Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξτ

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα της Καθαράς Δευτέρας έπληξαν τις φαρμακευτικές αποθήκες του Υπουργείου Υγείας καταστρέφοντας μεγάλη ποσότητα φραμάκων. Οι αρμόδιοι τρέχουν να διασώσουν ότι διασώζεται και να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει έλλειψη φαρμάκων. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας επιβεβαίωσε στον ΑΝΤ1 ότι «υπήρξε αρκετά μεγάλη ζημιά» και ότι το θέμα μελετάται από κοινή επιτροπή του υπ. Υγείας, ΟΚΥπΥ και ΟΑΥ με στόχο να εξευρεθούν λύσεις, να μην υπάρξει έλλειψη φαρμάκων και να μεταφερθούν τα φάρμακα σε άλλο χώρο.

Όπως έγραψε ο Φιλελεύθερος που έφερε στη δημοσιότητα το θέμα, από την έντονη χαλαζόπτωση και βροχόπτωση πλημμύρησαν οι αποθήκες και προκλήθηκε τεράστια ζημιά στις συσκευασίες των φαρμάκων. Το νερό εισήλθε από την οροφή λόγω φθοράς στο ψευδοτάβανο.

Κράτησαν κρυφό το γεγονός

Σημειώνεται ότι ο ΑΝΤ1 επικοινώνησε από τις 24 Μαρτίου με το Υπουργείο Υγείας και όπως μας λέχθηκε δεν είχαν ενημέρωση για πρόκληση ζημιών στην αποθήκη και τα φάρμακα από τη θεομηνία. Γεγονός που μαρτυρεί ότι επιχείρησαν να κρατήσουν το γεγονός κρυφό. 

Υπ. Υγείας: «Δεν υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά»

Με αφορμή το περιστατικό φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» ο Λειτουργός Τύπου του Υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Κωνσταντίνου.

Όπως επισήμανε από την πλημμύρα δεν έχουν καταστραφεί όλα τα φάρμακα που υπήρχαν στην αποθήκη ωστόσο όπως είπε «υπήρξε αρκετά μεγάλη ζημιά».

Σημείωσε δε ότι δεν μπορούν να δώσουν επί του παρόντος ακριβείς αριθμούς για το μέγεθος της ζημιάς που προκλήθηκε για τον λόγο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία καταγραφής των ζημιών.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου, για την ώρα δεν υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά σε φαρμακευτικά σκευάσματα. «Από την πρώτη στιγμή στήθηκε ad hoc επιτροπή το υπουργείο υγείας κάνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να μην παρουσιαστούν ελλείψεις στην αγορά».

«Δυστυχώς δεν προλάβαμε»

Την ίδια ώρα ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι «πριν σημειωθεί η θεομηνία το Υπουργείο Υγείας είχε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία μεταφοράς των κρατικών αποθηκών, δυστυχώς δεν προλάβαμε».

Σημειώνεται ότι ο ΑΝΤ1 επικοινώνησε με το Υπουργείο Υγείας από τις 24 Μαρτίου και όπως μας λέχθηκε δεν είχε κάποια ενημέρωση επί του περιστατικού. Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός και κατά πόσο το αρμόδιο υπουργείο ενημερώθηκε για το περιστατικό εγκαίρως, ο κ. Κωνσταντίνου σημείωσε ότι «το Υπουργείο ενημερώθηκε εγκαίρως για την πλημμύρα και προχωρήσαμε σε όλες τις διαδικασίες».

«Αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν»

Αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν τόνισε ο κ. Κωνσταντίνου τονίζοντας ότι αυτό που προέχει είναι «να διασφαλίσουμε εάν υπάρχει επάρκεια φαρμάκων στην αγορά».

Όπως είπε για το περιστατικό δεν έχει διαταχθεί έρευνα από τον Υπουργό επί του παρόντος.

Η ανακοίνωση του Υπ. Υγείας

Αναφορικά με τις ζημιές που προκλήθηκαν στις Φαρμακευτικές Αποθήκες λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, το Υπουργείο Υγείας επιθυμεί να ενημερώσει για τα ακόλουθα:

1. Ως συνέπεια της έντονης χαλαζόπτωσης και βροχόπτωσης που σημειώθηκε το απόγευμα της 18ης Μαρτίου 2024 στη Λευκωσία και ειδικότερα στην περιοχή Στροβόλου, ποσότητες νερού εισέρευσαν στις αποθήκες φαρμάκων του Υπουργείου Υγείας, με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές χαρτοκιβώτια με φαρμακευτικά προϊόντα.

2. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου κινητοποιήθηκαν άμεσα με όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την αντιμετώπιση και διαχείριση της κατάστασης που δημιουργήθηκε.

3. Βρίσκεται σε εξέλιξη η καταμέτρηση του αποθέματος που επηρεάστηκε και έχει δρομολογηθεί ήδη η ταχεία αντικατάσταση του από τις φαρμακευτικές εταιρείες και τους αναδόχους των σχετικών συμβάσεων, ώστε να μην παρατηρηθούν ελλείψεις και να μην επηρεαστούν οι ασθενείς που λαμβάνουν ή πρόκειται να λάβουν τα εν λόγω σκευάσματα.

4. Η διαδικασία μεταστέγασης των Φαρμακευτικών Αποθηκών σε νέους καταλληλότερους χώρους βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρόνο.

Το Υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει τέλος ότι το θέμα τυγχάνει διαχείρισης και πως η απρόσκοπτη παροχή φαρμακευτικής φροντίδας έχει διασφαλιστεί.

 

φαρμακευτικές υπηρεσίες

Πηγή Φωτογραφίας: Φιλελεύθερος 

φαρμακευτικές υπηρεσίες

Πηγή Φωτογραφίας: Φιλελεύθερος

ξυτ
υξτ
ξυτ