Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ορεινα χωρια

Πέπλο αβεβαιότητας επισκιάζει φέτος τον χειμερινό κυπριακό τουρισμό, με το πάγωμα των κρατήσεων λόγω του πολέμου, να είναι μέχρι στιγμής το κυρίαρχο στοιχείο.

Παρόλο που δεν λείπει και η αισιοδοξία πως το «πάγωμα» των κρατήσεων, για μια περίοδο που αρχίζει τον Νοέμβριο και λήγει τον Μάρτιο, δεν θα διαρκέσει περισσότερο από ένα-δύο μήνες ακόμη.

Ξενοδόχοι και τουριστικοί φορείς, με τους οποίους μίλησε ο ΑΝΤ1, ανέφεραν ότι σύντομα θα διαφανεί αν η επιφυλακτική στάση των ξένων επισκεπτών θα τερματιστεί και η κίνηση θα ανακάμψει. Υπενθυμίζουν μάλιστα, πως πέρυσι λόγω της μετάλλαξης Ομικρον, την περίοδο των εορτών, επιβλήθηκε lockdown, με τα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις στις παράλιες πόλεις και στην ύπαιθρο, να είχαν υποστεί μεγάλες ζημιές, παρά την κυβερνητικές αποζημιώσεις.

Πάντως, την ίδια στιγμή που όλοι οι εμπλεκόμενοι στην τουριστική βιομηχανία εκφράζουν ανησυχίες και προβληματισμό, ενόψει της ενεργειακής κρίσης του χειμώνα, (φαινόμενο το οποίο ενδέχεται να επηρεάσει τη μετακίνηση ταξιδιωτών), το Υφυπουργείο Τουρισμού προχωρά σε δυναμικά βήματα. Άποψη των αρμοδίων είναι ότι η χειμερινή αγορά μπορεί να κάνει τη διαφορά στον δρόμο προς την ανάκαμψη, με τον Θεσμό των Χριστουγεννιάτικων Χωριών να συμβάλει στην καλύτερη ανάδειξη του προϊόντος της Κύπρου.

Το Υφυπουργείο μάλιστα, εργάζεται, ώστε να καταστούν ετήσιος θεσμός και να αναγνωριστεί η Κύπρος ως αυθεντικός προορισμός χειμερινών διακοπών, μέσω της προσφοράς ποιοτικών δραστηριοτήτων ψυχαγωγίας.

Σύμφωνα πάντως, με τα τελευταία στοιχεία για την καλοκαιρινή περίοδο, οι αφίξεις τουριστών τον Ιούλιο κατέγραψαν αύξηση περίπου 53%, στα 454.657 πρόσωπα σε σύγκριση με 297.308 το 2021. Το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου, οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν σε 1,000,676, σε σύγκριση με 638,000 την αντίστοιχη περίοδο του 2021.