Τηλεόραση Ραδιόφωνο
θ6τ

Σε πλήρη ρότα, έχει τεθεί από χθες η πρωτοβουλία «Αμάλθεια» με τους πρώτους εκατοντάδες τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας που αναχώρησαν από το λιμάνι της Λάρνακας να εκφορτώνονται στις προσωρινές λιμενικές εγκαταστάσεις που κατασκεύασε ο αμερικανικός στρατός ανοικτά της Λωρίδας της Γάζας.

Την σημασία ενεργοποίησης του θαλάσσιου διαδρόμου, υπέδειξε με αναρτήσεις στην πλατφόρμα X ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, ο οποίος σημείωσε την ανάγκη αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους άμαχους Παλαιστινίους είτε μεταφέρεται δια θαλάσσης είτε από ξηράς.

Τζο Μπάιντεν – Πρόεδρος ΗΠΑ

«Να είμαι ξεκάθαρος: Ο Παλαιστινιακός λαός υποφέρει. Η ανάγκη αυξημένης βοήθειας προς τους πιο ευάλωτους είναι επιτακτική».[…] Και περισσότερη βοήθεια από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες συνεχίζει να φτάνει στην Κύπρο, όπου θα φορτωθεί σε πλοία για παράδοση μέσω της προβλήτας».

Την λειτουργία του διαδρόμου χαιρέτισε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φόν ντερ Λάιεν.

«Η άφιξη της πρώτης αποστολής βοήθειας της ΕΕ στη νέα προβλήτα των ΗΠΑ στη Γάζα, μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου είναι εξαιρετική είδηση. […] Δείχνει το δρόμο προς τα εμπρός. Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε ανθρωπιστική βοήθεια σε Παλαιστίνιους που έχουν ανάγκη», είπε.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκφορτώθηκαν πάνω από 300 παλέτες ανθρωπιστικής βοήθειας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ευρωπαϊκές χώρες. Μεταφέρθηκαν με δυο εμπορικά πλοία που απέπλευσαν από την Λάρνακα.

Η άφιξη της βοήθειας έγινε δεχτεί με ανακούφιση και πανηγυρισμούς από τον χειμαζόμενο Παλαιστινιακό λαό.

Πάντως η Χαμάς με ανακοίνωση αναφέρει ότι η προβλήτα που κατασκεύασε ο αμερικανικός στρατός στα ανοικτά της Γάζας, δεν μπορεί να αποτελεί εναλλακτική λύση, απαιτώντας το άνοιγμα όλων των χερσαίων σημείων διέλευσης στον Παλαιστινιακό θύλακα.

Επίσης η ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση σημειώνει ότι δεν αναχθεί καμία στρατιωτική παρουσία στα παλαιστινιακά εδάφη.

Κόμβος η Κύπρος

Τον κομβικό ρόλο της Κύπρου, στην προσπάθεια ανθρωπιστικής ανακούφισης των αμάχων Παλαιστινίων επεσήμανε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών και με ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ ο βρετανός υπουργός εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον.

John Kirby – Εκπρόσωπος Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας ΗΠΑ

«Οι επιθεωρήσεις γίνονται στην Κύπρο. Και αυτό είναι ένα πραγματικά σημαντικό στοιχείο αυτού του αρθρωτού συστήματος που κατασκευάσαμε εδώ, έτσι ώστε οι επιθεωρήσεις να γίνονται πριν καν φύγουν τα πλοία από την Κύπρο».

Ντεϊβιντ Καμερον – ΥΠΕΞ Ηνωμένου Βασιλείου

«Η βρετανική βοήθεια έφτασε στη Γάζα μέσω του Κυπριακού θαλάσσιου διαδρόμου. Αυτό είναι σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Η πλωτή προβλήτα θα σημαίνει ότι μπορούμε να παραδίδουμε έως και 150 φορτηγά πρόσθετης βοήθειας την ημέρα».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις νωρίς το απόγευμα στο περιθώριο τουρνουά καλαθόσφαιρας σε τροχοκάθισμα, υπέδειξε την ετοιμότητα των κρατικών υπηρεσιών.

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

«Πολλές υπηρεσίες του κράτους είναι σε συντονισμό, γιατί από τη μια πρέπει να είμαστε σε θέση να φιλοξενήσουμε περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στην Κύπρο και την ίδια στιγμή να αξιοποιηθούν τα λεφτά που αποστάληκαν στην Κύπρο για να αγοραστεί ανθρωπιστική βοήθεια, να υπάρχει συντονισμός».

Το αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένεται και η ενεργοποίηση του Ταμείου Αμάλθεια, του οποίου οι λεπτομέρειες βρίσκονται σε τελικό στάδιο, ώστε να υπάρξει περαιτέρω χρηματοδότηση του έργου.