Τηλεόραση Ραδιόφωνο
WhatsApp Image 2024-04-02 at 10.38.04_7ece94ea

Με τα τεκτενόμενα ανά το παγκόσμιο να προκαλούν ανησυχία και τον πληθωρισμό συνεχώς να αυξάνεται, οι συμπατριώτες μας αναζητούν νέους προορισμούς αναψυχής, όχι πλέον στο εξωτερικό αλλά στο εσωτερικό της χώρας μας, στοχεύοντας στις καλύτερες επιλογές για αυτούς και τις οικογένειές τους. Ένας τέτοιος προορισμός είναι τα Περβόλια στην επαρχία Λάρνακας.

Το πρώτο στοιχείο που αντιλαμβάνεται ένας τουρίστας, όταν επισκέπτεται τα Περβόλια, είναι η ζεστασιά του καλωσορίσματος των Περβολαριτών, οι οποίοι διακατέχονται από ανθρωπιά και φιλότιμο, χαρακτηριστικά, τα οποία στη σημερινή μας εποχή είναι σπάνια. Ως αποτέλεσμα, ένας σημαντικός αριθμός επισκεπτών ήρθαν αρχικά στα Περβόλια για διακοπές και στο τέλος αγόρασαν διαμέρισμα ή σπίτι στο χωριό ως εξοχικό ή και ως τη νέα τους κατοικία.

Τα Περβόλια συνδυάζουν όλα όσα αναζητά ένας επισκέπτης. Αποτελούν έναν χώρο διαφυγής από τη βαβούρα της πόλης, όπου επικρατεί η ησυχία και η γαλήνη που αναζητούν οι περισσότεροι επισκέπτες. Ταυτόχρονα,  προσφέρουν πολλές επιλογές όσον αφορά στο φαγητό, αφού στην πλατεία του χωριού υπάρχουν εξαιρετικές επιλογές χώρων που προσφέρουν ντόπια εδέσματα. Παράλληλα, η υπέροχη παραλία που εκτείνεται σε όλο το χωριό, με τα ωραία παραθαλάσσια μπαράκια, αποτελεί το καταφύγιο για πολλούς που επιθυμούν μια έξοδο δίπλα στη θάλασσα.

Τα Περβόλια διατηρούν τον ιστορικό τους χαρακτήρα, αφού στο πέρασμα των χρόνων διάφορες οικογένειες διατηρούσαν τα Περβόλια ως κτήμα τους, όπως οι Λουζινιάν κατά τη Φραγκοκρατία και ο τελευταίος ιδιοκτήτης του χωριού, ο Έκτορας Ποδοκάτορας. Πέραν του ιστορικού χαρακτήρα, τα Περβόλια είναι συνδεδεμένα και με ποικίλες παραδόσεις, οι οποίες πηγάζουν από τον Πύργο της Ρήγαινας, που είναι το πιο σημαντικό αξιοθέατο του χωριού. Οι παραδόσεις αυτές σχετίζονται με τη μυστική σήραγγα της Ρήγαινας κάτω από τον πύργο αλλά και με θεϊκές οντότητες, όπως είναι η θεά της ομορφιάς η Αφροδίτη, η οποία, βλέποντας τη Ρήγαινα να λούζεται στις καθαρές παραλίες των Περβολιών πήγαινε και λουζόταν μαζί της.

Αυτό που συναρπάζει περισσότερο τους επισκέπτες, πέραν των όσων ήδη αναφέρθηκαν, είναι το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα, το οποίο μπορούν να το δουν όσοι έρχονται στα Περβόλια και να το συνδυάσουν με βόλτα στον παραλιακό δρόμο, ο οποίος συνδέει την πλατεία του χωριού με την παραλία αλλά και με τον διάσημο Φάρο, ο οποίος κτίστηκε το 1860 και αποτελεί το δεύτερο σημαντικό αξιοθέατο του χωριού.

Κλείνοντας, τα Περβόλια χρήζουν περαιτέρω ανάπτυξης, αναδεικνύοντας σε μεγαλύτερο βαθμό τον πολιτισμό και την κουλτούρα τους. Πρόκειται για ένα χωριό, το οποίο τη δεκαετία του ´80 και του ´90 ήταν πολύ διάσημο σε όλη την Κύπρο για τον τουρισμό του. Σήμερα, τα Περβόλια πρέπει να επανακτήσουν τη φήμη τους και να συνεχίσουν να προσφέρουν στους επισκέπτες αυτό που γνωρίζουν καλύτερα: φιλοξενία,  ζεστασιά,  ξεκούραση,  ντόπια κουζίνα,  παράδοση και πολιτισμό.

Ιωάννης Παυλίδης

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Περβολιών