Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) προχωρεί σε συμπληρωματικές εγγραφές/μετεγγραφές μαθητών/ριών στα Δημόσια και Κοινοτικά Νηπιαγωγεία, για τη σχολική χρονιά 2024-2025, με αφορμή την ψήφιση από τη Βουλή του περί Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης (Υποχρεωτική Φοίτηση και Παροχή Δωρεάν Παιδείας) (Τροποποιητικό) Νόμο του 2024, ο οποίος αναφέρεται στη σταδιακή επέκταση της δωρεάν υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης από την ηλικία των τεσσάρων ετών.

Οι εγγραφές θα διεξαχθούν από τις 28 Μαρτίου μέχρι τις 2 Απριλίου 2024.

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Παιδείας αναφέρεται στην ψήφιση του νόμου, εξηγώντας πως πρόκειται για μια εξέλιξη σταθμό στην ιστορία της κυπριακής εκπαίδευσης, που αναβαθμίζει σημαντικά την προδημοτική εκπαίδευση, με τεράστια παιδαγωγικά και κοινωνικά οφέλη.

Ερευνητικά δεδομένα, αναφέρει το αρμόδιο Υπουργείο, επισημαίνουν ότι η διετής υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση οδηγεί σε καλύτερη μαθησιακή πορεία και στην έγκαιρη διάγνωση σε θέματα αλφαβητισμού, βίας και παραβατικότητας.

Παράλληλα, σημειώνει πως εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες πρόσβασης σε ποιοτικά προγράμματα εκπαίδευσης και διευκολύνει την ένταξη ή την επανένταξη στην αγορά εργασίας των γονέων/κηδεμόνων.

Ως εκ τούτου, ενημερώνει τους γονείς/κηδεμόνες, που επηρεάζονται από την τροποποίηση της πιο νομοθεσίας, ότι οι εγγραφές των μαθητών/ριών ηλικίας 4 6/12-4 8/12 (δηλαδή παιδιά με ημερομηνία γέννησης 01.01.2020-29.02.2020), στα Δημόσια και Κοινοτικά Νηπιαγωγεία, για τη νέα σχολική χρονιά 2024-2025, θα διεξαχθούν από τις 28 Μαρτίου μέχρι τις 2 Απριλίου 2024.

Οι εγγραφές θα διεξαχθούν με τον ίδιο τρόπο που έγιναν και για τα παιδιά ηλικίας 4 8/12-6 χρονών.