Πάντα ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι μέσα στη Σαρακοστή όπου ψάλλονται και τα Κοντάτζια, οι Χαιρετισμοί της Παναγίας. Διπλή εορτή και βέβαια και η Εθνική μας εορτή. Φέτος ωστόσο είναι τριπλή εορτή διότι η Κυριακή είναι της Ορθοδοξίας οπότε έχουμε τριπλή εκκλησιαστική εορτή.
«Ἄγγελος πρωτοστάτης οὐρανόθεν ἐπέμφθη εἰπεῖν τῇ Θεοτόκῳ τὸ Χαῖρε», ακούσαμε την Παρασκευή το βράδυ στην ακολουθία της πρώτης στάσης των Χαιρετισμών. Η κατανυκτικοί αυτοί ύμνοι παρουσιάζουν σε ποιητική δομή τη ζωή της Παναγίας μας αρχίζοντας από τον Ευαγγελισμό της, όταν ο Αρχάγγελος Γαβριήλ προσφέροντας της ένα ουράνιο λευκό κρίνο, σύμβολο της αγνότητας της Παρθένου Μαριάμ και προαγγέλλοντας τη Χαρά που θα έφερνε στην ανθρωπότητα με τη γέννηση του Υιού της, αφού αυτός θα μάθαινε στην ανθρωπότητα τη συγχώρεση και την αγάπη, την ταπείνωση και την Ανάσταση.
Ονομάζονται Κοντάτζια από το «κοντό», δηλαδή τον μικρό κυλινδρικό ξύλο στο οποίο τύλιγαν τον πάπυρο και όπου πάνω πρωτογράφτηκε η ακολουθία.
Την γνωρίζουμε ως Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου ένεκα του μεγάλου ιστορικού θαύματος το οποίο έγινε το 626 όταν ο Αυτοκράτωρ Ηράκλειος βρισκόταν σε εκστρατεία εναντίον των Περσών και οι Άβαροι επιτέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη. Τότε ο Πατριάρχης Σέργιος έκανε λιτανεία γύρω από τα τείχη της Πόλης κρατώντας την εικόνα της Παναγίας των Βλαχερνών. Σηκώθηκε δυνατός άνεμος και καταστράφηκε όλος ο στόλος των εχθρών. Τότε έκαναν ευχαριστήριο αγρυπνία και έψελναν όρθιοι τους Χαιρετισμούς της Παναγίας, αποδίδοντας τα «νικητήρια» και την ευγνωμοσύνη τους «τῇ ὑπερμάχῳ στρατηγῷ».
Η πρώτη Κυριακή της Σαρακοστής ορίστηκε ως η Κυριακή της Ορθοδοξίας, δηλαδή τη νίκη του Ορθόδοξου Δόγματος έναντι των αιρέσεων, της εικονομαχίας και της διαστρέβλωσης της Αλήθειας. Αφορμή της εικονομαχίας έδωσε η κακή ερμηνεία αλλά και κάποιες υπερβολές εκ μέρους ορθοδόξων οι οποίοι θεωρούσαν τις άγιες εικόνες ως θεραπευτικές και τις τιμούσαν με υπερβολή. Έτσι ήβραν ευκαιρία οι εχθροί της Πίστης και απαγόρευσαν την τιμητική προσκύνηση των ιερών εικόνων αφού κατέστρεψαν πολλές. Η Ζ’ Οικουμενική Σύνοδος συγκλήθηκε από την αντιβασίλισσα Ειρήνη την Αθηναία και κατεδίκασε την εικονομαχία. Δεν λατρεύουμε τις εικόνες, τις σεβόμαστε και τις τιμούμε. Τις προσκυνούμε περίπου όπως φιλούμε το χέρι του παππού μας η τη φωτογραφία της πεθαμένης μητέρας μας. Ο ίδιος ο Χριστός θεσμοθέτησε τις εικόνες δίνοντας μας την μορφή Του αποτυπωμένη στο άγιο Μανδήλιο τελειώνοντας έτσι την απαγόρευση αποτύπωσης της μορφής του Θεού η οποία υπήρχε στην Παλαιά Διαθήκη και στον Ιουδαϊσμό για να μην λατρεύουν τους ψεύτικους θεούς.
Το τριήμερο των εκκλησιαστικών εορτών στέφεται με την Εθνική μας γιορτή. 25 Μαρτίου άρχισε η Ελληνική Επανάσταση του 1821 η οποία στέφθηκε με επιτυχία και με την απελευθέρωση του Έθνους μας από τους Τούρκους Οθωμανούς.