Τηλεόραση Ραδιόφωνο
μετανάστες

Το Υπουργείο Εσωτερικών έδωσε μάχη στις Βρυξέλλες και όπως αποκαλύπτει απόψε ο ΑΝΤ1 εξασφάλισε την αναγνώριση ότι η Κύπρος δέχεται παράτυπους μετανάστες, ως αποτέλεσμα εργαλειοποίησης από την Τουρκία. 

Στα χέρια του ΑΝΤ1 βρίσκεται το αναθεωρημένο προσχέδιο Κανονισμού της Τσεχικής Προεδρίας, σύμφωνα με το οποίο, οι παράτυποι μετανάστες που φτάνουν σε μια χώρα ως αποτέλεσμα εργαλειοποίησης, δεν έχουν δικαίωμα σε επιδόματα και εξασφάλιση εργασίας.

Για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει ότι η Κύπρος έχει καταστεί θύμα λόγω εργαλειοποίησης μεταναστών από τρίτη χώρα, δηλαδή την Τουρκία. Όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, το αναθεωρημένο προσχέδιο Κανονισμού για την εργαλειοποίηση μεταναστών που έβαλε στο τραπέζι η τσεχική προεδρία έχει παραλάβει ειδική παράγραφο στο προοίμιο η οποία αναφέρεται ειδικά στην Κύπρο.

Η παράγραφος επισημαίνει πως 

Αν και η Πράσινη Γραμμή δεν αποτελεί εξωτερικό σύνορο, προκύπτει ότι η κατάσταση κατά την οποία Τρίτη χώρα ή μη κρατικός παράγων ενθαρρύνει ή διευκολύνει την κυκλοφορία υπηκόων τρίτων χωρών ώστε να διέλθουν τη γραμμή αντιπαράταξης θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως εργαλειοποίηση

Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα δώσει ανάσες στην Κυπριακή Δημοκρατία καθώς θα επιτρέψει αυστηρότερους όρους στην υποδοχή παράτυπων μεταναστών που φθάνουν μέσω Πράσινης Γραμμής λόγω εργαλειοποίησης.

Η Κύπρος, όπως και άλλες χώρες θύματα εργαλειόποιησης θα υποχρεούνται απλά να παράσχουν τα απαραίτητα στους παράτυπους μετανάστες. Πρακτικά αυτό βάζει τέλος στα επιδόματα αλλά και στην παροχή εργασίας, καθώς τα κράτη οφείλουν μόνο να παράσχουν τροφή, νερό και ρουχισμό, ως επίσης και κατάλληλη ιατρική περίθαλψη και βοήθεια σε ευάλωτα άτομα.

Το πλέον αξιοσημείωτο ενδεχομένως στοιχείο είναι ότι με βάση τον δρομολογούμενο αυτό Κανονισμό, η υποβολή αίτησης ασύλου ενός προσώπου, δεν του διασφαλίζει το δικαίωμα εισόδου σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόνοια που για πρώτη φορά περιλαμβάνεται σε προσχέδιο νομοθετικού κοινοτικού εγγράφου.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι η Κομισιόν στο αρχικό της προσχέδιο, δεν δέχτηκε να περιλάβει την Κύπρο ως χώρα που δέχεται παράτυπους μετανάστες, συνεπεία εργαλειοποίησης από την Τουρκία, κάτι που είχε αμφισβητήσει ακόμη και ο αντιπρόεδρος της, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ωστόσο το Υπουργείο Εσωτερικών, έδωσε διπλωματική μάχη, με αποτέλεσμα το αναθεωρημένο προσχέδιο Κανονισμού να αναγνωρίσει και το πρόβλημα της Κύπρου μέσω της Πράσινης Γραμμής, παρέχοντας ισχυρότερα εργαλεία αναχαίτισης των ροών στην Λευκωσία, όταν αυτός βεβαίως ο Κανονισμός θα εγκριθεί και θα τεθεί σε εφαρμογή.