Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση τα μέτρα που επεξεργάζεται για ανακούφιση από την ακρίβεια, ενώ αρχές του 2024 προβλέπεται να εφαρμοστεί η νέα πράσινη φορολογία στα καύσιμα, μαζί με αντισταθμιστικά μέτρα, ανήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, κατά την παράδοση του προϋπολογισμού 2024 στην Πρόεδρο της Βουλής.

Ερωτηθείς στη συνέχεια για μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας που εξετάζει η κυβέρνηση, ο Υπουργός ανέφερε ότι μέχρι τέλος Οκτωβρίου «ελπίζουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι να τα ανακοινώσουμε», χωρίς να διευκρινίζει προς ποια κατεύθυνση θα κινούνται αυτά.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Βουλής, διαβεβαίωσε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα επιτελέσει στο έπακρο τον ρόλο της. «Είναι η υπέρτατη νομοθετική πράξη η ψήφιση του προϋπολογισμού», ανέφερε, σημειώνοντας ότι η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η Επιτροπή Οικονομικών, ήδη εργάζεται επισταμένα προς αυτή την κατεύθυνση.

Απαντώντας για το πότε αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση του προϋπολογισμού στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών, η κ. Δημητρίου ανέφερε ότι η συζήτηση ξεκινά άμεσα.

Σημείωσε ότι η συζήτηση και η ψήφιση του προϋπολογισμού θα ολοκληρωθεί περί τα μέσα Δεκεμβρίου.

«Σας παραδίδω τον πρώτο προϋπολογισμό της κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη. Είναι ένας προϋπολογισμός πλεονασματικός, που να μας βοηθήσει να κρατήσουμε την οικονομία μας σε μια βιώσιμη και αναπτυξιακή πορεία», ανέφερε ο Υπουργός στην Πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου.

Όπως σημείωσε, ο προϋπολογισμός έχει μέσα αυξημένες κοινωνικές δαπάνες και αυξημένες αναπτυξιακές δαπάνες, «ούτως ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε έργα αναπτυξιακά, που να διασφαλίσουν τη βιώσιμη πορεία της οικονομίας μας αλλά και τις υποχρεώσεις μας απέναντι στους κοινωνικούς μας εταίρους, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», όπως είπε.

Επίσης, ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός έγινε σταθμίζοντας την αβεβαιότητα που υπάρχει στην οικονομική συγκυρία στην ΕΕ σήμερα. «Είμαι βέβαιος ότι θα είναι ένας προϋπολογισμός που θα συμβάλει στην περαιτέρω αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων και κοινωνικών προβλημάτων που υπάρχουν», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι η υλοποίηση του Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης είναι μια από τις προτεραιότητες του προϋπολογισμού, ενώ οι αναδιαρθρώσεις που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό «πρέπει να γίνουν για έναν εκσυγχρονισμό του κράτους, των δομών, των θεσμών».

Ερωτηθείς για την εφαρμογή της πράσινης φορολογίας στα πετρελαιοειδή, είπε ότι η πράσινη μετάβαση αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης και πολλά επί μέρους στοιχεία που αφορούν την πράσινη μετάβαση περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό και στο Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης.

Σημείωσε, ακόμα, ότι είναι ένα θέμα το οποίο μελετά το Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο οποίο έχει ανατεθεί η φορολογική μεταρρύθμιση και αναμένεται ότι η πράσινη φορολογία θα είναι ένα από τα πρώτα παραδοτέα προς το τέλος του χρόνου, όπως και το ζήτημα των αντισταθμιστικών μέτρων, καθώς, όπως είπε, «θέλουμε το αποτέλεσμα να είναι ουδέτερο». Ο κ. Κεραυνός ανέφερε ότι η φορολογία θα τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές του 2024, όπως και τα αντισταθμιστικά μέτρα.

«Το πρωτεύον είναι η διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, η στοχευμένη οικονομική πολιτική. Να μπορέσουμε, εξ ου και η αναβάθμιση που είχαμε τις τελευταίες των ημερών, να κρατήσουμε αυτή τη σταθερή πορεία της οικονομίας που τόσο έχουμε ανάγκη, σε μια ομολογουμένως δύσκολη πολιτικά και οικονομικά περίοδο, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την Ευρώπη και για ολόκληρο τον κόσμο», σημείωσε η κ. Δημητρίου.

Πρόσθεσε ότι «θέλουμε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική, με στοχευμένα μέτρα», αναφέροντας, επίσης ότι «σε καμία περίπτωση να μην επιστρέψουμε πίσω σε πολιτικές που κόστισαν στο κράτος, στον τόπο και στους πολίτες. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι είναι τόσο σημαντική η κατάθεση και ψήφιση του προϋπολογισμού, ασκώντας ακριβώς τον ρόλο τον οποίο υποχρεούμεθα ως Κοινοβούλιο».