Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξτ

Πλημμυρισμένο τοπίο οι αποθήκες των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών.  

Χιλιάδες σκευάσματα φαρμάκων άχρηστα και για τα σκουπίδια. 

Οι βροχές και το χαλάζι της Καθαράς Δευτέρας έμπαιναν από την φθαρμένη οροφή προκαλώντας την καταστροφή. 

Φωτογραφίες που δημοσίευσε η Εφημερίδα ο «Φιλελεύθερος» αποκαλυπτικές για την κατάσταση στην οποία ευρίσκεται το κτίριο όπου αποθηκεύονται χιλιάδες φάρμακα αξίας εκατομμυρίων ευρώ. 

«Υπήρξε πολύ μεγάλη ζημιά», δήλωσε ο Λειτουργός Τύπου του Υπουργείου Υγείας Δημήτρης Κωνσταντίνου. 

Υπουργείο Υγείας και Φαρμακευτικές Υπηρεσίες για 16 ολόκληρες μέρες τηρούσαν σιγή ιχθύος. Ούτε διέψευδαν, αλλά και ούτε και επιβεβαίωναν το συμβάν, δηλώνοντας άγνοια. Με αποτέλεσμα σήμερα να διαρρεύσουν οι αποκαλυπτικές φωτογραφίες που λήφθηκαν την επομένη της θεομηνίας και να αναγκαστούν να τοποθετηθούν για όσα έγιναν στις 18 Μαρτίου. 

«Προχωρήσαμε σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες. Έπρεπε να υπάρξει μια επί τόπου καταγραφή της κατάστασης και στη συνέχεια ορίστηκε μια ad hoc επιτροπή προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα όσον αφορά στην επάρκεια φαρμάκων», εξήγησε ο κ. Κωνσταντίνου. 

Στην Ad hoc επιτροπή μετέχουν επίσης ο ΟΑΥ και ο ΟΚΥΠΥ και όπως ανακοινώθηκε συνεχίζεται ακόμα η καταγραφή των ζημιών, ενώ είναι σε εξέλιξη και η διαδικασία μεταφοράς σε άλλο χώρο των σκευασμάτων που δεν έχουν καταστραφεί. 

«Λυπούμαι λίγο που το λέω αλλά θυμίζει λίγο τις ιστορίες με τους σέρβερ. Ελπίζω να μην αντιμετωπίζουμε ελλείψεις με φάρμακα», δήλωσε η ΓΓ της ΠΕΟ Σωβτηρούλλα Χαραλάμπους. 

Ερωτηματικά προκαλεί και το γεγονός ότι δεν έχει διαταχθεί έρευνα για τα χιλιάδες φάρμακα αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που καταστράφηκαν και τα οποία έχουν αγοραστεί με τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη. 

Αφού εκείνο που προέχει σύμφωνα με το υπουργείο υγείας είναι η διασφάλιση της επάρκειας των φαρμάκων. 

Διαχρονικό πρόβλημα 

Εις ώτα μη ακουόντων οι επισημάνσεις της ελεγκτικής υπηρεσίας. 

Σε παρέμβασή στην εκπομπή του ΑΝΤ1 Μέρα Μεσημέρι, ο εκπρόσωπος τύπου της υπηρεσίας ανέφερε ότι ελεγκτική είχε θέσει το θέμα καταλληλότητας του χώρου από το 2018, με το υπουργείο υγείας να απαντά εμμέσως πλην σαφώς ότι τους πρόλαβαν τα γεγονότα.    

«Είναι από εκείνες τις αποθήκες που ενοικιάζει το κράτος σε κάποιον ετήσιο ενοίκιο 6.600 ευρώ και αυτός υπενοικιάζει πίσω στο κράτος σε άλλο κυβερνητικό τμήμα 135 χιλιάδες ευρώ. Είχε λήξει το συμβόλαιο 31.12.12 χωρίς να είχε υπογραφεί νέο συμβόλαιο. Ο Κεντρικός Φορέας Στέγασης παραχώρησε αρχικά έγκριση για ανανέωση του από το 2015-2020, με δυνατότητα παράτασης άλλες δύο περιόδους των δύο ετών, με δεδομένο ότι ο αποθηκευτικός χώρος θα διαθέτει όλες τις δια νόμο απαιτούμενες άδειες», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Μάριος Πετρίδης 

«Πριν σημειωθεί η θεομηνία το υπουργείο υγείας είχε ξεκινήσει τη διαδικασία μεταφοράς των κρατικών αποθηκών, μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Δυστυχώς δεν προλάβαμε αυτή είναι η αλήθεια», είπε ο κ. Κωνσταντίνου. 

Δέκα ημέρες μετά τη θεομηνία, η ελεγκτική απέστειλε επιστολή σε Υπουργείο Υγείας, ΟΚΥΠΥ και ΟΑΥ ζητώντας, πλήρη ενημέρωση για το περιστατικό και για το ύψος της ζημιάς. 

 «Έχουμε ζητήσει να μας ενημερώσουν και για το ενδεχόμενο να προκύψουν ελλείψεις φαρμάκων, αφού η καταστροφή αφορούσε σε μεγάλο αριθμό φαρμάκων και τα αίτια της καταστροφής», πρόσθεσε ο κ. Πετρίδης. 

Ως εξαιρετικά σοβαρό χαρακτηρίζει το θέμα ο Δημοκρατικός Συναγερμός. 

Σε αυτό το πλαίσιο έχω ζητήσει όπως ενημερωθεί η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας και προς αυτόν τον σκοπό, στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής», τόνισε ο Ευθύμιος Δίπλαρος αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ. 

Στη συνεδρίαση κλήθηκαν η Διευθύντρια Φαρμακευτικών Υπηρεσιών και ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης και Προμηθειών Φαρμάκων.