Τηλεόραση Ραδιόφωνο
sala

Με το δίκτυο του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λεμεσού – Αμαθούντας συνδέεται εντός των επόμενων ημερών μια μεγάλη περιοχή της δυτικής Λεμεσού, μετά την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών και την προγραμματισμένη λειτουργία του αντλιοστασίου «Ζ», στο Ζακάκι.

Το αντλιοστάσιο επισκέφθηκαν σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΑΛΑ, Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης και ο ΓΔ του Συμβουλίου, Γιάννης Τσουλόφτας, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για την ολοκλήρωση του έργου, το οποίο θα επιτρέψει στις ενορίες Ζακακίου και Αγίου Σπυρίδωνα, καθώς και σημαντικές αναπτύξεις, όπως το θέρετρο- καζίνο City of Dreams Mediterranean και το MY MALL Limassol, να ενωθούν με το σύστημα αποχέτευσης λυμάτων.

Το έργο ξεκίνησε πριν 3,5 χρόνια, με το κόστος εκτέλεσής του να φτάνει τα 6 εκατομμύρια ευρώ και περιλάμβανε την κατασκευή αντλιοστασίου και αγωγών βαρύτητας και πιέσεως, με στόχο την άντληση και επεξεργασία των λυμάτων της περιοχής προς το νέο εργοστάσιο βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων και παραγωγής ανακυκλωμένου νερού  δυτικής Λεμεσού.

Όπως επισημάνθηκε, οι κατασκευαστικές δυσκολίες του έργου ήταν μεγάλες, καθώς η υψηλή στάθμη του υπόγειου υδροφορέα της περιοχής ανάγκασε τις εκσκαφές και θεμελιώσεις να γίνονται σε βάθη πέραν των 7,5 μέτρων.

Ο ΣΑΛΑ σημειώνει ότι κατά τις κατασκευαστικές εργασίες λήφθηκαν όλα τα αναγκαία μέτρα , ώστε να μην επηρεαστεί η γειτονική περιοχή της αλυκής Ακρωτηρίου και η λίμνη «Μακριά», που βρίσκονται σε καθεστώς Natura.

Το αντλιοστάσιο έχει κατασκευαστεί με σύγχρονες προδιαγραφές υψηλής ποιότητας και διαθέτει σύστημα απόσμησης ενοχλητικών οσμών, ενώ διαθέτει ηλεκτρογεννήτρια στην περίπτωση διακοπής της ηλεκτροδότησης, καθώς και σύστημα ηχο-απορρόφησης κατά τη λειτουργία της.

Μόνη εκκρεμότητα παραμένουν κάποιοι δοκιμαστικοί έλεγχοι, με την ολοκλήρωση των οποίων αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να αρχίσει η ροή λυμάτων στο αντλιοστάσιο και η σύνδεση της περιοχής με το δίκτυο του ΣΑΛΑ.

Κατά την Α’ φάση λειτουργίας του αντλιοστασίου προβλέπεται να αντλούνται προς τον νέο βιολογικό σταθμό επεξεργασίας λυμάτων δυτικής Λεμεσού περίπου χίλια κυβικά μέτρα λυμάτων ημερησίων. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί όταν ολοκληρωθούν τα εναπομείναντα έργα αποχέτευσης λυμάτων, κατά μήκος της Ακταίας Οδού.

Ικανοποίηση για τη σύνδεση της περιοχής Ζακακίου με το δίκτυο λυμάτων του ΣΑΛΑ και την επίλυση διαχρονικών προβλημάτων, εξέφρασε και ο κοινοτάρχης της περιοχής Ανδρέας Δημητριάδης.