Καθημερινές είναι πλέον οι αποκαλύψεις για το ιερό σκάνδαλο της μονής του Οσίου Αββακούμ. Πολίτες καταγγέλλουν πως έδιναν χρηματικά ποσά στο μοναστήρι για διάφορους λόγους. Αναφέρθηκαν ακόμα και σε ταρίφα από πεντακόσια ως χίλια ευρώ για προσευχές με στόχο θαύματα, τα οποία διαφήμιζαν οι μοναχοί. Οι ανακριτές πρόκειται τις επόμενες ημέρες να παρακαθήσουν σε ευρεία σύσκεψη, για να γίνει μια αξιολόγηση του έργου που έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα για την υπόθεση. «Φωνάζουν» για διάτρητη ανακριτική διαδικασία οι εμπλεκόμενοι μοναχοί.
Νέες μαρτυρίες ενώπιον των ανακριτών, οι οποίοι διερευνούν εδώ και τρείς εβδομάδες τις υποθέσεις που σχετίζονται με το σκάνδαλο της Μονής του Οσίου Αββακούμ.
Σύμφωνα με όσα γράφει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», και τα οποία επιβεβαίωσαν αρμόδιες πηγές, οι ανακριτές τα τελευταία 24ώρα έχουν ενώπιον τους καταθέσεις πολιτών οι οποίοι φαίνεται να εξαπατήθηκαν από τη Μονή και από πρόσωπα τα οποία φέρονται να κατονομάζουν.
Οι πολίτες αναφέρουν πως οικειοθελώς έσπευσαν στη Μονή, με αφορμή διάφορα βίντεο που είδαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και που παρουσίαζαν θαύματα και θεραπείες προσώπων από διάφορες ασθένειες.
Κατέθεσαν, μάλιστα, πως έδιναν στη Μονή ποσά που αρχίζουν από 500 και φτάνουν μέχρι και 1000 ευρώ, για προσευχές και παρακλήσεις με στόχο παρόμοιας εμβέλειας θαύματα θεραπείας ασθενούντων.
Γιάννης Αντωνιάδης – Γραμματέας συνδέσμου θεολόγων Κύπρου
«Δηλαδή όσοι έχουν θέμα δηλαδή νιώθουν ότι έπεσαν θύματα απάτης κατά κάποιον τρόπο σε σχέση με το περιστατικό αυτό με την μονή του οσίου Αβακούμ είναι καλό να το καταθέσουν. Να πουν την μαρτυρία τους να καταθέσουν οποιαδήποτε τεκμήρια και στην αστυνομία και στην ανακριτική επιτροπή του συνοδικού δικαστηρίου. Θεωρώ ότι για τα θέματα παρακλήσεων ή για τα θέματα γιορτών είναι θεσμοθετημένα και είναι ένα πολύ μικρό ποσό το οποίο μάλιστα δίνεται και με συγκεκριμένη απόδειξη η οποία ελέγχεται».
Την ίδια ώρα και νέα παράπονα φτάνουν ενώπιον της επιτρόπου προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, η οποία παρεμβαίνει στο πλαίσιο της δικής της αρμοδιότητας, με αφορμή και τις πληροφορίες για όσα κατέγραφε εντός της Μονής το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, ακόμα και από εξομολογήσεις πιστών.
Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου – Επίτροπος προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα
«Έχουμε παράπονα πλέον και από πολίτες που φαίνονται σε κάποιες φωτογραφίες. Παράλληλα τρέχουν κάποιες ανεξάρτητες αυτεπάγγελτες έρευνες από εμάς».
Εντός της ερχόμενης εβδομάδας δεν αποκλείεται οι ανακριτές να έχουν στα χέρια τους και άλλα στοιχεία τα οποία ζήτησαν από τραπεζικά ιδρύματα και από το κτηματολόγιο, σχετικά με λογαριασμούς και περιουσιακά στοιχεία των δύο αρχιμανδριτών της Μονής του Οσίου Αββακούμ, οι οποίοι τελούν σε αργία.
Μάλιστα οι υπηρεσίες βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή και με υπηρεσίες της Ελλάδας, αφού πληροφορίες για ακίνητα που φαίνεται να διατηρούσαν οι δύο στην ελληνική πρωτεύουσα επέκτειναν τις έρευνες και εκεί.
Παράλληλα στο μικροσκόπιο βρίσκεται και η καταβολή ή όχι των απαραίτητων φορολογιών στο κράτος, για τα ποσά που έφταναν στη Μονή υπό τύπο δωρεάς.
Διάτρητη η διαδικασία λένε οι εμπλεκόμενοι μοναχοί
Την ίδια ώρα με επιστολή τους προς της ανακριτική επιτροπή της Εκκλησίας οι δικηγόροι των δύο μοναχών ισχυρίζονται ότι η όλη διαδικασία που ακολουθείται από πλευράς της είναι άκυρη.
« Έχοντας αμφότεροι εν τοις πράγμασι την ιδιότητα των κατηγορουμένων, αφού οι πελάτες μας όπως ήδη γνωρίζετε έχουν παραπεμφθεί σε δίκη ενώπιον του εξαμελούς συνοδικού δικαστηρίου, επιθυμώντας δε την απονομή δικαιοσύνης μέσω της ακριβούς τηρήσεως της διαδικασίας, υποβάλλουμε ευσεβάστως προς υποβοήθησιν του έργου σας το παρόν υπόμνημα αφορών σε καίριες επισημάνσεις – ενστάσεις μας ως προς το κύρος της μέχρι τούδε διαδικασίας».
Στην μακροσκελή επιστολή τους, 15 σελίδων, την οποία έδωσαν και στη δημοσιότητα, και αφού παραθέτουν τις θέσεις τους για διάφορες πτυχές της υπόθεσης, οι δικηγόροι υποβάλλουν συγκεκριμένα αιτήματα:
Α) Εξαιτούμε να ακυρωθεί η μέχρι τούδε διαδικασία ήτοι η διαδικασία ενώπιον του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα, της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου τους Εξαμελούς Συνοδικού δικαστηρίου και της Ανακιρτικής Επιτροπής και
Β) ασκώντας το κανονικό δικαίωμα των πελατών μας που απορρέει από τον 14ο κανόνα της τοπικής συνόδου της Σαρδικής να επιληφθεί εξ υπαρχής και από μηδενικής βάσεως ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ.Γεώργιος συμφώνως όμως πλέον με τις διαδικασίες που προβλέπονται στις διατάξεις που προβλέπονται στις διατάξεις του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου.