Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πρασινη φορολογια

Επιστολή με παραλήπτη τον Υπουργό Οικονομικών, απέστειλε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, ζητώντας αναβολή στην επιβολή της πράσινης φορολογίας, και ασκώντας παράλληλα έντονη κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης. Κριτική την οποία απορρίπτει το Υπουργείο Οικονομικών. Με επίθεση κατά του ΑΚΕΛ παρεμβαίνει στη συζητήση και ο Δημοκρατικός Συναγερμός.  

Ανησυχίες και προβληματισμούς εκφράζει το ΑΚΕΛ για το χειρισμό από πλευράς κυβέρνησης του θέματος της επιβολής της πράσινης φορολογίας.

Σε επιστολή που απέστειλε χθες στον υπουργό Οικονομικών και η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο γενικός γραμματέας του κόμματος Στέφανος Στεφάνου, αφού ασκεί έντονη κριτική στην προηγούμενη και στην παρούσα κυβέρνηση, κάνει λόγο για βεβιασμένες αποφάσεις και δεσμεύσεις από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ, όπως αναφέρει, η συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο συνεχίζεται.

Στέφανος Στεφάνου – Γενικός Γραμματέας ΑΚΕΛ

«Ιδιαίτερα μάλιστα σε μια περίοδο που το κόστος ενέργειας δεν προβλέπεται να αποκλιμακωθεί, κυρίως λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, η επίπτωση για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αιτιολογεί την αξίωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για αναβολή τουλάχιστον της επιβολής της πράσινης φορολογίας».
 
Ο Στέφανος Στεφάνου ζητά επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση για το ποιες είναι οι νέες πράσινες φορολογίες, πότε αυτές θα τεθούν σε εφαρμογή, ποιος θα είναι οικονομικός αντίκτυπος τους και ποια αντισταθμιστικά μέτρα για τους πολίτες θα υλοποιηθούν παράλληλα.  

Στέφανος Στεφάνου – Γενικός Γραμματέας ΑΚΕΛ

«Η διαδικασία που ακολουθείται από την κυβέρνηση στο θέμα είναι αδόκιμη και προβληματική. Από τη στιγμή που η όποια μεταρρύθμιση θα πρέπει να είναι δημοσιονομικά ουδέτερη, η συζήτηση φόρων και αντισταθμιστικών μέτρων θα έπρεπε να γίνεται μαζί. Η κυβέρνηση όμως φαίνεται να προσανατολίζεται να συζητήσει πρώτα τις φορολογίες και αφήνει τα αντισταθμιστικά μέτρα για αργότερα».

Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών μιλώντας στον ΑΝΤ1 απέρριψαν την κριτική του ΑΚΕΛ, τονίζοντας πως όταν η φορολογία επιβληθεί, ταυτόχρονα θα εφαρμοστούν και αντισταθμιστικά μέτρα.

Σημείωσαν, επίσης, πως όλα τα κόμματα στο πλαίσιο των παρουσιάσεων και του διαλόγου για το φορολογικό μετασχηματισμό έχουν ενημερωθεί πλήρως για την πράσινη φορολογία.

Τέλος υπενθύμισαν, ότι η πράσινη φορολογία αποτελεί δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα έπρεπε να επιβληθεί νωρίτερα αλλά η κυβέρνηση αναλογιζόμενη τις συνθήκες της αγοράς έχει μεταθέσει την εφαρμογή της.

Τα διμέτωπα πυρά του ΓΓ του ΑΚΕΛ που έβαλαν στο στόχαστρο την προηγούμενη κυβέρνηση και τον Δημοκρατικό Συναγερμό, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση και της Πινδάρου. 
Σε ανακοίνωση ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά, κάνει λόγο για καταστροφική διακυβέρνηση ΑΚΕΛ την οποία ΓΓ του φαίνεται να ξεχνά. Και του υπενθυμίζει πως επί της καταστροφικής διακυβέρνησής τους επιβλήθηκαν ένα σωρό φορολογίες.

Ονούφριος Κουλλά – Εκπρόσωπος Τύπου ΔΗΣΥ

«Και φαίνεται να ξεχνά πως είναι η νοικοκυρεμένη πολιτική του Δημοκρατικού Συναγερμού που επέτρεψε τη σταδιακή μείωση του φορολογικού βάρους στους πολίτες και στις επιχειρήσεις. Το εξωφρενικό δε, είναι που το ΑΚΕΛ αντιδρούσε σε κάθε μείωση ή κατάργηση φορολογιών. [...] Υπενθυμίζουμε ακόμη πως θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού, όπως προβλήθηκε μόλις προχθές από την Πρόεδρό μας, είναι πως καμία νέα φορολογική επιβάρυνση δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή».