορεί να εκπληρώνει τις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις. Και ότι αυτή η τεχνοκρατική συμβολή της Κομισιόν, θα βρίσκεται υπό το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, όπως είχε γίνει και στο παρελθόν.

Άρα, όλα αυτά τα προαπαιτούμενα, καταδεικνύουν ότι η Λευκωσία και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχουν πολλή δρόμο, προκειμένου να εξασφαλίσουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, για ευρωπαϊκή πρωτοβουλία και πολιτική προσωπικότητα. Κάτι που θα επιδιωχθεί και τις επόμενες μέρες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.