Τηλεόραση Ραδιόφωνο
2

Ως «λυπηρό και αντισυναδελφικό γεγονός» χαρακτήρισε την αμφισβήτηση των δικηγορών των μονάχων της Μονής Αββακούμ από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο ο εκ των δικηγόρων των μοναχών, Αναστάσιος Βαβούσκος, μιλώντας στο Μέρα Μεσημέρι του ΑΝΤ1. Πήρε επίσης θέση για την διαδικασία που ακολουθείται από την Ιερά Σύνοδο καθώς και τα περί εξαπάτησης των πιστών από τους μοναχούς. Ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου δηλώνει πως οι έρευνες συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό.

Αρχικά και όσον αφορά το αν έχει στοιχεία και τους αμφισβητεί ο Δικηγορικός Σύλλογος ο κ. Βαβούσκος διαβεβαίωσε ότι «εγώ παρίσταμαι ως κληρικός υπό την ισχύ του καταστατικού χάρτη της εκκλησίας της Κύπρου στα εκκλησιαστικά δικαστήρια και ουδεμία σχέση έχω με τον νόμο περί δικηγόρων και τα δικαστήρια της Κυπριακής δημοκρατίας. Δεν διανοήθηκα να ασκήσω δικηγορικό επάγγελμα στην Κύπρο.»

Όπως είπε «αν φτάσουμε στο σημείο που στην Ελλάδα ουδέποτε τίθεται από πλευράς συναδελφικότητας, να αμφισβητήσεις την ιδιότητα δικηγόρου συναδέλφου είναι κάτι το οποίο πρέπει να έχεις πολύ σημαντικά στοιχεία και είναι κάτι πάρα πολύ ακραίο. Δεν υπάρχει περίπτωση συνάδελφος να παραστάνει τον δικηγόρο και να παρίσταται στα δικαστήρια χωρίς να είναι».

Σημείωσε δε ότι περιμένει και ελπίζει, «ότι ο συνάδελφος και Πρόεδρος του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου θα ανακαλέσει αυτό που έκανε γιατί ήταν λάθος και ήταν και αντισυναδελφικό».

«Παράνομη και άνευ νοήματος η διαδικασία»

«Παράνομη και άνευ νοήματος», χαρακτήρισε τη διαδικασία που ακολουθεί η Ιερά Σύνοδος  ο κ. Βαβούσκος ενώ όπως τόνισε ο ίδιος περίμενε ότι η διαδικασία θα σταματούσε από τη στιγμή που η υπόθεση «έχει δικασθεί, και οι μοναχοί έχουν τιμωρηθεί».

«Ήλπιζα ότι η διαδικασία θα σταματήσει μετά την γνωστοποίηση σε όλους ότι ήδη η υπόθεση έχει δικασθεί, έχουν ήδη τιμωρηθεί οι μοναχοί από τον Μητροπολίτη Ταμασού και κατόπιν τούτου επειδή απαγορεύεται η εκδίκαση της ίδιας υπόθεσης δύο φορές όχι μόνο από το κοινό δίκαιο και από το κανονικό δίκαιο περίμενα ότι κατόπιν αυτής της γνωστοποίησης θα σταματούσαν όλα, δυστυχώς όμως βλέπω ότι η Ιερά Σύνοδος πεισματικά επιμένει και λυπούμαι για αυτό να αρκείται σε μια διαδικασία η οποία και παράνομη είναι και άνευ νοήματος», είπε.

Όσον αφορά το γεγονός ότι οι μοναχοί θα παραστούν ενώπιον της Ιεράς Συνόδου ο κ. Βαβούσκος  είπε ότι «θα παραστούν ενώπιον της Ιεράς Συνόδου σεβόμενοι το θεσμό και θα εκθέσουν στα πρόσωπα που τον υπηρετούν για πολλοστή φορά τους λόγους για τους οποίους θεωρούν ότι η διαδικασία είναι λάθος και άκυρη, μέχρι τώρα ουδεμία απάντηση αιτιολογημένη έχουμε λάβει επί των εγγράφων που έχουμε δώσει».

«Σας βεβαιώνω για άλλη μια φορά ακόμα, ήλπιζα ότι θα επικρατήσει η λογική και θα συνειδητοποιήσει η ιεραρχία ότι οι ισχυρισμοί μας ευσταθούν πραγματικά και θα σταματήσει η όλη διαδικασία αλλά αυτή τη στιγμή βλέπω να συνεχίζεται το παράδοξο και τα θύματα να παρουσιάζονται ως θύτες.», επισήμανε.
«Παρανόμως απομακρύνθηκαν από τη Μονή»

Ο κ. Βαβούσκος τόνισε ότι οι μοναχοί δεν έλαβαν καμία απάντηση στο αίτημα τους να επιστρέψουν πίσω στο μοναστήρι, ενώ όπως επανέλαβε η απομάκρυνση τους είναι παράνομη.

«Το αίτημα υποβλήθηκε διότι από τη στιγμή που παρανόμως απομακρύνθηκαν οι μοναχοί έχουν κάθε δικαίωμα να επιστρέψουν απλώς από σεμνότητα και σεβόμενοι τις έστω μη νόμιμες πράξεις του επί χωρίου Επισκόπου τους, αυτή τη στιγμή τηρούν μια στάση αναμονής, έχουν κάθε νόμιμο δικαίωμα να επιστρέψουν πίσω στη μονή τους».

Εξήγησε ότι «για να απομακρυνθούν μοναχοί από μια Μονή σύμφωνα πάντα με τον καταστατικό χάρτη, αυτό γίνεται κατόπιν δικής τους επιθυμίας εφόσον διαλυθεί η Μονή και αυτοί δηλώσουν με δική τους βούληση στη Μονή την οποία επιθυμούν να πάνε».

