Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην άρση των παρανομιών στο Κάβο Γκρέκο, στον τερματισμό των εργασιών και στην κατεδάφιση της υπό ανέγερση Μονής. Αυτό ξεκαθάρισε η υπουργός Γεωργίας Μαρία Παναγιώτου, μιλώντας στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της βουλής.

«Ανεξαρτήτως της έκβασης της ιεραρχικής προσφυγής, εμείς θα εκδώσουμε τους ορους κατεδάφισης σε συνεδρία της Ad Hoc επιτροπής, που είναι προγραμματισμένη για τις 15 Απριλίου, καθώς εμμένουμε στη θέση μας πως πρέπει να γίνει άρση των παρανομιών καθώς και στην αποκατάσταση, της όποιας περιβαλλοντικής ζημιάς ενδέχεται να έχει προκληθεί», δήλωσε η Υπουργός Γεωργίας.

«Υποβλήθηκε η ιεραρχική προσφυγή κατά της ειδοποίησης επιβολής στις 03/04/2024. Αυτή η ιεραρχική προσφυγή θα εξεταστεί από τον Υπουργό Εσωτερικών», ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Ελλίκος Ηλία.

Ωστόσο, από τη συζήτηση στην βουλή, διεφάνη πως η υπόθεση θα αργήσει πολύ να ξεκαθαρίσει, ίσως μάλιστα να οδηγηθεί και στα δικαστήρια, καθώς εντοπίζονται σοβαρά κενά και αδυναμίες στην νομοθεσία και με ανύπαρκτες αποτρεπτικές ποινές.

«Δεν μπορούν να προχωρήσουν άμεσα αν δεν αλλάξουν νομοθεσίες. Αυτό θα μας οδηγήσει σε μεγάλες περιπέτειες στην ΕΕ», δήλωσε ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

Εκτός από την υπό ανέγερση Μονή, στην περιοχή έχει και ένα αυθαίρετο κέντρο δεξιώσεων, όπως κατήγγειλε ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης. 

«Η μηδενική ανοχή διασφαλίζει ότι εφαρμόζεται ο νόμος και γνωρίζοντας ότι εφαρμόζεται ο νόμος, κανένας που έχει γνωριμίες, κανένας που έχει διασυνδέσεις δεν θα παραβιάζει το νόμο, γιατί θα ξέρει ότι δεν θα τον βοηθήσουν», δήλωσε η ανεξάρτητη βουλεύτρια Αλεξάνδρα Ατταλίδου.
 
Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας ξεκαθάρισε ότι για την ώρα δεν μπορεί να γίνει κάτι, εν αναμονή των αποτελεσμάτων της Ιεραρχικής Προσφυγής της Μητρόπολης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου.

Κατεδάφιση της οικοδομής ζητά και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων.