Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Παρά το γεγονός πως το πρωτογενές πλεόνασμα στα κρατικά ταμεία ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, πονοκέφαλο φαίνεται να προκαλεί στους τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών, η αναζήτηση αποκλειστικά στοχευμένων και κοστολογημένων μέτρων, για την στήριξη των ευάλωτων ομάδων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και του πληθωρισμού.

Και ενώ η ακρίβεια μαστίζει την κοινωνία, με τους καταναλωτές να βλέπουν τον μισθό του να εξαντλείται από τα μέσα του μηνός,  η Στατιστική Υπηρεσία, ανακοίνωσε πως τα προκαταρκτικά αποτελέσματα για το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου, καταδεικνύουν πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης της τάξης των 881,9 εκατομμυρίων, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε στο ένα δισεκατομμύριο 139 εκατομμύρια.

Με το ιδεατό... θα είναι αργά

Σκληρή απάντηση στον μεγάλο προγραμματισμό της κυβέρνηση, για την λήψη μέτρων στα τέλη του μήνα για τις ανακοινώσεις ανακούφισης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, έδωσε σήμερα ενώπιον του υπουργού Οικονομικών, η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

«Χρειάζεται, άμεσα εδώ και τώρα, να υπάρξουν ουσιαστικά μέτρα κατά της ακρίβειας, στήριξης των νοικοκυριών. Περιμένοντας το ιδεατό, γιατί ακούμε πάρα πολύ τη συζήτηση για τα στοχευμένα μέτρα, ίσως να είναι πολύ αργά», δήλωσε η κ. Χαραλάμπους.

Από πλευράς του ο Μάκης Κεραυνός δήλωσε: «Όπως έχω πει, πάρα πολλές φορές, είμαστε σε στάδιο όπου επεξεργαζόμαστε, σε προχωρημένο στάδιο και μελετούμε, όλα αυτά τα σχέδια και τρόπους αντιμετώπισης των κοινωνικών προβλημάτων και της ακρίβειας».

Παράλληλα, η ΠΕΟ ζητά την προσωρινή αναβολή ή έστω την παράταση σε μελλοντικό στάδιο, στην επιβολή του φόρου για την νέα πράσινη φορολογία στα καύσιμα, που προγραμματίζεται για την πρώτη Ιανουαρίου 2024. Η πρόταση περιλαμβάνεται σε τρισέλιδο υπόμνημα, που επέδωσε στον υπουργό, προτείνοντας επίσης μεταξύ άλλων, μέτρα για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, καθώς και τις ευάλωτες ομάδες, όπως: 

- Η επαναφορά επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα

- Η επαναφορά μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα καύσιμα

- Η ένταξη χαμηλοσυνταξιούχων στη ειδική διατίμηση (ΑΗΚ)

- Να περιληφθούν κρέας -ζυμαρικά στο μειωμένο ΦΠΑ

- Η λήψη μέτρων για μείωση δανειστικών επιτοκίων

- Η φορολόγηση υπερκερδών των τραπεζών.

«Δεν είμαστε δογματική κυβέρνηση και θα αντιμετωπίσουμε με «ανοικτά μυαλά», όλα τα προβλήματα που υπάρχουν. Κυρίως τα στοχευμένα μέτρα. Γιατί κατά την άποψη μας, τα στοχευμένα μέτρα μπορούν να βοηθήσουν περισσότερο, να πάνε σε μεγαλύτερο βάθος, εκεί που πρέπει, χωρίς όμως να αποκλείουμε και άλλες δυνατότητες», ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών.

«Είναι κοινή διαπίστωση, ότι ο πληθωρισμός, η ακρίβεια και η αύξηση των επιτοκίων, ουσιαστικά δημιουργούν ένα πολύ επικίνδυνο κοκτέιλ για την κοινωνία», πρόσθεσε η Γ.Γ. της ΠΕΟ.

Στο θέμα των μέτρων επανήλθε και ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

«Ήδη έχουμε εισηγηθεί την προσωρινή επαναφορά των μέτρων για τα καύσιμα και το ρεύμα, τη σταδιακή κατάργηση του τέλους εταιρειών των €350... Ήρθε η ώρα να προχωρήσει η φορολογία επί του οικογενειακού εισοδήματος, έτσι ώστε όλες οι οικογένειες στην Κύπρο να απολαμβάνουν συνολικό αφορολόγητο ποσό €39.000», δήλωσε ο Ονούρφριος Κούλλας, εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ.

Ταυτόχρονα ο ΔΗΣΥ εισηγείται την εφάπαξ εισοδηματική στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών ενώ όπως αναφέρει  προχωρά στην επεξεργασία και άλλων μέτρων στήριξης και διαρθρωτικών αλλαγών.