Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Νίκος Νουρής

Σηκώνει μανίκια το Υπουργείο Εσωτερικών την επαύριο της σημαντικής διπλωματικής επιτυχίας με την ευρωπαϊκή αναγνώριση της εργαλειοποίησης του Μεταναστευτικού στην Πράσινη Γραμμή. Από την πολιτική σημασία στην πρακτική εφαρμογή απαιτείται συντονισμός κινήσεων και δράσεων, με τον Νίκο Νουρή να δίνει το στίγμα θωράκισης της Δημοκρατίας από τις μεταναστευτικές «ορδές».

Ο Υπουργός Εσωτερικών φιλοξενήθηκε στο «Μέρα Μεσημέρι» και περιέγραψε τον «οδικό χάρτη" που αναμένεται να ακολουθηθεί για περιφρούρηση της Πράσινης Γραμμής, τόσο σε πολιτικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Όπως ξεκαθάρισε, αν η πολιτική απόφαση βρει τη Δημοκρατία πρακτικά απροετοίμαστη, θα έχει αποδυναμωμένη ισχύ. Γι’ αυτό και έχει σημασία κατά τον ίδιο, η κατάλληλη προετοιμασία από τα συναρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες του κράτους.

Η τσεχική προεδρία θα προωθήσει το κείμενο της συμβιβαστικής πρότασης στην COREPER και από εκεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου θα καταστεί Κανονισμός, άρα και νομοθέτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εν αναμονή της τελικής ψήφισης, ο Υπουργός Εσωτερικών απεύθυνε κάλεσα στα συναρμόδια Υπουργεία όπως «εκμεταλλευτούν» αυτή την απόφαση, για να γίνει πραγματικότητα η δυνατότητα ανακοπής μεταναστευτικών ροών μέσω της Πράσινης Γραμμής.

Σύμφωνα με τον κ. Νουρή, απαιτούνται τρεις συγκεκριμένες δράσεις:

  1. Το Υπουργείο Άμυνας να κινηθεί τάχιστα για τη συμφωνία με το Ισραήλ αναφορικά με την τοποθέτηση του ηλεκτρονικού συστήματος επιτήρησης
  2. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η Αστυνομία να κινηθούν για το ζήτημα της πρόσληψης των 300 Αστυνομικών της Πράσινης Γραμμής
  3. Το Υπουργείο Εσωτερικών σε συντονισμό με τις αρμόδιες Υπηρεσίες για την τοποθέτηση φυσικών εμποδίων

Ο κ. Νουρής προανήγγειλε μάλιστα συγκεκριμένες αποφάσεις εντός Σεπτεμβρίου για το κεφάλαιο των επιστροφών, ένα εξίσου σημαντικό κομμάτι στο ευρύτερο ζήτημα της Μετανάστευσης.