Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κυπριακή ΑΟΖ

Αισιόδοξα παραμένουν τα μηνύματα από Λίβανο και Ισραήλ ως προς την πιθανότητα υπογραφής συμφωνίας για την θαλάσσια οριοθέτηση των ΑΟΖ των δύο χωρών.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Λιβάνου, Μισιέλ Αούν, δήλωσε νωρίς σήμερα το απόγευμα ότι οι συνομιλίες για τον καθορισμό των θαλασσίων συνόρων με το Ισραήλ βρίσκονται στο τελευταίο τους στάδιο «κατά τρόπον ώστε να διασφαλίζουν στον Λίβανο το δικαίωμα να διενεργήσει έρευνες προς ανεύρεση φυσικού αερίου και πετρελαίου».

Λίγες ώρες αργότερα, το γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Γιαΐρ Λαπίντ εξέδωσε ανακοίνωση ότι «το Ισραήλ πιστεύει ότι είναι δυνατόν και πρέπει να υπογραφεί η συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης, που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών αμφοτέρων των κρατών, του Ισραήλ και του Λιβάνου, καθότι η συμφωνία θα συμβάλει και στην περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα». Παράλληλα, αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι «το Ισραήλ ευχαριστεί τον Αμερικανό διαμεσολαβητή για την κοπιώδη του προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία».

Ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζει η επισήμανση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού ότι «η εξόρυξη φυσικού αερίου από την πλατφόρμα που έχει εγκατασταθεί στο κοίτασμα Karish (σ.σ. της εταιρείας Energean) δεν συνδέεται από την πρόοδο της διαπραγμάτευσης», διευκρινίζοντας ότι «η πλατφόρμα θα αρχίσει να λειτουργεί χωρίς καθυστερήσεις, όποτε αυτό θα καταστεί δυνατόν».

Η ισραηλινή κρατική τηλεόραση επανέλαβε την πληροφορία που είχε μεταδώσει προχθές, ότι αναμένεται ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, υποστράτηγος Αβίβ Κοχάβι, να επισκεφθεί εντός της εβδομάδας το Παρίσι για να συνομιλήσει με τον Γάλλο ομόλογό του και με τον επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Γαλλίας, θέτοντας στο επίκεντρο της ατζέντας του την διαμόρφωση του νέου πλαισίου ασφαλείας σε σχέση με την επικείμενη διμερή συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου. Από την άλλη, ισραηλινές στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν ότι το Ισραήλ συνεχίζει να διατηρεί τις δυνάμεις του σε επιφυλακή, επειδή υπάρχει ακόμα το ενδεχόμενο η οργάνωση Χεζμπολάχ να προχωρήσει σε προβοκάτσια, που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πρόοδο των έμμεσων διαπραγματεύσεων Ισραήλ-Λιβάνου.