«Ανύπαρκτες οι ποινές»
Την ίδια ώρα ο κ. Βαβούσκος επισήμανε ότι «υπάρχουν καταδικαστικές αποφάσεις με τις οποίες τέσσερις εκ των μοναχών καταδικάστηκαν σε τρίμηνη αργία ως κληρικοί και επίσης σε δύο ανύπαρκτες ποινές κατά τον καταστατικό χάρτη σε παύση καθηκόντων από τη θέση του Ηγουμένου και του Ηγούμενο Συμβούλου και υποχρεωτική απομάκρυνση από τη Μονή. Αυτές οι δύο ποινές είναι ανύπαρκτες».

«Παράνομα αποδεικτικά μέσα»

Όσον αφορά τα όσα βίντεο και αποδεικτικά βλέπουν το φως της δημοσιότητας και εμπλέκουν τους μοναχούς στο σκάνδαλο ο κ. Βαβούσκος τα χαρακτήρισε ως «παράνομα» και ότι δεν θα έπρεπε καν να ληφθούν υπόψη. Όπως τόνισε παραβιάζεται η προσωπική ζωή των μοναχών. 

«Τα παράνομα αποδεικτικά μέσα τα οποία έπρεπε να απορριφθούν μόνο και μόνο κατά την εμφάνιση τους ως παράνομα αυτή τη στιγμή εσφαλμένος λαμβάνονται υπόψη και βρίσκονται οι εικονιζόμενοι να κατηγορούνται ενώ θα έπρεπε να ελεγχθούν αυτοί που φέρανε τα εικονίζοντα στην Ιερά Σύνοδο.», τόνισε.

Σημείωσε δε ότι, «είναι σαφές ότι όταν παραβιάζεται η προσωπική ζωή κάποιου και τα προσωπικά του δεδομένα δεν διώκεται αυτός του οποίου τα δεδομένα παραβιάστηκαν αλλά αυτός που τα παραβίασε. Και έχουμε το οξύμωρο σχήμα εδώ να κατηγορούνται οι μοναχοί».

«Αμφισβητούμε την ίδια μας την πίστη»

Ο κ. Βαβούσκος πήρε θέση και για το βίντεο που απεικονίζει μοναχούς να βάζουν μύρο στο σταυρό και στα περί εξαπάτησης των πιστών, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί και ότι όταν κάποιος το ασπάζεται είναι σαν να αμφισβητεί την ίδια του την πίστη.  Όσον αφορά το βίντεο επισήμανε ότι δεν υπάρχει «καμία ανθρώπινη παρέμβαση, δεν έχει καμία σχέση με προθέσεις ή σκοπούς που καταλογίζονται στους μοναχούς».

«Μιλούμε για τον σταυρό του Αγίου Πορφυρίου ο οποίος ως τέτοιος εμπεριέχει ο ίδιος την αγιαστική του δύναμη και τη θαυματοποιό ενέργεια του χωρίς να απαιτείται ουδεμία παρέμβαση ανθρώπινη. Όλα αυτά που δημοσιεύονται είναι παντελώς αναληθή, και ουσιαστικά αμφισβητούμε ότι ο σταυρός αυτός του Αγίου έχει εξ ορισμού θαυματοποιό και αγιαστική δύναμη και αμφισβητούμε την ίδια μας την πίστη».

«Αναμένουμε μια δίκη που δυστυχώς δεν θα έπρεπε ποτέ να γίνει»

«Αναμένουμε μια δίκη που δυστυχώς δεν θα έπρεπε ποτέ να γίνει», ανέφερε καταλήγοντας ο κ. Βαβούσκος.

«Υπάρχουν ιεροί κανόνες, υπάρχει καταστατικός χάρτης, υπάρχουν τα δικαιώματα των κυπρίων πολιτών τα οποία ισχύουν και στους μοναχούς υπάρχει η ιδιότητα τους και ως κληρικών και κατόπιν τούτου η νομιμότητα είναι αυτή που επιβάλλεται από μας από την πρώτη στιγμή και θα επιβληθεί μέχρι τέλους ώστε να υπάρξει δίκαιη δίκη και να απονεμηθούν οι ευθύνες εκεί που αναλογούν.»

Με εντατικό ρυθμό συνεχίζονται οι έρευνες

Με πολύ εντατικό ρυθμό συνεχίζονται οι έρευνες της Αστυνομίας για την υπόθεση σκανδάλου στη Μονή Οσίου Αββακούμ επισήμανε μιλώντας στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι», ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, ενώ όπως είπε στο παρόν στάδιο της διερεύνησης δεν υπάρχει κάτι προς ανακοίνωση.

«Οι εξετάσεις συνεχίζονται με πολύ εντατικούς ρυθμούς, δύο ποινικοί ανακριτές που έχουν διοριστεί από τον Γενικό Εισαγγελέα λαμβάνουν μέρος στις ανακρίσεις, ήδη κάποιοι φάκελοι βρίσκονται προς το τέλος, κάποιοι έχουν ολοκληρωθεί κάποιοι έχουν σταλεί στη Νομική Υπηρεσία», επισήμανε ο κ. Ανδρέου.

Όπως υπογράμμισε εκείνο που αναμένεται είναι να ολοκληρωθούν όλοι οι φάκελοι «για να δούμε τι θα προκύψει και ποιες αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα.».

Όσον αφορά για το κατά πόσο θα υπάρξουν συλλήψεις για την υπόθεση ο κ. Ανδρέου επισήμανε ότι «αυτό δεν το γνωρίζω».