Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Ο αμερικανικός στρατός ολοκλήρωσε τις εργασίες και για την τεχνητή προβλήτα για παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ανακοίνωσε από την Ουάσινγκτον η αναπληρώτρια Εκπρόσωπος του Πενταγώνου Σαμπρίνα Σίνχ, προσθέτοντας ότι αναμένεται η τελική μετακίνησή της στην τελική της θέση.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, η αναπληρώτρια Εκπρόσωπος εξήγησε ότι η κατασκευή των δύο τμημάτων έχει τελειώσει, όμως οι καιρικές συνθήκες αυτή τη στιγμή εμποδίζουν την πλήρη ανάπτυξη του τεχνητού λιμανιού και την μετακίνηση της προβλήτας. 

Σε δηλώσεις του σήμερα ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ανέφερε ότι «έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται να μετακινηθεί στην τοποθεσία που πρέπει μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. Ολοκληρώνεται και η φόρτωση των φορτίων σε αμερικανικό πλοίο που είναι στη Λάρνακα και μόλις ολοκληρωθεί και η πλατφόρμα επί τόπου στη Γάζα θα μπορέσει να ξεκινήσει και αυτό το στάδιο της πρωτοβουλίας».

Παράλληλα, είπε, το φορτηγό πλοίο MV Sagamore βρίσκεται σε λιμάνι στην Κύπρο και φορτώνεται με προμήθειες ανθρωπιστικής βοήθειας, με προορισμό τη Γάζα.

Εξήγησε ότι το φορτίο θα εκφορτώνεται από το Sagamore σε φορτηγά που βρίσκονται σε πλοία τα οποία θα ταξιδέψουν στη συνέχεια προς τη Γάζα όπου θα εκφορτώσουν στην προβλήτα για να παραδοθούν στον πληθυσμό.

Αναμένεται ότι αρχικά περίπου 90 φορτηγά με προμήθειες θα διέρχονται από αυτή την δίοδο καθημερινά και σύμφωνα με το Πεντάγωνο, όταν η επιχείρηση είναι σε πλήρη εξέλιξη, έως και 150 φορτηγά θα φτάνουν κάθε μέρα στην περιοχή.

Πάντως η αναπληρώτρια Εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε ότι αυτός δεν είναι ούτε ο μόνος ούτε ο καλύτερος τρόπος για να μεταφερθούν οι προμήθειες που τόσο έχει ανάγκη ο πληθυσμός στη Γάζα και ότι ο καλύτερος τρόπος είναι μέσω χερσαίων οδών τις οποίες η Ουάσινγκτον επιθυμεί να δει να ανοίγουν.