Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Ξεκίνησαν οι εργασίες της πρώτης ημέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ξεκινά με γεύμα εργασίας των αρχηγών κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί η Ουκρανία και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Ο Αντόνιο Γκουτέρες αναμένεται να ενημερώσει τους ηγέτες της ΕΕ για την κατάσταση που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας και για την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

Κατά την άφιξή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι «ζούμε σε έναν χαοτικό κόσμο» και είναι πολύ σημαντικό να τηρούμε τις αρχές: τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, το Διεθνές Δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα των χωρών και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει ειρήνη για την Ουκρανία, αλλά πλήρως εναρμονισμένη με τις αρχές», ανέφερε και πρόσθεσε ακόμη ότι: «Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα».

Καθώς καταδικάζουμε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου μια παραβίαση του ανθρωπιστικού διεθνούς δικαίου από τη Χαμάς, καταδικάζουμε επίσης ότι γινόμαστε μάρτυρες ενός αριθμού απωλειών αμάχων στη Γάζα που δεν έχει προηγούμενο, δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες.