Τηλεόραση Ραδιόφωνο
μετανάστες

Την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Άγκυρα, μέσω της Πράσινης Γραμμής, αναγνώρισε για πρώτη φορά επισήμως η Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Η μεγάλη αυτή διπλωματική επιτυχία την οποία μετέδωσε από χθες βράδυ ο ΑΝΤ1, δίνει πλέον στην Κυπριακή Δημοκρατία νέες δυνατότητες αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης και ειδικά των μαζικών καθημερινών αφίξεων από τα κατεχόμενα. 

«Μπορούμε να εφαρμόσουμε όλα εκείνα τα μέτρα, που εφαρμόζονται στις υπόλοιπες χώρες και πολύ δε περισσότερο, μας δίνεται το δικαίωμα να παρεμποδίσουμε την είσοδο των μεταναστών πέρα από το όριο της πράσινης γραμμής και πλέον το κυπριακό ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης γίνεται ξεκάθαρα Ευρωπαϊκό», δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής. 

Στο κείμενο της συμβιβαστικής πρότασης της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση καταστάσεων εργαλειοποίησης στον τομέα του ασύλου και της μετανάστευσης, το Υπουργείο Εσωτερικών πέτυχε να εισαχθεί και ειδική αναφορά στην Πράσινη Γραμμή η οποία ξεκαθαρίζει ότι: 

«Παρόλο που η Πράσινη Γραμμή δεν αποτελεί εξωτερικό σύνορο, προκύπτει ότι η κατάσταση κατά την οποία μια τρίτη χώρα ή ένας μη κρατικός φορέας ενθαρρύνει ή διευκολύνει τη μετακίνηση υπηκόων τρίτων χωρών να διασχίσουν τη γραμμή θα πρέπει να θεωρηθεί ως εργαλειοποίηση». 

Μέσω αυτή της αναφοράς η Κυπριακή Δημοκρατία έχει πλέον τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει την υβριδική απειλή της Τουρκίας με την υιοθέτηση όλων εκείνων των μέσων και μέτρων που κατ’ αντιστοιχία εφαρμόζονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς η Πράσινη Γραμμή να θεωρείται σύνορο. 

Σύμφωνα με τον κ. Νουρή, «τώρα είναι η ώρα που πρώτιστα όλα τα αρμόδια υπουργεία να δραστηριοποιηθούν κα θα πρέπει το σύνολο της κυβέρνησης και όλων των υπολοίπων αρχών της Δημοκρατίας αν συνδράμουν της προσπάθειας του υπουργείου Εσωτερικών για να κάνουμε πράξη με την ψήφιση στο ευρωκοινοβούλιο αυτής ακριβώς της πρόνοιας» 

Η Κύπρος μέσω αυτού του κανονισμού ως θύμα εργαλοιοποίσης θα υποχρεούται απλώς να παράσχει τα απαραίτητα στους παράτυπους μετανάστες βάζοντας πρακτικά τέλος στα επιδόματα και στην παροχή εργασίας.