Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Δύο καταγγελίες διερευνά η Αστυνομία σχετικά με την υπόθεση της Μονής Οσίου Αβακούμ στο Φτερικούδι που εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα προκαλούν τριγμούς στις τάξεις της  εκκλησίας και σοκ στην κοινή γνώμη.

Να σημειωθεί ότι, ένας εκ των δύο μοναχών που φαίνεται να εμπλέκεται στην υπόθεση έδωσε κατάθεση σήμερα το μεσημέρι, ενώ, ο δεύτερος μοναχός αναμένεται να καταθέσει την Τετάρτη.

Δύο ξεχωριστές υποθέσεις όσον αφορά την Ιερά Μονή Οσίου Αββακούμ, διερευνά η Αστυνομία, σύμφωνα με δηλώσεις στο ΚΥΠΕ του εκπροσώπου της Αστυνομίας, Χρίστου Ανδρέου.

Ερωτηθείς για την υπόθεση της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ, ο κ. Ανδρέου είπε ότι «εμείς αυτή τη στιγμή διερευνούμε δύο ξεχωριστές υποθέσεις».

«Η μια αφορά την καταγγελία που έγινε από τη Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής» για την οποία η καταγγελία έγινε αργά το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής. Όπως σημείωσε, «η υπόθεση αυτή αφορά καθαρά οικονομικής φύσεως θέματα και ανέλαβε τη διερεύνηση Ομάδα Ανακριτών από την Υποδιεύθυνση Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος». Ο κ. Ανδρέου δήλωσε στο ότι «έχουν ληφθεί καταθέσεις, έχουν παραληφθεί κάποια τεκμήρια, ένας μεγάλος αριθμός εγγράφων, τα οποία αξιολογούνται αυτή τη στιγμή από τους ανακριτές για να δούμε πωώς προχωρά η διερεύνηση όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα».

Η δεύτερη πτυχή της υπόθεσης, συνέχισε ο κ. Ανδρέου, «που διερευνούμε αυτή την στιγμή , την οποία διερευνά το ΤΑΕ Αρχηγείου, είναι οι καταγγελίες που έχουμε δεχθεί από αριθμό μοναχών της συγκεκριμένης Μονής». Πρόσθεσε ότι «κάποιοι ήδη έχουν δώσει κάποιες αναφορές και αναμένεται τις επόμενες μέρες να ληφθούν καταθέσεις και από τους υπόλοιπους σε σχέση με τις δικές τους καταγγελίες που αφορούν αδικήματα όπως επίθεση, απειλή βιαιοπραγίας και άλλα αδικήματα, τα οποία επίσης αυτή τη στιγμή διερευνώνται και λαμβάνονται καταθέσεις».

Ερωτηθείς αν ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας έχει δώσει ήδη κατάθεση ή άλλα πρόσωπα, ο κ. Ανδρέου απάντησε καταφατικά, επαναλαμβάνοντας ότι θα κληθούν κάποιοι, οι οποίοι δεν έχουν δώσει ακόμα καταθέσεις και συνεχίζεται η λήψη καταθέσεων, αφού πρώτα αξιολογηθούν κάποια τεκμήρια, κάποια δεδομένα, τα οποία έχουν μπροστά τους οι ανακριτές, ώστε να μπορέσουν μετά την αξιολόγηση του μαρτυρικού υλικού για να συνεχίσει η λήψη καταθέσεων από πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται από διάφορους Οργανισμούς. Από εκεί και όπου θα χρειαστεί να ληφθούν κάποιες καταθέσεις ή να γίνουν έρευνες ή εξετάσεις, συμπλήρωσε.

Σύγκληση του Συνοδικού Δικαστηρίου εντός βδομάδας

Παράλληλα με τις έρευνες της αστυνομίας, αναμένεται εντός της τρέχουσας βδομάδας, η σύγκληση του Συνοδικού Δικαστηρίου, στο οποίο παρέπεμψε τους δύο εν αργία μοναχούς της Μονής Οσίου Αββακούμ, η Ιερά Σύνοδος. Το εξαμελές εκκλησιαστικό δικαστήριο θα εξετάσει όλες της πτυχές της υπόθεσης και θα καλέσει να καταθέσουν όλους τους εμπλεκόμενους αλλά και άλλους μάρτυρες. Οι οδηγίες δε του αρχιεπισκόπου είναι σαφείς. Η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο, αν είναι δυνατό και πριν την Καθαρά Δευτέρα και την έναρξη των νηστειών για το Πάσχα για να μην σκανδαλίζονται οι πιστοί τέτοιες άγιες μέρες. 

Την περασμένη Παρασκευή, ενώπιον της Ιεράς Συνόδου κατατέθηκαν πάντως  όλα τα στοιχεία που ο Μητροπολίτης Ταμασού είχε στην κατοχή του, και βίντεο, πληροφορίες αναφέρουν ότι τα βίντεο ξεπερνούσαν τα 60, και φωτογραφίες και συγκεκριμένα αντικείμενα, που καταμαρτυρούσαν πέραν πάσης αμφιβολίας την εμπλοκή των δύο μοναχών και σε ηθικής φύσεως και σε οικονομικής φύσεως σκάνδαλα, αλλά και στην εξαπάτηση των πιστών με κατασκευές που παρέπεμπαν σε θαύματα. Ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής, ανέφερε ότι οι πληροφορίες για την δράση των δύο μοναχών έφτασαν κοντά του εδώ και τρεις και πλέον μήνες, από τον  Δεκέμβριο, οπότε άρχισε την διερεύνηση, κρατώντας ενήμερο και τον Αρχιεπίσκοπο. Η αλήθεια είναι ότι την Παρασκευή αναμέναμε ότι η Ιερά Σύνοδος, με την τροπή που είχαν πάρει τα πράγματα, θα ανακοίνωνε την καθαίρεση των δύο, πράγμα που εντέλει δεν έγινε, παρότι στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά, φαίνεται ξεκάθαρα ότι θεωρούν τους δύο μοναχούς ενόχους. 

Από την Παρασκευή και μετά, είχαμε την εμπλοκή και της αστυνομίας στις έρευνες και την αντεπίθεση των μοναχών, οι οποίοι διά των δικηγόρων τους βάζουν στο στόχαστρο τον Μητροπολίτη Ησαΐα, με διάφορες κατηγορίες. Μιλούν για κουκουλοφόρους, κάποιοι εν ενεργεία αστυνομικοί, που τους εξανάγκασαν να υπογράψουν την ενοχή τους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσά στα άτομα που την Τρίτη βρέθηκαν στην Μονή στο Φτερικούδι ήταν ένα πρώην ανώτατο στέλεχος της Αστυνομίας, αλλά και ένας αρχηγός κόμματος, που κλήθηκαν εκεί για να είναι αυτόπτες μάρτυρες στα τεκταινόμενα. Εκεί εντοπίστηκε και το μεγάλο ποσό των 800.000 ευρώ.