Τηλεόραση Ραδιόφωνο
λαθος

Καταβολή αποζημίωσης 450.000 ευρώ από κρατικό νοσοκομείο της Αττικής για τον θάνατο 34χρονης από δύο ξεχασμένες γάζες κατά τη διάρκεια καισαρικής τομής αποφάσισε, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», έπειτα από μακρόχρονη δικαστική διαδικασία το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας.

Πρόκειται, σύμφωνα με νομικούς, για τον πρώτο θάνατο και την επακόλουθη δικαστική απόφαση για «ξεχασμένες» γάζες στο σώμα ασθενούς, παρότι έχουν καταγραφεί στο παρελθόν αρκετά παρόμοια περιστατικά με αμελείς ενέργειες γιατρών, που όμως δεν είχαν οδηγήσει σε θάνατο.

Στην προαναφερόμενη περίπτωση ο θάνατος της 34χρονης επήλθε τέσσερα χρόνια αργότερα, συνεπεία επιπλοκών στην υγεία της, καθώς σε αυτό το διάστημα δεν είχε διαπιστωθεί το μοιραίο ιατρικό λάθος, ενώ δεν είχε παρουσιάσει συμπτώματα εγκαίρως.

Όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, «κατά την επέμβαση καισαρικής τομής της 34χρονης (σ.σ.: για τη γέννηση του δεύτερου παιδιού της) που διενεργήθηκε στις 4 Μαΐου 2004 από γυναικολόγο σε κρατικό νοσοκομείο, εκείνος δεν προέβη στον αναγκαίο έλεγχο για τον εντοπισμό και την αφαίρεση όλων των χειρουργικών γαζών που είχαν τοποθετηθεί στην κοιλιά της ασθενούς, αρκούμενος στη σχετική διαβεβαίωση των νοσηλευτριών, παρόλο που ο ίδιος ήταν επικεφαλής της χειρουργικής επέμβασης».

Όπως συμπληρώνεται, «η συγκεκριμένη παράλειψη είχε ως αποτέλεσμα τα προαναφερόμενα ξένα σώματα να προσκολληθούν σε τμήματα του παχέος εντέρου της ασθενούς και να προκαλέσουν εντός της κοιλίας της έναν ευμεγέθη μεικτής υφής σχηματισμό και περαιτέρω σοβαρές σωματικές βλάβες, μετά φλεγμονώδους αντίδρασης της πάσχουσας περιοχής».

Η 34χρονη παρουσίασε τέσσερα χρόνια αργότερα ραγδαία επιδείνωση της υγείας της, με πόνους και άλλα συμπτώματα, και οδηγήθηκε σε άλλο κρατικό νοσοκομείο. Σε ακτινογραφία που πραγματοποιήθηκε εκεί εντοπίστηκαν οι δύο λιωμένες πλέον γάζες που της είχαν ήδη προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες και ακολούθησε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσής τους. Ωστόσο, ήταν ήδη αργά για την άτυχη γυναίκα που λόγω των επιπλοκών και της σήψης στα όργανά της κατέληξε στις 20 Απριλίου 2008.