Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Στις 23 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση κοινωνικού χαρακτήρα μεταξύ του εκλελεγμένου Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το πολιτικό γραφείο του κ. Χριστοδουλίδη, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 στην οικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, στην υπό την προστασία των ΗΕ περιοχή του παλιού αεροδρομίου Λευκωσίας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είχε εκφράσει την ετοιμότητά του να συναντηθεί με τον κ. Τατάρ το συντομότερο είτε πριν είτε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και τον είχε ενημερώσει ότι για αυτή την πρόθεσή του, θα ενημερώσει και επισήμως τα Ηνωμένα Έθνη.

Δήλωση διευκρίνηση Τατάρ ότι η συνάντηση είναι κοινωνικού χαρακτήρα

Δεν πρέπει να αποφεύγουμε τις συναντήσεις, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ λέγοντας πως τα ΗΕ προσπαθούν να οργανώσουν μια συνάντηση κοινωνικού χαρακτήρα με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, κάτι για το οποίο ο ίδιος δεν έχει αντίρρηση.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, μιλώντας σε ειδική εκπομπή του «Μπαϊράκ» για τον σεισμό, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι η ε/κ πλευρά έχει έναν ενιαίο, εθνικό στόχο «με την εκκλησία, τους θεσμούς και τις οργανώσεις της. Αυτός ο εθνικός στόχος, ανεξάρτητα από το τι λένε την ώρα των εκλογών, είναι η πεποίθηση ότι υπάρχει μόνο μία κυριαρχία και ένα έθνος στην Κύπρο, που υποτίθεται ότι είναι νησί της ΕΕ, δίνοντας έμφαση στη μια κυριαρχία και την κυπριότητα. κι αυτό επειδή αυτή η πεποίθηση τους βολεύει».

Σύμφωνα με τον ίδιο «η νοοτροπία πίσω από αυτό είναι ότι η Κύπρος είναι ένα ελληνικό νησί. Δεν υπάρχει θέση για την Τουρκία σε ένα τέτοιο νησί, ειδικά επειδή είναι στην ΕΕ, η εγγύηση της Τουρκίας πρέπει να λήξει αργά ή γρήγορα γιατί η ΕΕ θα διασφαλίσει την ασφάλειά της. Θα φύγει και ο τουρκικός στρατός».

Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι με αυτή την νοοτροπία των Ε/κ «μαζί μας δεν πρόκειται να γίνει καμία συμφωνία» κι επανέλαβε ότι οι Τ/κ έχουν την δική τους κυριαρχία, ένα χωριστό «κράτος» και η διοίκηση του «κράτους» τους, όπως και οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι ζωτικής σημασίας γι’ αυτούς.

Η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, συνέχισε, «διασφαλίζει πραγματικά την ασφάλειά μας και μπορούμε να περπατάμε σε αυτή τη χώρα με ασφάλεια και ησυχία παντού, μπορούμε να κοιμόμαστε καλά κάθε βράδυ στο σπίτι μας».

Διαφορετικά, είπε, «είναι πολύ δύσκολο να ζεις σε ένα μέρος όπου δεν υπάρχει ασφάλεια. Και έχουμε υποφέρει στο παρελθόν. Υπάρχουν αρκετές διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών. Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα επιτευχθεί συναίνεση με την πάροδο του χρόνου».

Ο διεθνής παράγοντας πρέπει οπωσδήποτε «να λυγίσει το χέρι της νότιας Κύπρου. Το είπαμε στους Βρετανούς Βουλευτές (που ήρθαν στο βορρά)», είπε. Δεν είμαστε μόνοι, ανέφερε ο κ. Τατάρ προσθέτοντας ότι η Τουρκία ήταν πάντα με τους Τουρκοκύπριους. «Εάν αποδεχτείτε δύο ξεχωριστές κυρίαρχες δομές, δηλαδή την κυριαρχική ισότητα του τουρκοκυπριακού λαού, μπορούμε να συζητήσουμε επίσημα το Κυπριακό. στο τραπέζι. Θα συνεχίσω να το λέω αυτό στην άλλη πλευρά», δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης απευθυνόμενος προς την ε/κ πλευρά.