Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Στην ανάγκη εξορθολογισμού του κρατικού μισθολογίου, αναφέρθηκε και σε νέες δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση αποφάσισε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για να αποτρέψει τον κίνδυνο εκτροπής του κρατικού προϋπολογισμού.

Ο Μάκης Κεραυνός σχολίασε τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης που ακούστηκαν στην βουλή, μετά την ομιλία του για το ενδεχόμενο εκτροπής του προϋπολογισμού, εξαιτίας της διόγκωσης σε υψηλά επίπεδα του κρατικού μισθολογίου. Η κυβέρνηση, σημείωσε, έχει αποφασίσει την ανάθεση σε εξειδικευμένο οίκο του εξωτερικού τη δημιουργία μελέτης για εξορθολογισμό του μισθολογίου.

«Το οποίο έχει φτάσει σε ένα ψηλό επίπεδο και αυτό είμαστε πρώτοι εμείς που το έχουμε εντοπίσει. Και βεβαίως, έχουμε κάνει ένα προϋπολογισμό με ασφαλιστικές δικλείδες, που δεν θα επιτρέψει, δεν θα επιτρέψουμε με κανένα τρόπο να ξεφύγει», δήλωσε ο κ. Κεραυνός.

Για να πάρει σκληρή απάντηση από τον πρώην υπουργό Οικονομικών, βουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού, Χάρη Γεωργιάδη.

«Αυτή η κυβέρνηση μέχρι σήμερα στους λίγους μήνες που ευρίσκεται στην διακυβέρνηση, έχει εξασφαλίσει την αποδέσμευση 2400 θέσεων. Και κατά τα άλλα, εκφράζεται και από την κυβέρνηση έγνοια για την διόγκωση του κρατικού μισθολογίου», ανέφερε ο κ Γεωργιάδης.

Εγκρίθηκαν οι 397 θέσεις στο δημόσιο

Την ίδια στιγμή, η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών που συζητούσε από το πρωί τις τροπολογίες κυβέρνησης και κομμάτων, επί του κρατικού προϋπολογισμού, προχώρησε στην έγκριση κατά πλειοψηφία, του αιτήματος για αποπαγοποίηση 397 θέσεων στο δημόσιο και ευρύτερα δημόσιο τομέα.

Της έγκρισης του αιτήματος, προηγήθηκε ενημέρωση από τον Γενικό Διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργο Παντελή, για τη θέση του υπουργείου επί όλων των τροπολογιών, καθώς και  για την πρόθεση της κυβέρνησης να ελέγξει την πορεία του κρατικού μισθολογίου. Με τον κ. Παντελή να τονίζει πως δεν θα πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις οι οποίες δημιουργούν τάσεις εκτροχιασμού του κρατικού μισθολογίου.

«Ο υπουργός Οικονομικών υπερτόνισε, όταν παρουσίασε αρχικά τον προϋπολογισμό ότι είναι μόνο μερικές δεκάδες, σήμερα πλέον, φαίνεται ότι έχουν μετατραπεί σε μερικές εκατοντάδες.», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με τον κ. Παντελή, το υπουργείο έχει προβεί σε μελέτη, συγκεκριμένα για τον εξορθολογισμό των κλιμάκων του δημοσίου, προσθέτοντας ότι θα κατατεθεί ολοκληρωμένη πρόταση εντός του 2024, η οποία αφού τεθεί ενώπιον των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Ανέφερε επίσης, ότι οι δημόσιοι υπαλληλοι το 2012 ανέρχονταν στις 52 χιλιάδες και το 2023, περίπου στις 49,5 χιλιάδες. Ωστόσο τόνισε πως υπάρχει έντονη ανησυχία για τον προϋπολογισμό, από την σταθερή αύξηση των εκπαιδευτικών, οι οποίοι το 2012 ανέρχονταν στις 13 χιλιάδες και το 2023 ανήλθαν στις 16 χιλιάδες.