Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γφ

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά η διερεύνηση από πλευράς Επαρχιακών διοικήσεων όσον αφορά στις ενστάσεις για τον εκλογικό κατάλογο. Για περιπτώσεις όπου η πιστοποίηση έγινε από μη οικείο κοινοτάρχη μίλησε ο κ. Μενέλαος Βασιλείου, ενώ εξήγησε τι προβλέπει ο νόμος σε αυτές τις περιπτώσεις. 

Μιλώντας στο Μέρα Μεσημέρι, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών Μενέλαος Βασιλείου, ξεκαθάρισε ότι «αναμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα τις διερεύνησης που γίνεται ώστε στη συνέχεια να οριστικοποιηθεί ο εκλογικός κατάλογος και να προχωρήσουμε με την υποβολή υποψηφιοτήτων και τις εκλογές.  

Μέχρι στιγμής έχει εξεταστεί μεγάλος όγκος των ενστάσεων, όπως ανέφερε ο κ. Βασιλείου, καθώς έχουν δοθεί οδηγίες να ολοκληρωθεί το ταχύτερο η διαδικασία.

«Προφανώς δεν έγινε σωστός έλεγχος»

Όπως εξήγησε ο κ. Βασιλείου, για τη μεταφορά των εκλογικών δικαιωμάτων απαιτείται η συμπλήρωση του εντύπου από τον αιτητή και πιστοποίηση από τον οικείο κοινοτάρχη, δηλαδή τον κοινοτάρχη της ενορίας ή της κοινότητας, στην οποία έχει μετοικήσει ο αιτητής.  

«Κανονικά πρέπει να γίνεται έρευνα και ο κοινοτάρχης μπορεί να ζητήσει αποδεικτικά στοιχεία πριν προβεί στην πιστοποίηση, και έτσι πρέπει να γίνεται», τονίζει ο κ. Βασιλείου, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια γίνεται έρευνα από τους οικείους έπαρχους και πιθανότατα να ζητηθούν πρόσθετα στοιχεία, στο στάδιο μετά την υποβολή της αίτησης.  

«Προφανώς δεν έγινε σωστός έλεγχος» υπογραμμίζει. Σε πολλές περιπτώσεις που εντοπίστηκαν είτε από έπαρχους είτε στο στάδιο εξέτασης ενστάσεων, διαπιστώθηκε ότι οι πιστοποιήσεις έγιναν από «λανθασμένους κοινοτάρχες, δηλαδή δόθηκαν από κοινοτάρχες άλλων ενοριών από αυτή που διαμένει ο αιτητής. 

Τι προβλέπει ο νόμος; 

Ο Περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμος, αναφέρεται σε οποιοδήποτε πρόσωπο παρέχει εις γνώση του ψευδή πληροφορία, σχετικά με την σύνταξη του εκλογικού καταλόγου ή στα πλαίσια της έρευνας που διενεργείται από τους οικείους Επάρχους, εξήγησε ο κ. Βασιλείου.  

«Οπότε τίθεται ένα θέμα και για τους ίδιους τους αιτητές, αν είναι εις γνώση τους που παρείχαν ψευδή στοιχεία και για τους κοινοτάρχες, αν εις γνώσει τους παρείχαν ψευδείς πιστοποιήσεις και για όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτή τη διαδικασία». 

Αφού ολοκληρωθεί η εξέταση των ενστάσεων, τα στοιχεία θα μελετηθούν σε συνεργασία  με τη Νομική Υπηρεσία «για να δούμε αν προκύπτουν ευθύνες και από ποιον, ή και τυχόν ποινικά αδικήματα». Ωστόσο όπως ξεκαθάρισε ο κ. Βασιλείου, δεν είναι απλό, καθώς «πρέπει να αποδειχθεί ότι ήταν εις γνώση τους».  

Τι γίνεται σε μετοικίσεις που απορρίπτονται 

Αν διαπιστωθεί ότι η σωστή διεύθυνση είναι η προηγούμενη, θα παραμείνει ως είχε, όπως ανέφερε ο κ. Βασιλείου, ενώ αν διαπιστωθεί ότι ο αιτητής έχει μετοικίσει σε άλλη διεύθυνση από αυτή που δήλωσε, θα γίνει διόρθωση του εκλογικού καταλόγου στη βάση της νέας διεύθυνσης.  

Σε παρέμβαση του στο Μέρα Μεσημέρι, ο κ. Δώρος Αντωνίου, Δήμαρχος Μέσα Γειτονιάς και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Δήμων, ανέφερε ότι και στην Μέσα Γειτονία έχει παρατηρηθεί μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων. «Κι εγώ ως δήμαρχος πρόσεξα ότι έχουν γίνει αρκετές μετακινήσεις, περίεργες μετακινήσεις», δήλωσε, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η διαδικασία εγγραφής και των ενστάσεων δεν είναι αρμοδιότητα του δήμου.