Τηλεόραση Ραδιόφωνο
παλλικαριδης

Στην εκτίμηση ότι οι προσπάθειες της Κυβέρνησης αποσκοπούν στην επίτευξη μιας λύσης χωρίς στρατεύματα κατοχής, ξένες εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα που θα αποκαθιστά την ενότητα της πατρίδας μας του εδάφους της του λαού της και των θεσμών της, προέβη ο  διοικητής της Γ’ Ταξιαρχίας Πεζικού ταξίαρχος Ανδρέας Χαραλάμπους ομιλητής στο θρησκευτικό μνημόσυνο του ήρωα  Ευαγόρα Παλληκαρίδη, το οποίο τελέστηκε σήμερα, Κυριακή, στον Μητροπολιτικό ναό Αγίου Θεοδώρου προϊσταμένου του Επισκόπου Αρσινόης Παγκρατίου.

Μιας λύσης, όπως είπε ο κ. Χαραλάμπους, «που θα καθιστά την πατρίδα μας ένα επανενωμένο ελεύθερο και σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος το οποίο θα αποτελεί πατρίδα ευημερίας και ασφάλειας για όλους τους νόμιμους πολίτες, χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις».

Ο κ. Χαραλάμπους ανέφερε πως δυστυχώς το μεγαλείο του απελευθερωτικού μας αγώνα, η θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη και όλων των άλλων ηρώων της ΕΟΚΑ παρόλο που απάλλαξαν την Κύπρο από τον αγγλικό ζυγό δεν την απάλλαξαν από τον αιώνιο εχθρό της φυλής μας.

Ο διχασμός και ο αλληλοσπαραγμός  και μετέπειτα η τραγωδία της τουρκικής εισβολής του 1974 που ακολούθησε το προδοτικό πραξικόμημα της 15ης Ιουλίου έφεραν, όπως είπε, τον όλεθρο, τον θάνατο, την προσφυγιά και την κατοχή έκτοτε της μισής πατρίδας.

Ανέφερε επίσης πως «απαραίτητη προυπόθεση είναι η επίτευξη της απαιτούμενης βούλησης και εκ μέρους της άλλης πλευράς. Η οποία οφείλει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις αρχές και αξίες της ΕΕ».   

Πρόσθεσε ακόμη πως η εμμονή της Τουρκίας σε αναχρονιστικές αντιλήψεις και η πολιτική του επεκτατισμού αποτελεί τροχοπέδη όχι μόνο για την επίλυση του Κυπριακού αλλά και για την διατήρηση της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Εμείς σήμερα συνέχισε, «67 χρόνια μετά τη θυσία του ήρωα μας, το ξέρουμε καλά όπως το ήξερε και ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης ότι η λευτεριά δεν χαρίζεται αλλά κερδίζεται μόνο με αίμα. Για αυτό είπε οι διχοτομικές βλέψεις της Τουρκίας μας βρίσκουν ικανούς και αποφασισμένους να υπερασπιστούμε την μικρή μας πατρίδα».

Ο κ. Χαραλάμπους σημείωσε πως «ως Εθνική Φρουρά παρακολουθούμε τις εξελίξεις και αξιοποιούμε στο έπαρκο τις δυνάμεις μας  και προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα αυξάνοντας την αποτρεπτική μας ισχύ».

Ακολούθησε  τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του ήρωα.

Οι εκδηλώσεις  ολοκληρώνονται  την ημέρα απαγχονισμού του ήρωα, στις 13 Μαρτίου με εκδήλωση στην αίθουσα της ΣΕΚ . Η εκδήλωση που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ινστιτούτο ελληνικού πολιτισμού Κύπρου έχει ως θέμα «Ημέρα ήρωα μαθητή» και το θέμα θα αναπτύξει η φιλόλογος- συγγραφέας Αγνή Χαραλάμπους.

Τα μεσάνυκτα της ίδιας μέρας, ώρα απαγχονισμού του ήρωα, συγγενείς, φίλοι, συναγωνιστές, συμμαθητές και εκτιμητές της θυσίας του θα καταθέσουν λουλούδια στον ανδριάντα του ήρωα.

Πηγή: ΚΥΠΕ