Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Λύση δύο κρατών, με την ασαφή ορολογία της κυριαρχικής ισότητας, ουδέποτε θα τύχει διαπραγμάτευσης από την Κυπριακή Δημοκρατία, διαβεβαιώνει ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Παράλληλα, ξεκαθαρίζει πως είναι η Τουρκία που αρνείται τον διάλογο, και όχι μόνο ο Ερσίν Τατάρ, στον οποίο χρεώνει αδυναμία, ως απάντηση και στον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε συνέντευξη, με αφορμή την αυριανή συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υποστηρίζει πως τα ενεργειακά δεν είναι τομέας σύγκρουσης, αλλά συνεργασίας.

Πολύ σημαντικό χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το ταξίδι του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα και τις συνομιλίες που θα έχει αύριο με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την ίδια στιγμή, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τον πρόεδρο της Τουρκίας, ο οποίος με συνέντευξη του στην «Καθημερινή» των Αθηνών, υποστηρίζει πως τα ενεργειακά δεν είναι τομέας σύγκρουσης, αλλά συνεργασίας.

Ο τούρκος πρόεδρος είχε ερωτηθεί για τις συμφωνίες οριοθέτησης θαλάσσιας δικαιοδοσίας, που η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει όπως Τουρκίας και Λιβύης και μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, που η Τουρκία δεν αναγνωρίζει.

«Και τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τ/κ, που αποτελούν ουσιαστικό στοιχείο νησιού, δηλαδή της «τδβκ», έχουν αγνοηθεί. Από την άλλη, για εμάς, τα ενέργεια δεν είναι ένας τομέας σύγκρουσης, αλλά ένας τομέας συνεργασίας.

Θέτοντας στη συνέχεια και τους τουρκικούς όρους αυτής της συνεργασίας. Που δεν είναι άλλοι, από αυτούς με την Τουρκία να θεωρεί τουρκικής δικαιοδοσίας, σχεδόν όλη την Κυπριακή Αποκλειστική Ζώνη. Με ιδιαίτερα, προκλητική θρασύτητα.

«Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι δύσκολο, για μια ενεργειακή πλατφόρμα που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία, να επιτύχει στην περιοχή, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο... Δυστυχώς βήματα που αγνοούν τα δικαιώματα της Τουρκίας και της «τδβκ», έχουν δηλητηριάσει την ατμόσφαιρα σχετικά με το θέμα αυτό, μέχρι στιγμής. Εάν το εγκαταλείψουμε αυτό θα δημιουργηθεί το έδαφος διαλόγου που επιθυμούμε, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη για μια μόνιμη λύση».

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να συνεργαστεί και με την Τουρκία, μετά την επίλυση του Κυπριακού, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τονίζοντας εμφαντικά πως αυτή τη στιγμή, προτεραιότητα αποτελεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αφήνοντας νέες αιχμές για τον Ερσίν Τατάρ και γενικότερα την τουρκική πλευρά.

«Ακόμα και πριν μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού, είχαμε μεταφέρει την ετοιμότητα μας για καθορισμό των θαλάσσιων μας συνόρων, στην βάση πάντα της σχετικής σύμβαση του δικαίου της θάλασσας. Είναι η Τουρκία, που αρνείται το διάλογο. Επαναλαμβάνω, το βασικό ζητούμενο είναι να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Είπα κάτι προχθές, θα το επαναλάβω. Το μετέφερα και στην κ. Ολγκίν. Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί κάποιος να μην θέλει καν να συζητήσει. Όταν δεν επιθυμείς να συζητήσεις σημαίνει νιώθεις αδυναμία, για τις δικές σου θέσεις».

Παράλληλα, σε ομιλία σε επετειακή εκδήλωση για τα 48 χρόνια από την ίδρυση του ΔΗΚΟ και τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Πρόεδρος ανέφερε πως δεν υπάρχει κανένα κρυφό σχέδιο Βήτα, επισημαίνοντας ότι τα δύο κράτη με την λεγόμενη κυριαρχική ισότητα που προβάλλουν Τατάρ και Αγκυρα, απορρίπτονται αδιαπραγμάτευτα.

«Θέλω, επίσης, να ξεκαθαρίσω ότι λύση δύο κρατών, με την ασαφή ορολογία της κυριαρχικής ισότητας, ουδέποτε θα τύχει διαπραγμάτευσης από εμάς... Δεν είναι αυτό το όραμα μας για τον λαό μας. Θέλουμε μια λύση ευρωπαϊκή, λειτουργική, βιώσιμη. Θέλουμε ένα κράτος ευρωπαϊκό. Ένα κανονικό κράτος, όπως ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας το χαρακτήρισε. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο».

Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης, είχαν νέα τηλεφωνική επικοινωνία το απόγευμα με πρωτοβουλία του πρόεδρου της Δημοκρατίας, ενόψει της αυριανής συνάντησης του πρωθυπουργού της Ελλάδας με τον Ταγίπ Ερντογάν, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 15.30 στην Άγκυρα.

Αύριο, εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, θα έχει στις 10.30 το πρωί νέα συνάντηση με την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, προς την οποία, όπως είπε σήμερα, μετέφερε κατά την πρώτη συνάντηση τους, κάποιες πολύ συγκεκριμένες ιδέες, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «θα υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα».

Στη συνέχεια η κυρία Ολγκίν θα συναντηθεί και με τον Ερσίν Τατάρ.