Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξυτ

Οι ρωσικές αρχές παραδέχθηκαν την Κυριακή ότι οι πλημμύρες στο Ορσκ, στα Ουράλια, επιδεινώθηκαν τις τελευταίες ώρες, δύο ημέρες μετά τη ρήξη ενός φράγματος το οποίο έχει ήδη οδηγήσει στην απομάκρυνση χιλιάδων κατοίκων από τις εστίες τους.

Ολόκληρες περιοχές στην πόλη με τους περισσότερους από 200.000 κατοίκους είναι πλημμυρισμένες περιοχές. Η στάθμη του νερού έχει φθάσει στα παράθυρα ορισμένων σπιτιών και πολλών καταστημάτων.

Περισσότερα από 4.500 σπίτια έχουν πλημμυρίσει και περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν ήδη απομακρυνθεί προς προσωρινά κέντρα φιλοξενίας, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εκτάκτων Καταστάσεων Αλεξάντρ Κουρένκοφ.

Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση που έδωσε το υπουργείο Κατασκευών, το κόστος των ζημιών στις κατοικίες θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 21 δισ. Ρούβλια (περίπου 2 δισ. ευρώ) βάση της ισοτιμίας.

Μπροστά στην κατάσταση, οι περιφερειακές αρχές ανακοίνωσαν ότι τα σχολεία θα πραγματοποιήσουν «εξ αποστάσεως» μαθήματα λόγω των πλημμυρών.

Οι πλημμύρες στην περιοχή του Όρενμπουργκ, όπου βρίσκεται το Ορσκ, δεν έχουν ακόμα μειωθεί σε ρυθμό, επισήμαναν ακόμη οι αρχές.

Η ρήξη ενός φράγματος στο Ορσκ την Παρασκευή προκάλεσε την άνοδο της στάθμης των υδάτων, που επιδεινώθηκε από το λιώσιμο του χιονιού στα βουνά.

Οι πλημμύρες οφείλονται στο λιώσιμο των πάγων, στην άνοδο της στάθμης του ποταμού Ουράλη, όπως και στη ρήξη του φράγματος στο Ορσκ, όπου η κατάσταση είναι η δυσκολότερη, εξήγησαν οι περιφερειακές αρχές. Εν τω μεταξύ, για τις επόμενες ώρες αναμένονται ισχυρές βροχοπτώσεις, γεγονός που θα μπορούσε να δυσχετάνει το έργο των διασωστών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