Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Βασιλικό

Στον αέρα βρίσκεται και πάλι η κατασκευή του τερματικού Φυσικού Αερίου στο Βασιλικό, δυο μόλις μήνες μετά που διαφάνηκε ότι οι σκόπελοι μεταξύ κοινοπραξίας και κράτους ξεπεράστηκαν.

Χθες βράδυ με ανακοίνωση η κοινοπραξία αναδόχων εταιρειών CMC με κύριο μέτοχο την κινεζική κρατική εταιρεία CPP,  ξεσπάθωσε κατά της  κρατικής Εταιρείας Υποδομών Φυσικού Αερίου,  κάνοντας λόγο για επιπρόσθετες απαιτήσεις από αυτές που προνοούνταν στο αρχικό συμβόλαιο που υπογράφηκε.

CMC

Η CMC υπέγραψε σύμβαση για τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία ενός είδους έργου (εισαγωγή LNG και μετατροπή του σε φυσικό αέριο), αλλά η ΕΤΥΦΑ επέμεινε αργότερα η CMC να κατασκευάσει κάτι θεμελιωδώς διαφορετικό (μια εγκατάσταση ικανή να εξάγει LNG). Αυτή είναι μια ριζική απόκλιση από την αρχική συμφωνία των μερών για την CMC να κατασκευάσει μια εγκατάσταση λήψης και επαναεριοποίησης LNG.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι με τις νέες απαιτήσεις της ΕΤΥΦΑ, το έργο γίνεται μη βιώσιμο για την κοινοπραξία.

Επίσης η εταιρεία υποστηρίζει ότι η ΕΤΥΦΑ παραβιάζει τις υποχρεώσεις πληρωμής της βάσει της σύμβασής.

CMC

«Η ΕΤΥΦΑ καθυστέρησε περισσότερο από ένα χρόνο ορισμένες προκαταβολές και απέτυχε επίμονα να πραγματοποιήσει σημαντικές πληρωμές»

Μετά τη νέα αρνητική εξέλιξη που βάζει εκ νέου στον πάγο τις εργασίες, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας προσερχόμενος το απόγευμα στην έναρξη τουρνουά καλαθόσφαιρας σε τροχοκάθισμα, δήλωσε ότι τη Δευτέρα θα έχει συνάντηση με τον πρέσβη της Κίνας με αποκλειστικό θέμα συζήτησης το τερματικό στο Βασιλικό.

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

«Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε τα οποιαδήποτε προβλήματα και δεν πρόκειται να μπω σε ένα δημόσιο διάλογο με την εταιρεία. Οφείλω να πω ότι με εκπλήσσει αυτή η ανάγκη της εταιρείας για δημόσιες παρεμβάσεις. Το κράτος δεν εκβιάζεται, το κράτος είναι πιστό στις υποχρεώσεις του και πάντα ανταποκρινόμαστε και είμαστε εδώ και υπάρχει αυτό το θέμα να το αντιμετωπίσουμε»

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων του Υπουργού Ενέργειας, που προηγήθηκε, ο οποίος λακωνικά δήλωσε ( ΚΑΡΤΑ)  ότι η σιωπή δεν πρέπει να θεωρείται ως αδυναμία.

Ενώ ο πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης ερωτηθείς εάν υπάρχει σχέδιο Β’ απάντησε:

«Φυσικά υπάρχει σχέδιο β’, είμαστε υποχρεωμένοι να σκεφτόμαστε σχέδιο β’, αλλά δεν θέλω να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να προχωρήσουν όλα όσα προνοούνται βάσει του συμβολαίου».

Εξηγήσεις αλλά και ανάληψη ευθυνών ζητά από την κυβέρνηση ο Δημοκρατικός Συναγερμός, μετά τις νέες εξελίξεις.

Σάββια Ορφανίδου – Αντιπρόεδρος ΔΗΣΥ

Έχουν περάσει ήδη δύο μήνες από τις πανηγυρικές δηλώσεις της κυβέρνησης για την επιτυχή κατάληξη των προσπαθειών και για επανέναρξη των εργασιών, και δυστυχώς παρατηρούμε ότι τα προβλήματα με τον εργολάβο εντείνονται αντί να μειώνονται.

Η Πινδάρου σημειώνει ότι το έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί προς όφελος του κύπριου καταναλωτή και για την εξασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Κύπρου.