Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξτυ

Η οργάνωση Χαμάς διεμήνυσε την τελική της απάντηση στους διαπραγματευτές της Αιγύπτου, όπως μεταδίδουν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, χωρίς ωστόσο να δίνει ελπίδες για την ευόδωση των συνομιλιών προκειμένου να επιτευχθεί εκεχειρία.

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει από την κρατική ισραηλινή τηλεόραση, η Χαμάς δηλώνει ότι είναι σε θέση να απελευθερώσει μόνο 20 ομήρους που κρατά στην Γάζα «επειδή δεν έχει υπό τον έλεγχό της περισσότερους ομήρους σύμφωνα με τα κριτήρια που ορίζονται στο πλαίσιο εκεχειρίας που συζητείται», δηλαδή γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους. Συγχρόνως, σύμφωνα με την απάντηση που φέρεται να έχει διαμηνύσει η Χαμάς, η οργάνωση ζητά την πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από την Λωρίδα της Γάζας και την απρόσκοπτη διέλευση αμάχων από τον νότο προς τις εστίες τους που βρίσκονται στον βορρά ήδη από το πρώτο στάδιο που ορίζεται στο πλαίσιο εκεχειρίας που συζητείται.

Οι πληροφορίες που μεταδίδονται από τα ισραηλινά μέσα προκάλεσαν σχόλια που ισραηλινούς αξιωματούχους, οι οποίοι δηλώνουν υπό τον όρο της ανωνυμίας ότι «ουσιαστικά η Χαμάς δεν ενδιαφέρεται να προχωρήσει σε μία συμφωνία εκεχειρίας».

Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Ράφα αναβάλλεται έως ότου αποφασισθεί η απάντηση του Ισραήλ κατά του Ιράν. Όπως μετέδωσαν ισραηλινά μέσα, η επιχείρηση επρόκειτο να αρχίσει αυτήν την εβδομάδα, καθότι ήδη από τα τέλη της προηγουμένης, κλήθηκαν δύο ταξιαρχίες μάχιμων δυνάμεων εφέδρων στην μεθόριο της Γάζας.

Σήμερα, η κρατική ισραηλινή τηλεόραση μετέδωσε, επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές του στρατού, ότι, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, θα είχαν ήδη διανεμηθεί φυλλάδια προς τους κατοίκους της Ράφα με οδηγίες για τον τρόπο μετακίνησής τους σε ασφαλέστερες περιοχές εκτός της πόλης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι έχουν ήδη συγκεντρωθεί και είναι έτοιμες για εγκατάσταση 10.000 σκηνές στα περίχωρα της Ράφα, με προοπτική να συγκεντρωθούν στην περιοχή συνολικά 40.000 σκηνές για τους αμάχους.

Ισραηλινές πηγές αναφέρουν ότι η αναβολή της έναρξης της επιχείρησης στη Ράφα δεν συνεπάγεται ότι υπάρχουν σενάρια ματαίωσής της.