Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Λίβανος εκλογές

Το κοινοβούλιο του Λιβάνου απέτυχε να εκλέξει νέο Πρόεδρο μετά τον πρώτο γύρο ψηφοφοριών την Πέμπτη, εν μέσω διχασμών σχετικά με τον αντικαταστάτη του Μισέλ Αούν, του οποίου η θητεία λήγει τον επόμενο μήνα.

Η πλειοψηφία των Βουλευτών έριξε λευκό υποδηλώνοντας ότι η εκλογική διαδικασία είναι πιθανό να καθυστερήσει, ένα αποτέλεσμα που ο Λίβανος δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά καθώς παλεύει με μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Ναχίμπ Μπέρι ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει νέα σύνοδο του κοινοβουλίου "όταν επιτευχθεί συμφωνία για τον επόμενο Πρόεδρο", μια διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες σε μια χώρα όπου οι συνταγματικές προθεσμίες συνήθως χάνονται.

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης συμμετείχαν 122 από τα 128 μέλη του κοινοβουλίου, εκ των οποίων τα 66 έριξαν λευκά ψηφοδέλτια.

Ο χριστιανός Μισέλ Μοαβάντ, γιος του πρώην Προέδρου Ρενέ Μοαβάντ αναδείχθηκε πρώτος, αλλά οι 36 ψήφοι του ήταν πολύ χαμηλότερες από τις 86 που απαιτούνταν για να κερδίσει στον πρώτο γύρο.

Σύμφωνα με το σύστημα κατανομής της εξουσίας του Λιβάνου, η Προεδρία προορίζεται για έναν Μαρωνίτη Χριστιανό. Η αποχώρηση ορισμένων βουλευτών σήμαινε ότι δεν υπήρχε δεύτερος γύρος ψηφοφορίας. Οι βαθιές διαφωνίες μεταξύ των νομοθετών έχουν εγείρει φόβους ότι ο Λίβανος θα μπορούσε να μείνει χωρίς Πρόεδρο μετά τη λήξη της θητείας του Αούν στα τέλη Οκτωβρίου.

Η εκλογή του Αούν το 2016 πραγματοποιήθηκε μετά από μια 29μηνη κενή θέση στο προεδρικό μέγαρο, καθώς οι νομοθέτες έκαναν 45 αποτυχημένες προσπάθειες να επιτύχουν συναίνεση για έναν υποψήφιο.

Δήλωση του γραφείου του Αούν ανέφερε ότι ο πρόεδρος ήταν "ικανοποιημένος με την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας" και εξέφρασε την ελπίδα ότι το κοινοβούλιο θα συνεχίσει να συνεδριάζει για να εκλέξει Πρόεδρο εντός του συνταγματικού χρονικού πλαισίου.

Τα πολιτικά κόμματα που πρέπει τώρα να συμφωνήσουν για τον επόμενο αρχηγό κράτους δεν έχουν ακόμη διορίσει νέα Κυβέρνηση που θα αντικαταστήσει την απερχόμενη μετά τη λήξη της θητείας της τον Μάιο. "Εάν υπάρξει πολιτικό κενό, η οικονομική κρίση θα ενταθεί και υπάρχει σαφής κίνδυνος επεισοδίων ασφαλείας", δήλωσε ο αναλυτής Καρίμ Μπιτάρ.

Η λιβανέζικη λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 95% της αξίας της στη μαύρη αγορά από το 2019 σε μια οικονομική κατάρρευση που χαρακτηρίστηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα ως μια από τις χειρότερες στη σύγχρονη εποχή.

Η κρίση έχει οδηγήσει σε ποσοστά φτώχειας για περισσότερο από το 80 τοις εκατό του πληθυσμού, καθώς οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί κατά 2.000 τοις εκατό, ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη.

Η διεθνής κοινότητα έχει πιέσει τους Βουλευτές να εκλέξουν έναν νέο Πρόεδρο εγκαίρως για να αποφευχθεί η βαθύτερη βύθιση της χώρας σε κρίση.