Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Χριστοδουλίδης Ούρσουλα

Έχοντας στο ντοσιέ του συγκεκριμένα ονόματα, προσωπικοτήτων που θα μπορούσαν να εκπροσωπήσουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις διαπραγματεύσεις για το Kυπριακό, σε περίπτωση πάντα που οι 26 ομόλογοι του αποδεχθούν την πρόταση του για ενεργό εμπλοκή της ΕΕ, βρίσκεται από ψες (22/03) στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Όπως ανακοινώθηκε ο κ. Χριστοδουλίδης, μετέβη στην βελγική πρωτεύουσα μία μέρα νωρίτερα προκειμένου συναντηθεί διαδοχικά με την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (13:00), τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ (14:00), και την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα (17:30).

Συνάντηση με Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Συνάντηση με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε το μεσημέρι της Τετάρτης στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, στο πλαίσιο των διμερών επαφών του στις Βρυξέλλες με τους επικεφαλής των θεσμών της Ευρωπαϊκή Ένωσης πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον 13ο όροφο του Μπερλεμόντ, του κτηρίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου βρίσκεται το γραφείο της κ. Φον ντερ Λάιεν, μετά την ολοκλήρωση της εβδομαδιαίας συνεδρίας του Κολεγίου των Επιτρόπων.

Επρόκειτο για την πρώτη συνάντηση του νέου ΠτΔ με την Πρόεδρο της Κομισιόν μετά την εκλογή του.

Στην ατζέντα της συνάντησης αναμενόταν να περιληφθεί η παρουσίαση της προσέγγισης της κυπριακής Κυβέρνησης για το πώς μπορεί να συνεισφέρει η ΕΕ στις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού.

Χριστοδουλίδης Μισέλ

Συνάντηση και γεύμα εργασίας με τον Σαρλ Μισέλ

Συνάντηση και γεύμα εργασίας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε στις 13:00 (τοπική ώρα, 14:00 ώρα Κύπρου) ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, στο πλαίσιο των επαφών του με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών στις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται ενόψει της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Κατά τη συνάντηση, η οποία διήρκεσε μιάμιση ώρα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναμενόταν να ενημερώσει τον Πρόεδρο Μισέλ μεταξύ άλλων για τους τρόπους με τους οποίους η Λευκωσία θεωρεί πως η ΕΕ μπορεί να συμβάλει στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Στην ατζέντα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή περιλαμβάνονται το γεύμα εργασίας των 27 ηγετών με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντόνιο Γκουτέρες, με αντικείμενο την κατάσταση στην Ουκρανία και την κλιματική αλλαγή.

Στη συνέχεια η σύνοδος των αρχηγών της ΕΕ θα συζητήσουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ καθώς και θέματα ενέργειας.

 

Στο  περιθώριο του Ευρωπαϊκού  Συμβουλίου, το  διήμερο 23-24 Μαρτίου, ο Πρόεδρος της θα έχει  επίσης συναντήσεις με ηγέτες κρατών-μελών, όπως  τον Εμανουέλ Μακρόν, τον καγκελάριο Ολαφ Σόλτς  και το πρωθυπουργό της προεδρεύουσας  για το εξάμηνο Σουηδίας, ενώ θα λάβει και τον λόγο και στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέχει εκείνα τα κίνητρα που μπορούν να πείσουν τόσο την Τουρκία, όσο και τους Τουρκοκυπρίους για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που σταμάτησαν.», επισήμανε ο κ. Λετυμπιώτης.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στόχος της Λευκωσίας και του προέδρου Χριστοδουλίδη είναι όπως ανοίξει, σε πρώτο χρόνο, στο Συμβούλιο  το θέμα της διασύνδεσης κυπριακού και Ευρωτουρκικών. Η δε παρούσα συγκυρία με την κυβέρνηση Ερντογάν να ρίχνει ξανά γέφυρες προς την ΕΕ, κρίνεται ως αρκούντος υποβοηθητική.          

Οι ίδιες πηγές ενέτασσαν στο πλαίσιο αυτό και την πρόσφατη Ελληνοτουρκική προσέγγιση με την συμφωνία έκπληξη  μεταξύ των κυρίων Δένδια και Τσαβούσογλου, ο οποίος  είχε προχθές και το πρώτο του συναπάντημα με τον Υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο.