Τηλεόραση Ραδιόφωνο
2

Με αμείωτη ένταση συνεχίζουν οι ανακριτικές ομάδες στο αρχηγείο αστυνομίας τις έρευνες για το σκάνδαλο στην Μονή Οσίου Αβακούμ. Τρείς εβδομάδες μετά και ενώπιον των ανακριτών υπάρχουν δεκάδες καταθέσεις και έγγραφα μέσα από τα οποία προκύπτουν αρκετά στοιχεία και νέος κύκλος καταθέσεων.

Οι έρευνες των ανακριτών επεκτείνονται σε τέσσερις άξονες την ώρα που σε κάποιους από αυτούς εμπλοκή στις έρευνες έχουν και οι δύο ποινικοί ανακριτές. Οι τέσσερις άξονες αφορούν:

-Οι καταγγελίες των αρχιμανδριτών κατά του Μητροπολίτη για όσα έγιναν το βράδυ της 5ης Μαρτίου, και την παρουσία κουκουλοφόρων. Σε αυτό το κεφάλαιο οι δύο ποινικοί ανακριτές διερευνούν την παρουσία αστυνομικών εκτός καθήκοντος .

-Oι καταγγελίες του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα κατά των δύο αρχιμανδριτών της Μονής του Οσίου Αββακούμ για οικονομικό και ηθικό σκάνδαλο.

-Η αυτεπάγγελτη έρευνα για το ξυλοδαρμό γυναίκας από μοναχό, όπως καταγράφηκε σε βίντεο που είδε το φώς της δημοσιότητας. Παρά το γεγονός ότι η γυναίκα κατέθεσε πως δεν έχει παράπονο από κανένα.

-Η καταγγελία νεαρού για σεξουαλική παρενόχληση του από τον Ηγούμενο.

Και άλλες υπηρεσίες

Τα μεγάλα χρηματικά ποσά και οι πληροφορίες για ακίνητη περιουσία έχουν βάλει στην εξίσωση και άλλες υπηρεσίες του Κράτους, οι οποίες και κλήθηκαν να διερευνήσουν διάφορες ξεχωριστές πτυχές της υπόθεσης. Ενώ μέσα από σχετικά διατάγματα οι ανακριτικές ομάδες ψάχνουν τη διαδρομή των χρημάτων αλλά και πιθανά ακίνητα που είχαν στην κατοχή τους οι δύο μοναχοί σε Κύπρο και εξωτερικό.

Στο μικροσκόπιο και η καταβολή ή όχι φορολογιών για τα ποσά που έφταναν στη Μονή υπό τύπο δωρεάς.

Τραπεζικοί λογαριασμοί σε τράπεζες της Κύπρου και του εξωτερικού.

Μέσω κτηματολογίου η περιουσία που είχαν οι δύο μοναχοί στην Κύπρο αλλά θα γίνουν έρευνες στην Ελλάδα και σε ακόμη μια χώρα.

Από το τμήμα φορολογίας αναμένουν στοιχεία για να διαπιστωθεί εάν κατέβαλαν φόρο για τα χρήματα που διακινούνταν στη μονή.

Όσον αφορά τους δύο εν αργία μοναχούς, «οι δύο εν αργία μοναχοί δεν παρουσιάστηκαν ούτε χθες ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής, όπως αναμενόταν, αφού λόγω του μεγάλού όγκου του υλικού, που έχει ενώπιον της η Επιτροπή, δεν κατέστη δυνατό να τους καλέσει».

Κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει εντός της ερχόμενης εβδομάδας, αφού στόχος είναι η λήξη του θέματος το συντομώτερο δυνατό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1 «καθημερινά καλούνται διάφορα πρόσωπα για καταθέσεις στην Ανακριτική Επιτροπή, τόσο από τη Μητρόπολη Ταμασσού, όσο και από τον κύκλο των δύο μοναχών της Μονής Οσίου Αββακούμ, με στόχο την εξασφάλιση μαρτυριών και στοιχείων για πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης».

Όσον αφορά τους δύο ποινικούς ανακριτές, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ενώπιον τους βρέθηκαν τα τελευταία 24ώρα κάποιοι αστυνομικοί, ενώ κλήθηκε για κατάθεση και συγκεκριμένο μέλος της ΚΥΠ, αφού οι δικηγόροι των δύο μοναχών καταγγέλλουν την παρουσία αστυνομικών εκτός καθήκοντος στη Μονή και στη Μητρόπολη Ταμασσού το βράδυ της 5ης Μαρτίου.