Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξυτ

Σε θρίλερ εξελίσσεται το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και η συμφωνία για απελευθέρωση ομήρων. Από τη μια το σαουδαραβικό πρακτορείο Al-Sharq αναφέρει ότι η Χαμάς πρόκειται να ανακοινώσει τις επόμενες ώρες ότι αποδέχεται την κατάπαυση του πυρός και τη συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων. Και από την άλλη ισραηλινά μέσα αναφέρουν ότι δεν αναμένεται συμφωνία σήμερα.

Η Χαμάς θα αποδεχθεί την κατάπαυση πυρός και τη συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων

Το σαουδαραβικό πρακτορείο Al-Sharq ανέφερε ότι η Χαμάς πρόκειται να ανακοινώσει τις επόμενες ώρες ότι αποδέχεται την κατάπαυση του πυρός και τη συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων.

Η έκθεση κάνει λόγο για εντατικές συνομιλίες μεταξύ της Αιγύπτου και του Κατάρ και των αντιπροσωπειών του Ισραήλ και της Χαμάς σχετικά με τους κρατούμενους που θα απελευθερωθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Η Χαμάς είπε ότι έλαβε εγγύηση από τις ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός και πλήρη απόσυρση του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, στην τρίτη φάση της συμφωνίας, και μια υπόσχεση ότι ο Ισραηλινός Στρατός θα σταματήσει τις μάχες μετά την απελευθέρωση των ομήρων.

«Δεν αναμένεται συμφωνία το Σάββατο»

Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος μιλώντας στο i24NEWS υπό τον όρο της ανωνυμίας το Σάββατο προσπάθησε να αποκρούσει τις αναφορές ότι μια κατάπαυση του πυρός και μια συμφωνία ομήρων θα μπορούσε να ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες.

Ακόμη και αν επιτραπεί η ύπαρξη συμφωνίας για το πλαίσιο της συμφωνίας, υπάρχουν ακόμη πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να διευκρινιστούν, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων των κρατουμένων που πρόκειται να απελευθερωθούν, κάτι που έχει συζητηθεί ακόμη σε αυτό το στάδιο, είπε ο αξιωματούχος στο i24NEWS.

Σύμφωνα με τον ίδιο δεν αναμένεται συμφωνία το Σάββατο, καθώς ο επικεφαλής της Μοσάντ, Ντέντι Μπαρνέα, δεν έχει ταξιδέψει σήμερα στο Κάιρο.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι όσον αφορά τις διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ σχετικά με το τέλος του πολέμου, η πηγή είπε ότι πρόκειται για υποσχέσεις που δόθηκαν από τους Αμερικανούς στη Χαμάς και είναι μόνο δικές τους. Το Ισραήλ θα διατηρήσει στρατιωτική παρουσία στη Γάζα, υπογράμμισε ο αξιωματούχος, «γιατί το ισραηλινό κοινό δεν θα αποδεχτεί μια διαφορετική πραγματικότητα».

Αντιπροσωπεία της Χαμάς στην Αίγυπτο για πρόταση κατάπαυσης του πυρός

Η αντιπροσωπεία της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς έφτασε στο Κάιρο για συνομιλίες με αντικείμενο την πρόταση ανακωχής στη Λωρίδα της Γάζας, που συνδέεται με την απελευθέρωση ομήρων, μετέδωσε το Al-Qahera News, ένα αιγυπτιακό μέσο ενημέρωσης που πρόσκειται στις υπηρεσίες πληροφοριών.

«Έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις» μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, ανέφερε το Al-Qahera News επικαλούμενο μια «υψηλόβαθμη πηγή».

Οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές «κατέληξαν σε μια κοινά αποδεκτή διατύπωση στα περισσότερα από τα σημεία διαφωνίας», πρόσθεσε.